Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

S-a întâmplat în Cimitirul Grui! Au găsit crucea mânjită cu vopsea neagră

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2322_cruce.jpgMomente dureroase, din nou, pentru membrii familiei unui bărbat din Câmpulung, care şi-a găsit sfârşitul în 2014. Săptămâna trecută, indivizi necunoscuţi, cercetaţi cu cele sfinte şi cu bunul simţ, i-au tulburat somnul de veci şi i-au profanat mormântul. Totul a ieşit la iveală la sfârşitul săptămânii trecute, în momentul în care cineva din familie a mers să-i aprindă o lumânare şi să tămâieze locul de veci, conform obiceiurilor creştine. Poliţiştii musceleni efectuează cercetări pentru depistarea autorilor, fiind întocmit în acest caz dosar penal pentru profanarea unui mormânt.

Profanarea de morminte, ca o crimă

Familia Caran îşi are locul de veci la Cimitirul Grui, Gheorghe trecând deja la cele veşnice în urmă cu patru ani. Durerea membrilor familiei şi a rudelor apropiate a fost şi mai mare când au aflat cu stupoare că, săptămâna trecută, locul de veci a fost vandalizat de persoane necunoscute, care au mâzgălit cu vopsea neagră crucea din marmură. Sâmbătă de dimineaţă, cineva din familie, care venise la cimitir pentru a aprinde o lumânare şi a tămâia mormântul, aşa cum o cere tradiţia creştină, a văzut mormântul profanat şi a anunţat Poliţia. La scurt timp, o echipă operativă a ajuns la faţa locului, demarând cercetările de rigoare, pentru identificarea făptaşilor. S-au luat amprente, s-au făcut fotografii şi s-a luat tot mormântul la puricat, în speranţa găsirii unor indicii care să-i pună pe oamenii legii pe urmele profanatorilor. După finalizarea cercetărilor poliţiştilor, preotul paroh a oficiat o slujbă religioasă, conform canoanelor bisericeşti impuse în astfel de cazuri. „Păcatul celor care au făcut aşa ceva este considerat ca o crimă. În canoanele bisericeşti, profanarea de morminte este considerată crimă. Biserica e sortită să ierte pe toţi păcătoşii, dar el trebuie să se pocăiască cu adevărat, să-i pară extrem de rău pentru ceea ce a făcut şi să realizeze multe fapte bune dacă vrea să i se ierte păcatul ăsta.”, spun reprezentanţii Bisericii. Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unui monument sau a unei urne funerare ori a unui cadavru se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Se fură florile şi coroanele de pe morminte, dar şi elementele metalice

Cimitirul din cartierul Grui, un loc ce pare uitat şi de cei care au în sarcină administrarea lui, a intrat, de mai mulţi ani, în vizorul unor persoane care nu au treabă cu cele sfinte. Printre gunoaie şi câini, oamenii vin să se roage pentru rudele decedate şi să îndeplinească ritualurile creştineşti. Durerea lor se accentuează de fiecare dată când văd că mormintele acestora sunt răvăşite de persoane rău-intenţionate, care fură orice poate fi valorificat la centrele de achiziţionare a fierului vechi, de la gardurile din fier forjat şi lanţurile care împrejmuiesc mormintele, până la efigiile de pe cruci. Nu numai ceea ce este metalic atrage oamenii care nu au treabă cu nicio lege de pe Pământ şi din Ceruri, ci aproape orice poate fi valorificat. Fenomenul furtului florilor şi coroanelor de pe morminte, care mai apoi sunt revândute la colţ de stradă sau la tarabă, în piaţă, a luat amploare şi pare să fie de neoprit în aceste vremuri de criză. Deşi au fost semnalate aceste furturi autorităţilor, nimeni nu pare să fie interesat să ia vreo măsură. „Nu e prima dată când ţiganii vin şi fură flori şi coroane din cimitir. Nimeni n-are ce să le facă. Le fură şi le vând din nou. Anul trecut, înainte de Crăciun, au furat mai multe coroane, ca să facă sorcove din ele!”, ne-a declarat Ion Ivan, care locuieşte în apropierea  cimitirului din Grui. 

The most visited gambling websites in The UK