Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Întârzierea bugetului de stat îl privează pe Liviu Ţâroiu de încă trei şantiere deschise în Câmpulung

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 642

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Martie_2366_Clipboard11.jpgPrimarul recunoaşte că lentoarea administraţiei şi a şantierelor este concurată serios de “frâna” de la centru 

Aflat într-o situaţie pe care colegul Călin Andrei a păţit-o doar în anii cu alegeri parlamentare în decembrie, motiv de întârziere a aprobării bugetului naţional şi, pe cale de consecinţă, a bugetelor locale, devenite funcţionale abia în aprilie, Liviu Ţâroiu a comentat, la conferinţa de presă, ingrata postură în care este pus. Şi anume aceea de a nu da startul unor proiecte de anvergură, aşa cum este cel de reabilitare a Bulevardului „Pardon”, pentru a cărui punere în operă depinde de fondurile alocate de la centru. Asta pentru că excedentul bugetar este repartizat unor lucrări fie în derulare, fie programate şi amânate de anul trecut. 

Fără buget, Primăria nu poate să dea drumul licitaţiilor pentru proiectele mari. „Încep să fac licitaţii în iulie. Le fac de pomană pentru anul acesta!” 

„Categoric, întârzierea de buget ne afectează destul de mult. Faptul că eu nu pot demara proceduri noi, neavând buget, nu sunt în stare să creez toată organizarea, în aşa fel încât să fac licitaţii, să dau drumul la contracte, să fac grafice, să exploatez aceşti bani care-mi vin de la bugetul de stat.”, a punctat primarul. Partea bună este că, în 60% dintre situaţii, după cum a mărturisit, nu este afectat şi asta pentru că, în municipiu, sunt lucrări în curs, a căror procedură s-a consumat în 2018. „Şi pot să plătesc 1/12 din bugetul anului trecut. Dar nu vreau numai asta. Aş fi vrut să-mi pregătesc din noiembrie-decembrie structura şi organizarea lucrărilor noi, pe care le am în gândirea şi proiectul nostru, să le duc în bugetul local, să le aprob, să le şi derulez, ca în 2019-2020 să le închei. Conform celor afirmate în campania electorală, eu trebuie să-mi respect promisiunea faţă de cetăţenii Câmpulungului, dar nu reuşesc. Căci dacă mi-aţi „rupt” deja patru luni - Guvern - Preşedinţie - Parlament - în sensul că dacă, săptămâna viitoare, trece prin Parlament şi îl promulgă preşedintele, în cealaltă săptămână, care înseamnă aproape 20 martie, sunt 45 de zile până trece pe la judeţ. Încep să fac licitaţii în iulie. Le fac de pomană pentru acest an. Le fac aproape degeaba.”, are „mâinile legate” Liviu Ţâroiu din cauza răfuielilor politice de la centru.   

„Este clar că acesta este cel mai mare deranj pe care ni-l provoacă atitudinea preşedintelui, mai susţine Ţâroiu. După părerea mea, n-ar trebui să-i crească credibilitatea ca preşedinte, din contră. Ar trebui să fie invers, pentru alegerile care urmează în acest an. Şi lumea să-l pedepsească pentru ceea ce ne face, căci le face şi cetăţenilor, nu-mi face mie ca primar PSD. Eu sunt acum administrator, mai puţin politician. Dar mie, ca administrator, îmi creează un disconfort faţă de cetăţeni, căci le-am tot promis: vă fac aia, vă fac aia, vă fac aia, şi nu pot să pornesc să le fac. Nu vorbesc numai de cele antamate, căci am o serie întreagă de lucrări noi. Vreau să fac un bloc social, să intervin asupra unor case, să repar nişte apartamente sociale şi altele şi nu mai am buget acum. Căci dacă nu-l am aprobat, nu pot să le încep.”

„La încasări s-a văzut o creştere care n-a fost atinsă în Câmpulung până acum. Nu e neapărat numai meritul meu”

În mesajul său lansat către câmpulungeni în calitate de gestionar al municipiului, nu de om politic, Liviu Ţâroiu s-a referit la procentul de venituri proprii, înregistrat în 2018, de 97,71%, nemaiatins până la el de vreun primar al Câmpulungului. „La încasări s-a văzut o creştere care n-a fost atinsă la nivelul Câmpulungului până acum. Nu e neapărat numai meritul meu, să fim corecţi. E şi meritul cetăţenilor, şi al faptului că, într-adevăr, contribuţia angajatorului a trecut la angajat şi ne-au venit 1,4 milioane de lei în plus la bugetul local din aceste contribuţii. Este foarte important pentru noi că, la sfârşit de an, în noiembrie, am primit această sumă, care a fost foarte bună. Important era s-o şi cheltuim. Căci dacă n-o cheltuim, ne ducem în excedent.”, a punctat primarul consecinţa creşterii excedentului, care constă în “sancţiunea” neacordării unor alocări generoase, dacă este prins din nou cu bani în rezerva locală.

„Cei dinaintea mea n-au abordat niciodată P.N.D.L. M-am întrebat şi eu: de ce Dumnezeului noi n-am reuşit să-l folosim?”

Abordând subiectul unei surse sigure de fonduri, Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pe care el l-a accesat şi în etapa 1, şi în etapa 2, Liviu Ţâroiu s-a declarat mai îndrăzneţ decât înaintaşul său. Care n-a îndrăznit deloc, de vreme ce a dat cu piciorul unei importante oportunităţi de a aduce bani în Câmpulung. Din cauză că P.N.D.L. 1 l-a prins abia la final, când a ajuns el la conducerea Primăriei, social-democratul n-a putut obţine decât un singur contract: extinderea canalizării pe străzile Carpaţi, Ion Ţicăloiu şi Zăvoiului, investiţie care s-a şi încheiat. Dar câte nu se puteau face în municipiu cu fondurile Ministerului Dezvoltării, pe care nu le-a cerut nimeni! „Cei dinaintea mea n-au abordat niciodată P.N.D.L. În timp ce întreg judeţul a accesat P.N.D.L., care a adus foarte mulţi bani. Am reuşit, în cursul anului trecut, să aduc 25 de milioane de lei, pe P.N.D.L. 2. Şi am avut şi înainte un proiect, de 2 milioane de lei, pe P.N.D.L. 1, pe care l-am şi încheiat. M-am întrebat şi eu: de ce Dumnezeului noi n-am reuşit să-l folosim? Răspunsul mi l-am dat mie şi-l păstrez pentru mine, nu-l dau mai departe. Cred că am greşit sau a fost o abordare pentru Consiliul Judeţean. Nu Consiliul Judeţean stăpâneşte P.N.D.L. Niciodată.”, s-a referit acesta la programul graţie căruia Câmpulungul îşi putea schimba considerabil aspectul dacă era exploatat de la început.   

Din banii alocaţi de la centru se intenţionează construcţia blocului de locuinţe şi lucrări la clădirile Primăriei   

Ce aşteptări are primarul municipiului de la bugetul naţional? „Este foarte clar că noi ne aşteptăm, de la proiectul de buget, care a trecut prin Parlament, ca municipiile să primească acea sumă de 1.250 lei pe persoană, dar nu mai puţin de 20 de milioane de lei, chiar dacă sunt transferate nişte cheltuieli, pe care le vom face noi şi nu le mai face bugetul de stat. Alocaţiile supraveghetorilor şi indemnizaţiile de handicap, 90% din bugetul de stat şi 10% din bugetul local, acum vor fi transferate la noi. Dar sumele eu mi le-am calculat foarte bine şi sunt acoperitoare, dacă cele care sunt prevăzute în buget ni se dau la nivelul de municipiu, poate chiar în plus. Şi din sumele în plus putem să mărim investiţiile pe capital şi pe social. Noi, PSD, abordăm latura socială mai mult decât adversarii noştri, fiindcă, totuşi, sunt necesare. Sunt lucrări pe social prin investiţii. Dacă fac un bloc de locuinţe sociale, pe care l-am solicitat, dacă fac reparaţii la toate apartamentele care sunt “vai mama lor!” şi la clădirile pe care le avem în oraş, ca locuinţe sociale, ar arăta altfel. Asta înseamnă investiţii, bani aduşi în oraş, căci nu prea mai avem firme din afara oraşului care fac lucrări. Nu suntem noi cei care influenţează, căci licitaţia este licitaţie, nu influenţăm prea mult când vin unii din afară, dar firmele locale au fost performante, au câştigat nişte licitaţii şi investiţiile ne aduc înapoi bani din IVG (n.r. impozitul pe venitul global) şi din TVA , etc., care ne sunt necesare.”, a mai spus Ţâroiu.

Bulevardul „Pardon”, piesa de rezistenţă a listei de investiţii a anului 2019  

La această oră, bugetul local, prin excedentul încă existent într-un cuantum mulţumitor, acoperă lucrările în curs şi lucrările licitate, pentru care s-au încheiat contracte. „Putem să le începem pe cele la care avem grafice, dar nu le putem face pe cele noi. Oricum, cât de cât ne descurcăm. Dar aş fi vrut să fac mai mult, pentru ca, la acest moment, să am deja încă trei şantiere. Pe care nu le am. Şi bulevardul, şi „Kretzulescu”, şi toate celelalte, pe care nu le am. Dacă avem din partea noastră, că suntem lenţi, ca administraţie, din partea şantierelor, că sunt şi ele lente, din punct de vedere al forţei de muncă, şi mai vine şi partea centrală, care ne dă întârzieri, când mai realizez ce ne-am propus?”, recunoaşte, cu o sinceritate dezarmantă, Liviu Ţâroiu culpa comună, care îl împiedică să aibă cele trei şantiere dorite.

Până va avea buget de consumat, probabil, peste o lună şi jumătate, fiind, din acest punct de vedere, cel mai „sabotat” primar al Câmpulungului, din ultimii 30 de ani, Liviu Ţâroiu a enumerat principalele repere ale agendei de lucru a lui 2019. 

8Finalizarea Pieţei Primăriei deschide lista de investiţii a acestui an.

8Începerea lucrărilor pe bulevardul central şi Negru Vodă şi Republicii, de la strada Petre Zamfirescu, până la Policlinică şi Băile „Kretzulescu”.

8Clădirea Băilor „Kretzulescu” şi Parcul „Kretzulescu”. „Tot proiectul vechi, pe care noi l-am rupt în fascicole, ca să-l ducem la capăt, căci a fost promisiunea noastră.”, a amintit primarul Ţâroiu angajamentul asumat în 2016. 

8Reţeaua de apă pe străzile Grigore Alexandrescu şi Valea Bărbuşii, „pentru care am fost foarte criticaţi, după două încercări nereuşite”, asumate de şeful Executivului.

8„Avem foarte multe străzi şi la ele mă refer când spun că nu pot să încep nimic: Ion Ţicăloiu, Mărcuş şi Drăceşti, pentru care avem licitaţie făcută, aştept graficul, căci nu m-am înţeles cu ei pe grafic, şi vreau să derulăm cât mai repede posibil, fiindcă Ţicăloiu este într-o stare deplorabilă. Acolo avem probleme deosebite. Avem încă nouă străzi care sunt în zona Valea Româneştilor - Valea Bărbuşii, pentru care avem SF-uri şi le-am dat în licitaţie la PT-uri şi execuţie. Aşteptăm nişte sume care nu sunt acoperite din excedentul bugetar.”, a adăugat Liviu Ţâroiu. 

8Continuarea proiectului de modernizare a Staţiei de Epurare, finanţate din P.N.D.L. 2.

8Reabilitarea unei conducte de apă brută, din cele două, de alimentare a Staţiei de Tratare. „Este foarte importantă, ca să eliminăm un risc pe care l-am avut, chiar dacă avem a doua sursă, realizată de noi, în ultimii doi-trei ani, cu puţurile din Lereşti, dar să avem încă o garanţie.”, a menţionat primarul al doilea proiect susţinut prin P.N.D.L. 2. 

8Spaţiile pietonale şi esplanada din dreptul spaţiilor comerciale de la parterul blocurilor, aflate peste drum de Piaţa Centrală. „Am finalizat Piaţa Jurământului şi urmează execuţia acelor trepte şi a întregii zone din faţa magazinelor, care este deteriorată. Avem licitaţia făcută, urmează să stabilim graficul.”, a anunţat conducătorul Câmpulungului.   

8Este în lucru Colegiul Tehnic, fostul Liceu de Fete, care se renovează şi modernizează în cadrul unui proiect finanţat prin P.N.D.L. 2.

8Podul de pe Şoseaua Naţională, unde a început lucrarea, tot pe P.N.D.L. 2. „Celălalt pod, cel din Tabaci, nu mai este acoperit în excedentul bugetar. Anul trecut, am scos şi am dus banii spre Piaţa Primăriei, ca să am siguranţa că pot să-i plătesc constructorului şi să termine lucrarea.”, a motivat Liviu Ţâroiu de ce a rămas fără fondurile alocate în două bugete pentru reabilitarea podului din Tabaci. „Aştept să văd ce-mi dă bugetul şi din ce-mi dă, pe partea de IVG şi redistribuire cotă din TVA, să am un excedent şi să aloc cele 2 milioane de lei, ca să refac podul. L-am avut contractat, dar mi-au cerut bani suplimentar şi nu puteam să-i dau, fiindcă la licitaţie nu i-au prevăzut în partea de organizare de şantier. Mi-au cerut sume pe care nu puteam să le dau. Eram în afara legii. Şi am reziliat contractul.” 

8Reamenajarea Pieţei Grui şi schimbarea destinaţiei. „Acolo am ajuns la un consens cu liberalii şi facem şi un loc de joacă acoperit pentru copii, facem şi un adăpost, şi un club de pensionari şi câteva apartamente/garsoniere pentru social.”, a mai spus primarul. 

8Piaţa Centrală a municipiului. „Ne revine, mie şi domnului senator, o sarcină, căci nu vrem să folosim banii noştri şi am depus un proiect la Compania Naţională de Investiţii. De când am zis c-o facem! Era circa 4 milioane de lei investiţia, în jur de un milion de dolari, şi acum, din recalculări şi refaceri de proiecte, am ajuns la aproape 10 milioane de lei. Nu-i prea avem noi, nu ne permitem s-o facem, sperăm să obţinem această finanţare.”, continuă lista de aspiraţii financiare a lui Liviu Ţâroiu. 

8„Am pe strada Maior Gâldău o clădire, fosta Casă Cenuşă, pe care vreau s-o amenajez ca imobil de serviciu pentru doctori, care vin la Câmpulung, ca să-i atragem la noi cu locuinţe de serviciu.”, sunt alte planuri ale edilului şef. 

8„Pe proiecte noi, trebuie să facem un SF pentru extinderea reţelelor de gaz, dar eu, în concepţia mea, am a le face pe acest GAL pe care l-a creat Câmpulungul, pentru care am semnat contractul de finanţare pentru circa 7 milioane de euro, pe care să-i ducem în proiecte, şi pe POCU - administraţie şi social, şi pe POR - infrastructură. Sperăm să derulăm proiecte, sunt 26 de axe, dar nu sunt încă definitive, nu sunt ghidurile finale. Sperăm ca, într-o lună-două, maxim, să se finalizeze, după discuţiile pe care le-am avut cu ei. Asta ar fi o sursă extraordinară. Am mai avut încă 4 milioane euro pe celălalt proiect, pe conversie profesională şi susţinerea comunităţii marginalizate.”, mai spune Liviu Ţâroiu. 

8Pentru blocul de locuinţe sociale, proiectul este depus la Ministerul Dezvoltării Regionale, în vederea obţinerii finanţării necesare realizării a 50 de apartamente. „Sper s-o obţinem, rămâne tot în sarcina celor doi să luptăm ca să obţinem finanţarea, dar până nu va fi bugetul, n-avem cu cine discuta, fiindcă nu ştiu exact sumele pe care le vor primi şi pe care le pot repartiza.”

8„Mergem în continuare pe studiu de fezabilitate şi proiect tehnic, anul acesta şi anul viitor, pentru amenajarea Râului Târgului, care pentru noi este important. După aceea vom avea obligaţia să găsim o sursă de finanţare, pentru a face o microhidrocentrală, vom vedea cât va fi, un mega sau 500 kilowaţi.”, sunt investiţii luate în calcul în proiectul de buget conturat în această perioadă de aşteptare.

„Sunt câteva proiecte importante, dar mai sunt multe altele. Toate acestea se adună. Principala axă pe care o facem este partea centrală: case şi restul. În afara acestora, mai e un program întreg la ADP, prin care să reabilităm trotuare, străzi, dar, în special, trotuare, pentru că este un capitol la care stăm foarte-foarte rău.”, a încheiat primarul Liviu Ţâroiu. Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK