Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Obrăznicia aleşilor a făcut-o pe Simona Bucura Oprescu să le recomande un curs la Institutul Naţional de Administraţie

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 746

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2340_2-3-bucura-oprescu.jpgCeea ce noi repetăm după aproape fiecare şedinţă a Consiliului Local şi anume că mulţi dintre aleşi vin nepregătiţi şi sunt şi impertinenţi pe deasupra, a fost şi impresia, la prima vizionare, ca spectator de pe margine al dezbaterii din 29 noiembrie 2018, a deputatului Simona Bucura Oprescu. Alături de colegul Ion Georgescu, primarul de la Mioveni, parlamentarul muscelean a răspuns invitaţiei lui Cornel Bertea Hanganu, de la Autoritatea pentru Învăţământ Dual, care, împreună cu o echipă a firmei ieşene Ascedo, a întocmit strategia de dezvoltare a serviciilor sociale din municipiul nostru. Hanganu şi specialiştii cooptaţi de acesta au lucrat şi strategia Grupului de Acţiune Locală al Câmpulungului, despre care primarul Liviu Ţâroiu a făcut anunţul semnării contractului de finanţare. Simona Bucura Oprescu şi Ion Georgescu îşi propuseseră să aloce deplasării la Câmpulung maximum două ore ale după amiezii de joi. Ajunşi la destinaţie, au aflat că, la ora pentru care primiseră invitaţia, a început şedinţa Consiliului Local Câmpulung, reprogramată de la 16.00 la 15.00 încă de săptămână trecută. Dar, pesemne, musafirilor nu li s-a comunicat schimbarea programului, aşa că deputata sosită cu o oră mai devreme a fost nevoită să asiste la discuţiile aleşilor. Două ore, cât îşi planificaseră cei doi să zăbovească la Câmpulung, chiar mai bine de două ore, a ţinut dezbaterea Legislativului. O dezbatere epuizantă, prin durată şi aberantul multora dintre luările de cuvânt, sinonime cu o „gargară” de doi bani, fără efect electoral, căci lumea este gonită din faţa micului ecran de orăcăiala peste masă, peste preşedintele de şedinţă şi peste decenţa impusă de regulile de comportament în public. 

Din nou, în văzul tuturor, aleşii zgomotoşi au făcut dovada nepregătirii. A remarcat-o şi deputatul Bucura Oprescu     

După cele aproape două ceasuri, câte trecuseră când s-a hotărât să ia cuvântul, la încheierea subiectelor ordinii de zi, deputatul Simona Bucura Oprescu le-a transmis colegilor aleşi de la Câmpulung cum a văzut ea dialogul consumat într-o manieră care pe noi, cei ai locului, nu ne mai miră de mult. Dezgustă, da, dar şochează, nu. Foarte elegantă în discurs, Bucura a început prin a-şi cere scuze că nu şi-a anunţat prezenţa, însă şi-a justificat intervenţia prin posibilitatea conferită deputaţilor şi senatorilor de articolul 54 din Legea 215/2001 - Legea administraţiei publice locale, de a participa, respectiv de a lua cuvântul pe parcursul şedinţelor de Consiliu Local. „Am preferat să nu intervin, pentru că discuţiile dumneavoastră au fost extrem de interesante şi, oricum, intervenţiile erau cumva unele peste altele. Ca să nu spun peste doamna preşedintă de şedinţă. Să ştiţi, doamna preşedintă - i s-a adresat deputatul Esterei Stămoiu, care a prezidat lucrările în plen - că în Legea 393/2004 (n.r. privind Statutul aleşilor locali) şi în Legea 215/2001 aveţi nişte reguli clare cu privire la modul în care se conduc şedinţele de Consiliu Local. Şi, în acelaşi timp, aveţi şi un regulament al Consiliului Local.”, a exprimat ce a simţit oaspetele, care, sigur, este familiarizat cu atmosfera din Parlament. 

Din păcate, nici acasă n-a găsit buna cuviinţă despre care se presupune că, faţă de Capitală, s-a păstrat într-o doză care îi face pe unii dintre bucureşteni să aleagă viaţa în provincie. Încercând să găsească o scuză pentru lungirea întrunirii din cauza „lătratului la lună”, întreţinut de prezenţa camerelor tv, Simona Bucura Oprescu a făcut, la un moment dat, remarca potrivit căreia nu ştie cum se derulează de obicei discuţiile aleşilor. Altfel spus, poate a fost o situaţie excepţională interminabila şedinţă de joi, căreia s-a nimerit să-i fie martoră. Însă ce a văzut şi auzit Bucura este regula, nu excepţia în Consiliul Local: vorbărie lungă şi goală, de aceea nici nu se întâmplă mai nimic în oraş.   

„Acum nu ştiu cum se desfăşoară, în general, şedinţele Consiliului Local - şi-a continuat discursul distinsul oaspete -, nu-mi permit să analizez decât din perspectivă constituţională. Au fost şi puncte de vedere, care, prin atitudine şi prin conţinut, m-au impresionat, dar şi puncte de vedere care m-au făcut să mă gândesc la jurământul pe care fiecare dintre noi îl depunem, pe Biblie şi pe Constituţie, atunci când devenim aleşi locali sau senatori şi deputaţi în statul român. Şi fiecare dintre noi spunem că jurăm să facem tot ceea ce stă în priceperea şi puterea noastră pentru comunitatea pe care o reprezentăm. Eu sunt convinsă că puterea şi priceperea dumneavoastră este cu un potenţial mare şi cred că este păcat să ne pierdem în situaţii ca aceasta, în care unii să vorbim despre ceilalţi, în care, în văzul tuturor, să arătăm că nu am citit foarte bine ceea ce am avut pe ordinea de zi sau că principalul nostru scop, uneori, este acela de a face politică. Aici nu avem decât o singură politică: cea a comunităţii.”

Consilierilor li se sugerează să înveţe să fie aleşi locali 

În calitate de secretar al Comisiei de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaţilor şi membru al Comisiei de Cod Administrativ, Simona Bucura Oprescu le-a vorbit consilierilor de la Câmpulung despre obligativitatea de formare a aleşilor locali, prevăzută de statutul acestora. „Vă rog frumos ca, pentru anii care urmează, să prevedeţi sumele necesare, astfel încât la Institutul Naţional de Administraţie, atât funcţionarii dumneavoastră, cât şi membrii Consiliului Local să beneficieze de aceste studii de formare. N-aş vrea să pară că am venit eu pentru a vă spune nişte lucruri pe care sunt convinsă că le cunoaşteţi. Rugămintea pe care o am la dumneavoastră este ca fiecare dintre noi, atât ca oameni, cât şi ca aleşi, fie locali, fie naţionali, să nu ne ducem statutul într-o ordine care să arate, printr-un limbaj precar, printr-o atitudine precară a unora faţă de ceilalţi, că n-am înţeles marea demnitate pe care o ocupăm în statul român. Mă bucur că am avut posibilitatea să particip la şedinţa dumneavoastră şi, dacă programul vă va permite, vă invit din tot sufletul şi cu mare drag, astfel încât contactul cu aleşii din Parlament să fie nemijlocit, aşa cum l-am avut şi eu, astăzi, la Câmpulung, pentru ca şi dumneavoastră să ne judecaţi pe noi la locul de muncă.”, a fost recomandarea şi invitaţia lansate de parlamentarul cu rădăcini muscelene, care este naşa de cununie a lui Bogdan David, liderului grupului PNL, responsabil de bătutul câmpilor sub pretextul că dezbat ceea ce trebuia lămurit la comisii, înainte să ajungă în plen. Asta ca să nu arate, şedinţă după şedinţă, ridicol, de dragul unei aşa-zise opoziţii.    

Cel mai mare talent al aleşilor este acela de a se face şi a ne face de râs     

Ca gazdele să nu rămână cu impresia că un membru al Parlamentului vine să le dea lecţii de comportament, Bucura a insistat să se ştie că ultimul lucru pe care şi l-a propus, când a luat cuvântul, a fost acela de a transmite un mesaj de acuzare. „Am spus doar nişte lucruri pe care le-am constatat, încercând să fiu elegantă. Dacă n-am reuşit, îmi cer scuze. Înseamnă că n-am găsit cea mai bună formă de a mă exprima.”, a continuat deputata, în a cărei opinie „un mod corect de a ne raporta unii la ceilalţi este de a avea răbdarea de a asculta pe fiecare şi, cu atât mai mult, de a înţelege. Fiindcă aici, pe principiul constituţional al colaborării loiale, în calitate de aleşi, atât dumneavoastră, între dumneavoastră, cât şi eu, ca ales naţional, şi un ales local suntem obligaţi, de Constituţia pe care am jurat, să lucrăm împreună. Dar noi nu putem lucra împreună dacă nu ne ascultăm. Am observat că aici există tendinţa de a nu ne asculta. Fiecare încearcă să impună un punct de vedere, nu încearcă să găsească un punct de vedere făcând legături între el şi ceilalţi, astfel încât împreună să construim în comun nişte lucruri pentru această ţară. Nu doresc să acuz pe cineva şi să dau lecţii. Fiecare dintre noi avem ce învăţa de la celălalt.”, a conchis Simona Bucura Oprescu, declarându-se „un parlamentar al realităţii, care palpează situaţii şi oameni nemijlocit, uitându-se în ochii lor”.

Chiar dacă deputata este „de-a casei”, aleşii vizaţi de dojenile diplomate, care n-au exprimat ce ar fi meritat să audă destinatarii lor, s-au făcut, încă o dată, de râs. Nu că i-ar deranja. Deranjant este, însă, că ne-au făcut şi pe noi de râs. 

The most visited gambling websites in The UK