Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Un ins din Sătic a acuzat că l-a atacat ursul. Alţi musceleni, din Albeşti, s-au pomenit cu ursul în grădină

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 876

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Octombrie_2425_Clipboard14.jpgLa începutul lunii septembrie, prezenţa urşilor pe străzile din Rucăr a fost semnalată, de trei ori, prin RO Alert. Prima dată, a fost văzut în punctul „La Uzină”, apoi a ajuns într-o gospodărie de pe Valea lui Andrieş, iar o altă apariţie a fost în curtea unei case de pe strada Braşovului, adică pe DN 73. Din fericire nu s-au înregistrat pagube în rândul animalelor, urşii fiind goniţi, de fiecare dată, de săteni şi efective de jandarmi şi pompieri.

De duminică, autorităţile sunt în alertă, după ce altă jivină a coborât în satul rucărean Săticul de Sus, acolo unde un localnic a anunţat că a fost atacat de jivină. Bărbatul a ajuns cu o ambulanţă la spital, cu răni în zona capului.

După apelul venit prin RO Alert, autorităţile locale au contactat reprezentanţii Fondului Cinegetic 22 Rucăr, aflat în gestiunea Ocolului Silvic Carpathia. Aceştia din urmă au patrulat prin zonă, dar nu au găsit nicio urmă care să confirme prezenţa vreunui urs în zonă. Ca să se asigure că apelul la 112 a fost veridic, Ocolul Silvic Carpathia va cere un punct de vedere oficial de la Ambulanţă şi Spitalul Municipal Câmpulung, acolo unde a ajuns bărbatul rănit, plus că a cerut o întrunire la Primăria Rucăr, pentru a discuta despre aceste noi apariţii ale urşilor şi a parcurge formalităţile legale pentru posibile derogări.

Ocolul Silvic Carpathia a primit derogări pentru o relocare şi o recoltare la urşi

La solicitarea presei, reprezentanţii Ocolului Silvic Carpathia a transmis: „În urma solicitării unui punct de vedere în cazul domnului Crinu Duruianu, vă putem declara următoarele:

1.În noaptea de 5 spre 6 octombrie, colegul nostru, Nicolae Lupuleţ, a răspuns unei sesizări a viceprimarului Pârnuţă (Ro Alert), în jurul orei 00.30. Familia Uretu, de la Săticul de Sus, a reclamat prezenţa unui urs. Domnul Nicolae şi un echipaj SMURD au ajuns, în intervalul 01.15 - 01.30, la familia Uretu. Domnul Nicolae Lupuleţ a patrulat de la uzina de apa Clăbucet, până la barajul din Săticul de Jos, şi nu a văzut ursul, nici nu a auzit câini care să mai semnaleze prezenţa lui. La ora 03.15, echipajul SMURD s-a retras, urmând ca la 03.30 să plece şi angajatul FCC, după ce a discutat cu familia Uretu, care, între timp, a dat foc unui cauciuc, să lumineze zona. Nu a mai existat nicio altă sesizare azi noapte.

2.În cursul zilei de azi, duminică, 6 octombrie, şeful de District, Simion Constantin, a aflat de cazul lui Crinu Duruianu, în intervalul 16.00 - 17.00. A mers la Sătic, unde l-a întâlnit pe cumnatul domnului Duruianu, care i-a confirmat că domnul Crinu a venit acasă mânjit de sânge pe faţă, cu urme la arcadă şi bărbie. Nu a fost foarte coerent şi nu a putut afla mai multe informaţii de la el. Domnul Simion a mers apoi la stâna din Clăbucet, locaţia unde familia Duruianu îşi tine animalele, să afle ce s-a întâmplat. Doamna Duruianu i-a confirmat domnului Simion că soţul ei se află la Spitalul din Câmpulung, însoţit de surorile dumneaei, cu răni pe faţă, dar că nu ne poate spune clar ce s-a întâmplat.

Stâna de la Clăbucet se află pe Fondul Cinegetic 22 Rucăr, aflat în gestiunea Ocolului Silvic Carpathia din decembrie 2017. Colegii din zonă au încercat să afle detalii concrete legate de acest caz, în calitate de gestionar fond cinegetic, fără succes.

3.Echipa Carpathia a răspuns sesizărilor legate de urs şi a luat măsurile legale corespunzătoare, aprobate de Ministerul Mediului. A primit derogări pentru o relocare şi o recoltare la urşi, probleme pe care le-au dus la îndeplinire, în perioada august-septembrie 2019. În ultima săptămână, în zona Satic au apărut cazuri noi. 

Pe 7 octombrie, la Primăria din Rucăr se va întruni Comisia pentru a discuta aceste noi cazuri şi a parcurge formalităţile legale pentru posibile alte derogări.” Astăzi vom afla de la cadrele medicale cine i-a provocat traumatismele bărbatului din Sătic, care a reclamat la 112 că a fost atacat de un urs.

O familie din Albeşti s-a trezit cu ursul în grădină

Cu o zi înaintea acestui accident, sâmbătă, pe 5 octombrie, o familie din Albeştii de Muscel s-a trezit cu ursul în grădină. Proprietarul a sunat imediat să ceară ajutor. Fiara, care intrase în căutare de hrană, s-a speriat şi a luat-o la fugă. În încercarea de a ieşi din gospodărie, a rămas captiv într-un gard. La faţa locului au ajuns jandarmii, dar şi autorităţile locale. Acestea din urmă vor lua măsuri în privinţa ursului. Din fericire, ursul nu a produs pagube materiale. Adrian TĂNASE

The most visited gambling websites in The UK