Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Prezenţă mai slabă ca la nivel naţional şi judeţean: 16,24% dintre alegătorii câmpulungeni au votat la referendum

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 559

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2324_23-refe3.jpgBună dispoziţia cu care s-au prezentat la urne liderii Câmpulungului, la referendumul ţinut degeaba în două zile, sâmbătă şi duminică, parcă s-a vrut a compensa amarul prezenţei sub aşteptările lor. Asta în ciuda extinderii procesului electoral cu o zi şi în ciuda mobilizării alegătorilor - în lipsa unei campanii electorale - prin intermediul preoţimii, care nu putea rămâne indiferentă după eşecul de sâmbătă. Prezenţa în municipiu şi Muscel - 16,24% la Câmpulung şi 19,93% în Muscel - a arătat, la fel ca la nivel naţional, lipsa de atractivitate a temei propuse, care i-a făcut pe alegători să livreze un procent dezamăgitor pentru cei care sperau să obţină modificarea Constituţiei, în sensul punctării cu claritate a constituirii familiei dintre un bărbat şi o femeie. 

Şi nu doar pentru electorat, evenimentul consumat la sfârşitul săptămânii, pe 6 şi 7 septembrie 2018, n-a prezentat interes, ci şi pentru unii dintre preşedinţii secţiilor de votare, care au renunţat la misiune. Vă amintim că, la nivel de Câmpulung şi Muscel, procentul înlocuirilor a fost de 24%, adică 27 de persoane, din cele 114 desemnate, au renunţat la calitatea de preşedinte al unei secţii de votare. Dintre cei 27 care s-au retras, patru au fost la Câmpulung, la Secţia 91, de la Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu”, unde Leontina Ionela Robu a fost înlocuită cu Gabriela Chelu. În locul lui Dragoş Stoica, preşedinte la Secţia 92, de la Colegiul Tehnic, a fost numită Karla Elena Şerbănescu. Estera Loredana Handoca a ajuns preşedinte la Secţia 99, de la Şcoala Gimnazială „Theodor Aman”, în locul lui Ion Gabriel Pascu. Ultima schimbare s-a produs la Secţia 113, unde Lucreţia Mitoi a fost numită în locul Mihaelei Barbu. Gest care nu surprinde, căci, de când cu plonjonul salarial în sectorul bugetar, angajaţii statului nu se mai uită la sumele încasate la alegeri.

În ceea ce priveşte prezenţa la referendumurile ţinute de-a lungul timpului, municipiul a stat astfel: 18-19 octombrie 2003 - 42,67%; 19 mai 2007 - 45,31%; 25 noiembrie 2007 - 20,82%; 22 noiembrie 2009 - 50,81%; 29 iulie 2012 - 46,18%.                                     

Senatorul Marin a găsit pustie secţia, altădată, cu cozi până în afara grădiniţei 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2324_23-refe.jpgPrimul dintre liderii PSD Câmpulung, prezentaţi la urne la referendumul din week-end-ul trecut, a fost chiar preşedintele organizaţiei municipale, Gheorghe Marin. Şeful social-democraţilor din municipiu şi-a exercitat dreptul la vot sâmbătă dimineaţa, la opt fix, la o oră distanţă de deschiderea secţiilor. Senatorul Marin s-a grăbit să-şi exprime opţiunea cât mai devreme, deoarece intenţiona, aşa cum procedează la fiecare alegeri, să facă turul comunelor din Nordul Muscelului, pentru a urmări derularea procesului electoral. Deşi acesta avea convingerea că ziua de duminică era cea care dădea o prezenţă mai bună decât sâmbătă şi că mediul rural sălta procentul participării, prin comparaţie cu municipiul, unde referendumul s-a înscris în nota naţională la capitolul dezinteres. 

Parlamentarul câmpulungean a găsit Secţia 106, una dintre cele două amenajate la căminul de la Rotunda - Grădiniţa cu program prelungit nr.8 -, goală. Adică sosirea sa la vot nu a coincis cu a altui cetăţean din zonă, arondat acestei secţii. Asta în condiţiile în care, aici, cozile erau la ordinea zilei, la locale, parlamentare şi prezidenţiale. Stătea lumea la coadă, afară, de la ora 06.30, ne spuneau jandarmii, care păzeau, de data aceasta, o incintă populată doar de cele două comisii conduse de preşedinţii Ion Badea, la Secţia nr.105, şi Constantin Dragoş Păunescu, la Secţia nr.106. Sâmbătă, în prima oră, de la şapte la opt, votase o singură persoană. Este un exemplu valabil la majoritatea locaţiilor din Câmpulung, amenajate pentru derularea evenimentului electoral, care a înregistrat o participare „la pământ”, cel puţin în prima zi. Situaţie de care era conştient liderul PSD din municipiu că urma să se întâmple şi la ţară, căci lumea a profitat de vremea bună a începutului de octombrie, ca să culeagă merele, perele, prunele, să facă ţuica şi vinul, zacusca şi murăturile, să spargă lemne şi să-şi cureţe grădinile. Altele erau aşteptările de la ziua de duminică, după trecerea sătenilor pe la biserică, în dimineaţa zilei, de unde nu era exclus să pornească spre urne cu un plus de motivaţie insuflată la slujbă. După vot, senatorul Gheorghe Marin a fost abordat, în afara grădiniţei, de un vârstnic, care dorea să schimbe câteva vorbe cu el, singurul care şi-a făcut apariţia la cabina de votare cât am zăbovit noi la faţa locului. 

Vicele Blidaru n-a fost găsit pe lista permanentă, aşa că a votat pe o listă suplimentată 

Al doilea politician, dintre cei cu funcţii importante la nivelul municipiului, care a votat tot sâmbătă, a fost viceprimarul Mărgărin Blidaru, înscris, vorba vine, căci n-a fost înscris pe nicio listă, la una dintre cele trei secţii de la Şcoala Gimnazială „Theodor Aman” sau fosta Şcoală nr.7 din Vişoi. Contrar obişnuinţei de a veni la urne împreună cu partenera de viaţă, de data aceasta, vicele n-a fost însoţit de soţia sa, Alina. Tocmai la „referendumul familiei”! Secţia la care a votat secundul lui Liviu Ţâroiu este una dintre cele la care s-au schimbat preşedinţii comisiilor. La Secţia nr.99, Gabriel Pascu a fost înlocuit cu angajata Primăriei, Estera Handoca, soţia membrului PNL Alexandru Handoca. 

La sosirea musafirului cu responsabilităţi în conducerea municipiului şi, pe cale de consecinţă, în organizarea votării în condiţii bune, atât pentru cetăţeni, cât mai ales pentru personalul implicat, două doamne l-au abordat cu o cerinţă care aducea a reproş pe cel mai zâmbitor politician al Câmpulungului. „Ne-aţi adus şi nouă o cafea?”, a fost luat la întrebări votantul degajat, îmbrăcat într-o ţinută lejeră, blugi şi cămaşă, care se vedea clar că venise fără „bagaj”. Interlocutoarea văzuse foarte bine că vicele avea mâinile goale, însă a folosit întrebarea incomodă, pentru a o da exemplu pe companioana sa, care venise cu cafea pentru soţ. Ca o paranteză, „mise-en-place-ul” electoral a fost unul mai de criză, din resursele proprii ale componenţilor comisiilor. Apă minerală, după preferinţe, pahare de cafea de la dozator, cutii cu alune şi alte feluri de crănţănitoare îşi făcuseră loc printre foile cu alegători. PSD-iştii, însă, au avut grijă ca oamenii lor să nu moară de foame, la ceasul prânzului, făcându-se alimentarea cu pateuri de la „Iepuraşul” pentru personalul de la Şcoala 7 şi Căminul „Sfânta Marina”, din vecinătate.        

Apropo de foi, Mărgărin Blidaru nu a fost găsit pe lista permanentă, pe care au figurat alţi Blidaru, probabil, părinţii săi, care locuiesc în apropiere. Aşa că a fost nevoit să voteze pe o listă suplimentară, cu toate că are domiciliul în Vişoi, dar, în fapt, locuieşte la Piteşti. Până să ajungă să intre în cabină, după dojana cu cafeaua, a mai încasat una de la doamnele din comisie, care depuseseră eforturi ca să se aranjeze înainte de a se prezenta la datorie. S-au coafat şi s-au îmbrăcat cam subţirel pentru temperaturile matinale, de iarnă în regulă. Membrele comisiei şi-au propus să „sufere la frumuseţe”, mai cu seamă când dinaintea lor trebuia să se prezinte suflarea cartierului cu drept de vot. Suflarea s-a redus la 27 de inşi, la secţia lui Blidaru, din peste 1.400 arondaţi, la ora 12.00. 

După cinci ore în care au răbdat frigul, doamnele l-au asaltat pe viceprimar cu lamentări că sunt ţinute fără căldură! Vicele Blidaru le-a „încălzit” cu asigurări că a luat legătura cu directoarea şcolii, semn că i se adusese la cunoştinţă mai devreme de atmosfera „glacială” din sala de clasă. O fi vorbit el, numai că, la ceasul prânzului, caloriferele tot reci erau. Noroc cu soarele generos, ale cărui raze încălzeau spinările membrilor comisiei, avantajaţi de poziţionarea clasei cu ferestrele spre Răsărit. Ce-or fi făcut după amiază… problema lor.

La plecare, viceprimarul, a cărui bună dispoziţie n-a fost tulburată de văicăreala femininelor din comisie, le-a povestit jurnaliştilor că spatele buletinului, plin de abţibilduri căpătate la alegeri, i-a ridicat ceva probleme la vamă, în timpul unei vacanţe în străinătate. Vameşul străin, contrariat de numeroasele lipituri care îi ocupaseră aproape în totalitate verso-ul actului de identitate, l-a întrebat ce-i cu ele. Ar trebui date jos, a concluzionat vicele, care a părăsit secţia şi cartierul, cu direcţia Hotelul „Muscelul”, unde a participat, împreună cu primarul Liviu Ţâroiu, la Memorialul „Cristian Panaitescu”, eveniment care se pierde, de la un an la altul, într-un anonimat tot mai pronunţat.

Primarul Liviu Ţâroiu a votat „DA”, cu gândul la copiii adoptaţi de homosexuali şi la femeile nemăritate  

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2324_23-refe2.jpgPrimarul Liviu Ţâroiu n-a votat sâmbătă, pentru că, după cum a motivat, a avut treabă prin curte. Şi-apoi alegătorilor le trebuia un impuls în ziua decisivă pentru rezultat, după o sâmbătă pe care n-o putem cataloga dezamăgitoare, căci se aşteptau şi politicienii la o prezenţă slabă în ziua sacrificată şi plătită de pomană. La ora zece anunţată, a dimineţii de duminică, conducătorul Câmpulungului, însoţit de prima doamnă, a coborât din Duster-ul Primăriei, şofat, de obicei, de viceprimarul Blidaru. Dar dacă Liviu Ţâroiu a anunţat, mai în glumă, mai în serios, că se va ocupa el de ADP, i-o fi luat maşina de teren a colegului. Ce era Blidaru zâmbăreţ cu o zi înainte, dar nu şi-a întrecut şeful la veselie! Se vedea de la o poştă că are chef de glume primarul nostru, gătit de soţia sa, una dintre cele mai elegante doamne din oraş, cu o ţinută tinerească, în tonuri de albastru. Deşi a început să albească de când conduce municipiul. Destul de târziu, dacă ne gândim la statutul de tânăr pensionar al lui Liviu Ţâroiu, începând din 2018. 

Familia Ţâroiu votează la Secţia 98, mutată, de câţiva ani, de la fosta Şcoală 6 în sediul Hidroelectrica. Cum a dat ochii cu preşedintele Ion Vameşi, fostul subaltern de la Asistenţă Socială, lui Liviu Ţâroiu imediat i-a fugit gândul să-i facă o glumă celui aflat „la butoane”. În acel moment, preşedintele Vameşi era mai important decât primarul, care trebuia să se conformeze regulilor. Prima a votat Daniela Ţâroiu şi după ea a primit buletinul partenerul un pic prea binedispus pentru scorţosul şef de comisie, care a lăsat impresia că n-a gustat gestul poznaş al alegătorului Ţâroiu. Ca să-i dea palpitaţii preşedintelui care avea şi presa pe cap, deci trebuia să dea bine în imaginile imortalizate în timpul votului primarului, cel dintâi votant şi-a pus buletinul pe urnă şi a mimat că aplică ştampila la vedere, fără să mai intre în cabină. Moment în care Vameşi a sărit ca opărit, fiind luat prin surprindere de teatrul jucat de Ţâroiu, ştiindu-l mai fără haz pe fostul coleg din Primărie. 

La ieşire, primarul a avut câteva vorbe pentru câmpulungeni: „Este o zi de alegeri, o zi în care trei milioane de cetăţeni au cerut să schimbăm un articol din Constituţie, referitor la familie, în sensul că familia este constituită dintr-un bărbat şi o femeie. Bineînţeles că am dat curs acestei cereri şi ne-am prezentat la vot, ca să susţinem familia tradiţională. E un lucru foarte bun pentru copii, pentru că, în mod normal, problema se reduce la copii. Copiii înfiaţi de o familie de acest tip, care era posibil să se întemeieze, nu cred că ar fi crescut într-un cadru normal. Susţinem iniţiativa cetăţenilor şi am votat „Da”.”, şi-a dezvăluit acesta opţiunea, în privinţa căreia n-aveam niciun dubiu. „Tot „Da”, categoric.”, l-a completat soţia. În afară de copiii care riscau să fie adoptaţi de homosexuali, Liviu Ţâroiu şi-a împărtăşit şi o a doua temere: rămân prea multe femei singure dacă se ajunge la familii întemeiate de doi bărbaţi. „Vă daţi seama că voi, fetele, pierdeţi, dacă se căsătoresc doi, rămân bărbaţi puţini.”, şi-a mai consumat din cheful de glume primarul, care nu-şi epuizase resursele cu emoţiile provocate seriosului Vameşi. 

The most visited gambling websites in The UK