Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

Urs captiv în laţ, mai multe ore, pe când se îndrepta glonţ către o gospodărie

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Octombrie_2426_Clipboard12.jpg

S-a dat alarma, duminică de dimineaţă, în comuna Albeştii de Muscel, după ce un urs a rămas captiv mai multe ore într-un laţ. Animalul a coborât din pădure, în căutare de hrană, şi a încercat să treacă de un gard ce delimita două proprietăţi pentru a intra într-o gospodărie, însă a rămas prins, ca într-o capcană, într-o sârmă groasă de oţel. Ursul a încercat să se elibereze din strânsoare, dar nu a făcut altceva decât să se prindă şi mai tare în sârmă. La faţa locului au ajuns jandarmi, poliţişti şi paznici de vânătoare, iar, în cele din urmă, animalul a fost tranchilizat şi eliberat în pădure.

Animalul avea în jur de 200 de kilograme

Incidentul s-a petrecut într-o zonă locuită din comuna Albeştii de Muscel, în grădina casei lui Petre Şchioapa. Înfometat, ursul, în vârstă de aproximativ şase ani, a coborât peste noapte din pădure şi a încercat să dea iama în gospodăria bărbatului, însă nu a reuşit să treacă de un gard de sârmă în care era pus un laţ. Alarma a fost dată abia de dimineaţă de câinele care păzea gospodăria, iar oamenii au sunaţi panicaţi la 112. Ursul a stat prins în capcană mai multe ore, până după-amiază, când echipele de intervenţie au reuşit să-l elibereze, după ce mai întâi l-au sedat. „Am fost sunat de către un cetăţean al comunei Albeştii de Muscel cum că în grădina numitului Şchioapa Petre ar fi prins într-o capcană un urs. Au sosit cei de la Jandarmeria Montană Argeş, care au asigurat perimetrul, împreună cu Poliţia, au fost anunţaţi cei de la Asociaţia de Vânătoare Păpuşa - Leaota, de Fondul Cinegetic de Vânătoare de care aparţine o parte a comunei şi s-a procedat la apelarea celor de la Braşov, care au aviz în acest domeniu cu privire la tranchilizarea lui. A fost eliberat duminică, în jurul orei 18.00, tot în acelaşi fond cinegetic de vânătoare şi trăim cu speranţa că nu se va mai întoarce.”, a declarat primarul Cătălin Mihai Manta. Reprezentanţii Asociaţiei de Vânătoare din zonă consideră că ursul nu se va mai întoarce, fiind speriat, dar alte exemplare pot veni în zonă. „A fost prins într-un laţ din sârmă un urs care nu putea să se mai elibereze. Acţiunea a fost destul de dificilă, având în vedere că ursul era mare, după părerea noastră 5-6 ani, aproximativ la 200 kilograme, era şi în apropierea localităţii, într-o zonă destul de greu accesibilă. A fost tranchilizat, eliberat din laţ şi transportat cam în aceeaşi zonă şi lăsat în libertate. Problemele cu animalele sălbatice din Albeştii de Muscel sunt destul de multe, atât cu urşii, cât şi cu porci mistreţi, care s-au înmulţit foarte mult.”, e de părere Adrian Bucur, director executiv la Asociaţia de Vânătoare GSS Păpuşa - Leaota.

12 urşi care patrulează zilnic prin comună

E de notorietate faptul că, în ultimii ani, în localităţile din nordul judeţului Argeş, urşii s-au înmulţit peste măsură şi au făcut prăpăd pe la stânele şi gospodăriile oamenilor, în căutare de hrană. Localnicii sunt disperaţi şi cer autorităţilor să ia măsuri urgente pentru scăderea numărului de urşi din zonă. Primarul Cătălin Mihai Manta îşi doreşte ca autorităţile de la Bucureşti să conştientizeze situaţia din teritoriu şi să ia măsurile care se impun, deoarece, în astfel de cazuri, autorităţile locale nu au niciun fel de competenţă. „Avem cred că în jur de vreo 12 urşi, care patrulează zilnic, în Cândeşti şi în Albeşti, la diferite ore, pe stradă. Prezintă un risc mare, iar autorităţile, la nivel guvernamental, încearcă o soluţie de a împuşca o masă mai mare de urşi. Eu cred că trebuie să ne gândim să protejăm cetăţenii, nu să riscăm să avem evenimente neplăcute. Avem şi porcii mistreţi care au degradat, cred eu, 50% din proprietăţile cetăţenilor. Sperăm ca doamna ministru a Mediului să parcurgă etapele mult mai repede decât a promis în apariţiile televizate, fiindcă, la nivel general al ţării, avem probleme cu animalele, mai ales cu urşii, nu mai spun de porcii mistreţi, toată zona de nord a Argeşului are probleme. Ca autorităţi locale nu putem lua nicio măsură, suntem legaţi de mâini şi de picioare, şi nu facem altceva decât să apelăm la organele care au atribuţii în acest sens.”, a mai precizat edilul din Albeştii de Muscel.

Nouă porci omorâţi şi un bărbat rănit, într-o săptămână, la Rucăr, de urşi

Aceeaşi problemă o întâlnim şi la Rucăr, unde un urs terorizează comuna de câteva zile. Autorităţile locale susţin că sălbăticiunea a devenit foarte agresivă, omorând într-o săptămână nu mai puţin de 9 porci domestici. „Am avut două cazuri, unul în satul Rucăr, pe strada Măra, unde ursul a pătruns într-o gospodărie destul de rezistentă şi a omorât 4 porci de 200-250 kg, şi la Sătic. Aici ursul a pătruns într-o gospodărie aflată la liziera pădurii, a omorât pe loc un porc, a luat trei şi i-a îngropat în pădure şi pe doi i-a mursecat. În total, localnicul din Sătic are cinci porci morţi. E problemă mare, seară de seară suntem solicitaţi să intervenim.”, a spus Ionel Ţuluca din cadrul Primăriei Rucăr. Proprietarii au fost deja despăgubiţi pentru porcii ucişi de urs. 

La finalul săptămânii trecute, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un bărbat din Săticul de Jos a anunţat autorităţile că a fost muşcat de urs. Am încercat să aflăm dacă bărbatul chiar a fost muşcat de urs, în condiţiile în care există suspiciunea că rănile acestuia au survenit în urma unei căzături de pe bicicletă. Marian Hiru, directorul Serviciului de Ambulanţă Argeş, ne-a confirmat că bărbatul a fost zgâriat în zona feţei, la bărbie şi la o mână. Victima susţine că a fost muşcată de urs la orele dimineţii, în pădure şi că, în momentul în care a vrut să dea alarma, i-a picat telefonul în apă. Cert este că, după ce soţia acestuia a solicitat o ambulanţă, bărbatul a fost dus de echipajul medical la Spitalul de la Câmpulung, unde i-au fost îngrijite leziunile, nu grave. „Este un urs care a devenit extrem de agresiv. Am făcut o adresă către Spitalul Câmpulung, să vedem dacă, într-adevăr, bărbatul a fost atacat de urs sau a căzut cu bicicleta. Nu avem o informaţie exactă. Acest urs trebuie extras sau împuşcat. Este un urs care a devenit extrem de agresiv şi periculos. Înţeleg protecţia animalelor sălbatice, dar trebuie protejate şi animalele domestice, şi oamenii.”, a spus primarul comunei Rucăr, Ionel Dulamă. Nu este pentru prima dată când comuna Rucăr se confruntă cu urţii. În urmă cu mai multe săptămâni, un urs din comună a fost relocat, iar altul împuşcat. Ama IVAN

Evenimentul Muscelean