Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

400.000 lei, cheltuială neprevăzută la Primărie, pentru dotarea TBC. Ministerul finanţează un aparat de radiologie nou

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 407

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Iulie_2399_Clipboard15.jpgSpitalul deţine, de 15 ani, un aparat Roentgen, cel mai folosit, care, de doi ani încoace, se strică des    

O hârtie de la Ministerul Sănătăţii, ajunsă miercuri, 3 iulie 2019, la Spitalul TBC, generează o cheltuială neprevăzută pentru Primărie. Care nu este „decât” 399.000 lei, reprezentând 10% din valoarea dotării unităţii medicale cu aparatură, pe care s-a angajat s-o finanţeze forul central. Cu condiţia ca municipalitatea să asigure partea ei, pe lângă cei 90% puşi de minister. Urgenţa aprobării acestei cofinanţări, care, în acest moment, nu există în bugetul Câmpulungului, a impus includerea solicitării Spitalului de Pneumoftiziologie pe ordinea de zi a dezbaterii, în regim extraordinar, a Consiliului Local, de joi, 4 iulie 2019. Aparatura pe care managerii doresc s-o introducă în dotarea instituţiei de sănătate constă într-un aparat Roentgen, cu o valoare estimată de 3.500.000 lei, din care bugetul Câmpulungului se angajează să suporte 350.000 lei, şi un autoclav Raypa, estimat la 49.000 lei, din care partea ce revine municipiului înseamnă 4.900 lei. Votul solicitat de minister s-a dat, acum rămâne ca directoarele economice ale Primăriei şi TBC-ului să găsească banii. Sursa o va constitui, cel mai probabil, excedentul bugetar al Câmpulungului şi asta pentru că investiţiile care vor fi sacrificate la TBC conduc la o economie de doar 47.000 lei, cât era contribuţia municipalităţii alături de cea a Ministerului Sănătăţii, despre care se ştie că nu va fi primită. 

Ministerul cerea, de azi pe mâine, acceptul municipalităţii de a pune de la ea 10%. Aproape 400.000 lei

Între aparatura pe care Ministerul Sănătăţii a acceptat s-o plătească, cel mai scump este un aparat de Radiologie Roentgen, care n-a figurat pe lista de investiţii a Spitalului TBC Câmpulung în luna aprilie, când s-au aprobat bugetul municipiului şi bugetele instituţiilor subordonate. Dacă s-a ivit această oportunitate pentru unitatea medicală la ale cărei servicii apelează toţi suferinzii cu plămânii din Muscel, conducerea spitalului a profitat de ocazie pentru a înlocui aparatul Roentgen deţinut, care se strică des din cauza utilizării sale pe durata celor 15 ani trecuţi de la achiziţionare. Întrucât aleşii n-au beneficiat de documentaţie la acest punct introdus în dezbatere la începutul şedinţei, a explicat şefa Economicului Primăriei ce doreşte ministerul de la ei. „Ministerul Sănătăţii alocă 90% pentru dotarea spitalului cu aparatură medicală. Noi trebuie să punem 10%. Obiectivele incluse sunt dotarea cu aparatură şi consolidarea Pavilionului Drăghiceanu. La Pavilionul Drăghiceanu deja avem credite bugetare aprobate, ca şi cofinanţare, 30.000 lei, pentru celelalte urmează, după analizarea listei de investiţii. Am avut o discuţie cu doamna director de la spital, vor fi nişte obiective la care se va renunţa şi la rectificarea bugetară o să venim cu ele. În lista dumnealor am identificat nişte obiective, care aveau o cofinanţare de 47.000 lei. Ele nu se pot realiza, pentru că şi la acelea s-a cerut finanţare de la Ministerul Sănătăţii.”, astfel a sunat argumentaţia directoarei economice, conştientă de diferenţa de la 47.000 lei la 399.000 lei.  

Prezentă la şedinţa consilierilor municipali, directoarea economică a Spitalului de Pneumoftiziologie, Georgeta Popa, a justificat atât importanţa aparatului Roentgen, din cauza căruia municipalitatea este nevoită să se scotocească de bani, cât şi rapiditatea comunicării răspunsului cerut de Ministerul Sănătăţii. Care nu se mulţumea cu un acord de principiu, ci voia un angajament ferm că Primăria şi Consiliul Local vor suporta partea lor de contribuţie. „Ieri (n.r. miercuri, 3 iulie 2019), am fost anunţaţi de la Ministerul Sănătăţii şi ne-au pus condiţia, dacă există cofinanţare, să dăm răspunsul mâine (n.r. vineri, 5 iulie 2019). Cu aparatul de Radiologie Roentgen se face diagnosticarea precisă a cazurilor care apar în spital. Noi avem aparat Roentgen în spital, achiziţionat în 2004, funcţionează, dar, de doi ani încoace, trebuie să facem tot felul de reparaţii, să punem tot felul de piese noi, care costă foarte mult. Pentru siguranţa diagnosticării, acest aparat este necesar 100%.”, a susţinut directorul financiar-contabil Georgeta Popa. 

Orăşenii susţin din banii lor investiţii în spitalele ale căror servicii profită mai mult muscelenilor de la ţară 

În contextul presiunii timpului scurt dat de minister, care voia, de azi pe mâine, în scris, disponibilitatea autorităţilor locale de a cheltui 399.000 lei, aleşii s-au conformat cerinţei. Asta pentru a ajuta TBC-ul să schimbe actuala aparatură de Radiologie - cel mai folosit aparat din spital - cu ceva mult mai performant. Săptămâna trecută, a fost adoptată hotărârea de Consiliu cerută de minister. Urmează greul. „Să găsim sursele, atunci când vom cofinanţa, căci nici ei nu achiziţionează mâine.”, a susţinut primarul de ce nu e grabă să vadă de unde ia cei aproximativ 400.000 lei. 

Apariţia acestei cheltuieli, care nu este deloc mică, le-a amintit aleşilor inechitatea situaţiei în care numai Câmpulungul investeşte în dotarea spitalelor, însă de serviciile lor beneficiază peste 100.000 de musceleni. De fapt, beneficiază mai mult pacienţii de la ţară decât cei de la oraş. A răsunat o opinie în Consiliu, săptămâna trecută, conform căreia celor care n-au domiciliul în Câmpulung să li se perceapă bani pentru serviciile medicale oferite, drept „sancţiune” pentru lipsa de participare financiară a tuturor primăriilor din Muscel la investiţiile spitalelor. Dar a fost combătută numaidecât de colegii autorului propunerii, pe motiv că există un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi, în plus, dacă n-ar fi muscelenii de la ţară printre pacienţi, nici instituţia nu şi-ar atinge indicatorii conveniţi cu Casa. 

Argumentaţia directoarei Ionela Costinela Dună:În ultimii doi ani, 10.000 de pacienţi au făcut radiografie pulmonară 

“Spitalul asigură, prin secţiile clinice, asistenţă medicală complexă, curativă şi de prevenţie a pacienților din municipiul Câmpulung, în jur de 30.025 locuitori, şi în jur de 74.942 locuitori care aparţin celor 21 de localități învecinate municipiului, ai căror locuitori se îndreaptă către serviciile medicale oferite de către unitatea noastră sanitară.

Categoriile sociale care s-au adresat spitalului şi au beneficiat de asistenţă medicală au fost pensionari, salariaţi, şomeri, cazuri sociale, pauperi.

Necesitatea achiziţionării aparatului Roentgen derivă din următoarele: simptomatologia a devenit din ce în ce mai complexă în ultimii ani, iar utilizarea aparatului Roentgen este imperios necesară prin diagnosticare; reducerea timpului de aşteptare a pacientului până la diagnosticarea şi tratarea completă şi corectă a simptomatologiei prezente; în diagnosticul radiologic se urmăreşte obţinerea a cât mai multe detalii anatomice cu o doză de iradiere minimă, iar aparatul, cu o tehnologie nouă îmbunătăţită, oferă această posibilitate;  aparatul cu care se lucrează în prezent, Mercury 332, a fost fabricat în 2004 şi a fost recepţionat de spital în 2005, iar în ultimii doi ani, au fost necesare numeroase intervenţii de reparaţii şi înlocuiri de piese; costurile necesare reparării şi înlocuirii unor piese la aparatura existentă sunt costisitoare; numărul de pacienţi pentru care s-a efectuat radiografie pulmonară standard în laboratorul radiologic este de 10.000 pacienţi, în ultimii doi ani.

Valoarea estimată a aparatului Roentgen, incluziv cheltuielile ocazionate de instalarea acestuia, este de 3.500 mii lei. 

Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung, datorită specificului şi, în special, activităţii de depistare şi tratare a tuberculozei, folosește un autoclav  de 55 l - Raypa pentru autoclavarea materialului infecţios rezultat în urma efectuării analizelor bacteriologice. După ieşire din garanţie, în 2017, autoclavul s-a defectat în repetate  rânduri, costul reparaţiilor ajungând la 10.000 lei. În prezent, aparatul Raypa nu funcționează de aproape două săptămâni, laboratorul utilizând un autoclav de dimensiuni mai mici împrumutat, motiv pentru care autoclavarea se face şi de două ori pe zi. 

Vă rugăm să analizați posibilitatea finanţării achiziţiei unui nou autoclav necesar desfăşurării activităţii în laboratorul de analize medicale, de dimensiuni  mai mari, în jur de 75 l. Costul unui astfel de aparat este de aproximativ 49.000 lei.”

The most visited gambling websites in The UK