Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

WC-ul care trebuia să fie în faţa Primăriei va fi mutat la Muzeu

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 384

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2332_8-wc4.jpgFoarte sumar, de parcă n-ar prezenta interes pentru consilierii municipali, la recenta întrunire a Legislativului câmpulungean, s-au făcut câteva referiri la proiectele lui Liviu Ţâroiu care schimbă faţa centrului. Bună sau rea, o schimbare va fi, în mod sigur, apreciată de cei mai mulţi, prin comparaţie cu dezastrul lăsat în urmă de administraţia liberală, care „s-a înecat ca ţiganul la mal”, cu un sac de bani de la UE în cârcă. Deşi era normal ca şedinţele Consiliului Local să conţină o prezentare a evoluţiei celor două investiţii, cea de la Bărăţie, spre „Dinicu Golescu”, şi cea din Piaţa Primăriei, nici primarul nu se sinchiseşte să informeze din proprie voinţă, dar nici aleşii nu se obosesc să-l chestioneze în amănunt pe acest subiect de interes. Adică mai de interes decât două lucrări ample, comparativ cu „nimicul” anilor trecuţi, nu vedem ce ar putea fi. Miercurea trecută, când s-a ţinut dezbaterea ordinară, programată în ultima zi a lunii octombrie, a existat un dialog timid între putere şi opoziţie pe marginea deficienţelor celor două şantiere, mai multe decât cele aduse în discuţie de taxatorii iniţiativelor lui Ţâroiu. Acesta din urmă nu numai că recunoaşte scăpările proiectelor executate de nişte „aiuriţi”, dar ne anunţă că vor urma completări ale lucrărilor incomplete. Adică alte proiecte, alţi bani, alte lucrări, cu alte firme. Dacă încă are balta peşte…

Pavaj peste tot, iar în dreptul celei mai frumoase vile din zona proiectului, asfalt. „Este clar că a fost un proiectant cam aiuristic”, zice Liviu Ţâroiu 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2332_8-wc2.jpgPrimul deranj cauzat ochiului, sesizat primarului Ţâroiu, la şedinţa din 31 octombrie 2018, se produce în zona cu cel mai mare impact vizual pentru cei care se pregătesc să intre în centrul municipiului, venind dinspre „Dinicu Golescu”. Exact punctul în care se împreunează trotuarul stâng al străzii Republicii cu cel drept al străzii Negru Vodă, cum te îndrepţi spre ieşirea din oraş, va avea o estetică de tot râsul. În punctul cu pricina este amplasată una dintre cele mai frumoase construcţii din Câmpulung, Vila „Iorgulescu”, pe care, în acest an, autorităţile au „dezvelit-o” privirii iubitorilor de arhitectură adevărată, defrişând, din considerente de siguranţă a traficului, tuia, care masca, totodată, şi faţada superbului edificiu. În bunul obicei al românului de a nu face o treabă ca lumea până la capăt, partea cu estetica impecabilă în sensul giratoriu de la „Dinicu” a fost rezolvată pe jumătate. De ce? Pentru că, în loc să fie montat pavaj pe această trecere dinspre Republicii spre Negru Vodă şi invers, s-a optat pentru asfalt, ca să fie „ţărănie” în zona cea mai expusă ochiului. În care ai o casă splendidă şi, în dreptul ei, un asfalt care întrerupe continuitatea pavajului de pe trotuarele celor două artere principale incluse în proiect. 

I-a sesizat primarului lucrul fără cap, de inspiraţie caracaliană, liberalul Lucian Ionescu, pledant pentru o legătură între cele două braţe ale centrului sub forma unei promenade: „Faptul că la Vila „Oprea Iorgulescu” sunt 10-15 metri în care va fi asfalt şi restul este pavaj - şi s-au pus bordurile deja la cele două străzi, Republicii şi Negru Vodă, la pavele - mi se pare de Caracal. Haideţi să găsim o variantă, să suplimentăm, faceţi o corecţie, ca să fie pavele şi acolo! Să se poată trece de pe Republicii pe Negru Vodă pe pavaj, căci tot s-au făcut amândouă trotuarele, şi pe o parte, şi pe cealaltă. Să se facă racordul de pavaj. Deja s-au pus bordurile de delimitare a trotuarelor, adică de finalizare.”

Iar Liviu Ţâroiu nu l-a contrazis, dimpotrivă, i-a dat dreptate interlocutorului. „Este clar că a fost un proiectant cam aiuristic. Se poate face, fără niciun fel de problemă. Putem să facem şi noi. Am mai tăiat şi tuia aia, care umbrea vizibilitatea.”, a comentat primarul gestul constructorului piteştean General Trust de a asfalta trotuarul din dreptul vilei, conform dorinţei proiectantului. Noroc că s-a defrişat tuia, că se vede mai bine asfaltul bădăran, cu ajutorul căruia s-a făcut economie la pavele. 

Probabil, tot din raţiuni de salvare a pavelelor, 50 de metri de trotuar ai străzii Constanţiu Popescu au rămas nepavaţi. „Probabil, îmi veţi spune că nu erau în proiect.”, a anticipat Ionescu răspunsul primarului. „Sigur nu erau în proiect.”, a confirmat şeful Executivului.

Proiectantul aiurit a uitat de gardul din Piaţeta Jurământului. Urmează alt proiect, alt executant, alţi bani, altă distracţie  

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2332_8-wc3.jpgÎnainte ca schimbul de replici să înainteze către frontul de lucru ultracentral, de sub balconul primarului Ţâroiu, a avut o nedumerire şi fostul său profesor Constantin Staicu. Sesizând că s-a realizat deja trotuarul Piaţetei Jurământului, în care este amplasată Statuia Eroului Necunoscut, consilierul a cerut explicaţii despre continuarea amenajării în sensul refacerii rondului şi a împrejmuirii. Moment în care conducătorul Câmpulungului a avut din nou nişte critici la adresa proiectantului. Acelaşi „aiuristic” care s-a zgârcit la pavele când nu era cazul. De data aceasta, specialistului în proiectare i-a scăpat din lucrare gardul care îngrădeşte monumentul şi spaţiul verde dimprejur, care, în prezent, arată jalnic. Ne-a prins Centenarul cu o împrejmuire de toată ruşinea, spartă, zobită, dezgolită de plăci pe alocuri, tocită, soclul fiind când mai înalt, când mai jos, străbătut de cratere înierbate. Nu la fel de rău arată partea metalică a gardului, pe care Liviu Ţâroiu se gândeşte s-o recondiţioneze. Asta dacă nu cumva face un pustiu de bine unui executant din această branşă, comandând unul nou. Oricum, trebuie să tocmească o firmă pentru reconstrucţia gardului, de vreme ce proiectul actual, derulat de General Trust, îl omite. 

„Acel gard a fost iarăşi o lipsă de abordare a proiectantului, care n-a băgat tot ce înseamnă părculeţul de la Statuie. Gardul respectiv va face obiectul altui proiect, pe care îl vom realiza noi ulterior, căci nu afectează tot ce s-a făcut înainte. Acolo, lumea s-a temut că este un gard din piatră de Albeşti. Nu, este un gard din beton, cu mozaic deasupra, nimic altceva, care trebuie reparat, şi structura din beton, şi structura metalică. O să ne gândim la un gard metalic, ori îl menţinem pe acela şi-l reparăm, ori să facem ceva care să încadreze monumentul pe care îl avem acolo.”, a anunţat Liviu Ţâroiu cum îndreaptă greşeala. 

Primarul, despre cantitatea de beton turnată în Piaţa Primăriei: „Sigur aşa este în proiect. E o prostie, dar mă rog…”

 

În afara năruirii planului de inaugurare a Pieţei Primăriei de Crăciun, pe fondul insuficienţei personalului de care dispun firmele familiei Răuţoiu, Group Concif şi Ratelen Construct, angajate în prea multe lucrări decât pot duce în termenul asumat, amenajarea Pieţei Primăriei se poticneşte şi în erorile proiectului. Proiect făcut de un coleg de breaslă al celui care a gândit „făţuirea” de la Piaţă, la fel de aerian ca acesta. Dacă a putut planta toaleta publică, fie ea ultramodernă, cum asigură primarul, în faţa Primăriei! Când Bogdan David a vrut să se asigure că acolo este locul WC-ului public, pe direcţia unui monument istoric, Liviu Ţâroiu a sărit: „O mutăm de acolo! Staţi liniştiţi că se mută în zona Muzeului. Era prevăzută chiar la trecerea de pietoni, colţul de la trecerea de pietoni.” Aşadar, să stăm liniştiţi, că buda ajunge în vecinătatea altui monument istoric de aceeaşi valoare ca a Primăriei.

Altă neregulă sesizată de toţi cei care au inspectat cu privirea şantierul din jurul celei mai importante clădiri din municipiu este cantitatea de beton turnată. S-a băgat foarte mult beton!, reclamă David, înainte de a consulta proiectul. „Sigur aşa este în proiect. E o prostie, dar mă rog… asta este.”, s-a resemnat Ţâroiu că în această privinţă nu mai este nimic de făcut. Decât să suporte nota de plată a betonului turnat excesiv, după cum s-au pus de acord politicienii care ne conduc. 

Dacă am pomenit de plată, primarul a fost pişcat politic pe tema dislocării banilor de la lucrările care nu se încheie în 2018, pentru a fi folosiţi la ce li s-a năzărit „investiţioniştilor” Primăriei, cu chef de cumpărături, la final de an. Una dintre lucrările care nu se încheie, fapt recunoscut şi de beneficiarul şef, este cosmetizarea Pieţei Primăriei. Şi-atunci nu-şi are rost păstrarea banilor, dacă tot nu vor fi consumaţi integral în 2018, îl provoacă David pe Ţâroiu. „Dacă ne-ar fi necesari, la o rectificare îi luăm. Dar nu sunt necesari. Şi nu-i luăm, fiindcă eu, totuşi, sper... nu pot să iau, ca să zică că, din cauză că eu îi iau banii, el (n.r. constructorul) nu mai poate să finalizeze lucrarea.”, a justificat primarul de ce nu se atinge de preţul pe care s-a angajat că i-l plăteşte în totalitate în 2018, cu condiţia ca patronii să-i predea investiţia finalizată până la încheierea anului. Şi ca să-i stimuleze s-o încheie, le-a şi arătat că are toţi banii, deşi, când s-a aprobat bugetul, nu s-au pus de-o parte decât 2.800.000 lei din cei 6.412.000 lei, cât costă lucrarea. Diferenţa de 3.612.000 lei a fost procurată de la investiţii amânate în 2019, an în care se va prelungi şi amenajarea Pieţei Primăriei. 

The most visited gambling websites in The UK