Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

I-au zburat buştenii din maşină!

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2321_12-marinesti.jpgTransportatorului care a distrus casele lereştenilor de pe Marineşti i-au zburat buştenii din maşină!

Plângerile lereştenilor de pe Marineşti, împărtăşite redactorilor noştri în această vară, potrivit cărora un afacerist în domeniul exploatării masei lemnoase le face zile şi nopţi fripte, transportând buştenii pe strada lor, sunt susţinute cu dovezi recente. Dovezi din care reiese pericolul la care sunt expuşi localnicii, care şi aşa suferă destul din pricina caselor cu pereţii fisuraţi de la trepidaţiile cauzate de iureşul vehiculelor încărcate. Livia Solomon, o mai veche cunoştinţă a ziarului, un fel de purtător de cuvânt al câmpulungenilor şi lereştenilor de pe Marineşti şi rămăşiţa din Traian - cele trei case aflate după fostul CESAR -, l-a fotografiat pe transportator în timpul unei „demonstraţii” de maximă iresponsabilitate. Marţi seara, maşina de mare tonaj, înţesată ochi cu lemne, a început să piardă încărcătura pe drum! Încărcătură formată din buşteni groşi, din care, în goana camionului către destinaţie, au început să zboare pe stradă, la o oră la care copiii care învaţă după amiaza se întorceau de la şcoală! Acum, nu vrem să sune a şablon prăfuit, dar, până nu se va întâmpla o nenorocire, autorităţile n-au de gând să-l ia la întrebări pe întreprinzătorul care a distrus asfaltul proaspăt turnat, a distrus casele şi, dacă o ţine aşa, Doamne, fereşte! să distrugă şi vreo viaţă, la halul lipsit de discernământ în care se deplasează ditamai maşina pe artera strâmtă. 

Motostivuitoristul trimis să cureţe „locul faptei” a hârjâit asfaltul proaspăt turnat

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2321_12-lemne-marinestii2.jpgPostarea de marţi, 25 septembrie 2018, în mediul online, a Liviei Solomon, autoarea petiţiei semnate de 100 de cetăţeni, solicitanţi ai asfaltării străzii Uzina ARO, suna astfel: „Pericol în Voineşti, comuna Lereşti! Trebuie să facem ceva! Cad lemnele din maşinile pline ochi, care trec zilnic pe stradă! Am fost de faţă astă seară, la ora 19.00, puteau cădea pe noi, pe copii, puteau să ne dărâme casele! Cât să mai îndurăm maşinile acestea pline?! Ne omoară într-o zi! Voi trimite fotografiile până la Bucureşti!”, s-a revoltat pe reţeaua de socializare Livia Solomon, anexând textului mărturiile foto ale trecerii în viteză ale vehiculului care, de plin ce era, a rămas blocat sub podul de cale ferată, în curba către depozitul afaceristului. Acesta a fost momentul în care trei trunchiuri zdravene au picat din vârful grămezii pe stradă. Vă daţi seama ce urmări putea avea prăbuşirea buştenilor lungi şi groşi dacă pe marginea străzii se afla un om! 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2321_12-lemne-marinesti.jpgMarginea rigolei betonate, pe unde se deplasează lumea, în lipsa trotuarului, a fost blocată de lemnul picat de-a curmezişul scurgerii. După el au urmat altele. Curioasă maniera de degajare a drumului de către oamenii firmei, cu dureri în cot faţă de bunul public! Că doar nu distrugeau proprietatea celui pentru care lucrau. „Aici au raşchetat asfaltul când au vrut să ridice lemnele, pe care le-au băgat în şanţ, ca să distrugă şi şanţul.”, a explicat Livia Solomon imaginea distrugerilor lăsate în urmă de camionagiul lipsit de griji pentru cei din jur, dublate de cele ale motostivuitoristului trimis să cureţe „locul faptei”. Adică să împingă trunchiurile în şanţ.   

Cei care au vizionat informaţiile şi fotografiile prezentate de localnica din zona tranzitată de mastodonţii grăbiţi către punctul comercial din Voineşti au reacţionat. „Ca să nu spunem că, dacă se defrişează în acest ritm alert, foarte curând, dar foarte curând, drumul spre Voina se va surpa, pinteni de munte vor cădea în baraj şi, Doamne, fereşte!, chiar suntem inconştienţi cât de aproape e pericolul. Au autorizaţie să taie? Sunt pădurile lor? S-au retrocedat terenuri cu nemiluita.”, scrie Dana. „Inconştienţă! Se putea întâmpla o tragedie!”, completează Bianca Moţoc şi probabil că o tragedie aşteaptă şi autorităţile, ca să li se pară suficient de grav cum îşi gestionează business-ul acest contribuabil care, pesemne, contează mai mult decât restul. Adică altfel se simt la buget taxele vărsate de afaceristul cu gater decât impozitul unei bătrâne cu pereţii căscioarei părinteşti brăzdaţi de crăpături. „Alo! Poliţia! Primăria! Pădurarii! Unde sunt cei răspunzători? Mai mare ruşinea!”, scrie Bunica Niţescu.

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2321_12-lemne-marinesti3.jpg

A doua zi de dimineaţă, încă şocată de incidentul la care a asistat, Livia Solomon ne-a mărturisit că i-a fost teamă să se apropie, atunci când a făcut fotografiile, ca nu cumva să fie strivită de unul dintre buştenii plonjaţi din remorca pană de lemne. „Am strigat la vecin, că venea lemnul ăsta peste el.”, a fost scena care i-a îngheţat sângele în vine martorei fără voia ei. „Dă-te, că vine lemnul peste mata!”, i-am strigat. Trei au căzut: unul este jos, iar alte două, în poze, se văd că sunt pe punctul de a pica.”, ne-a descris aceasta imaginile imortalizate într-un moment de inspiraţie care a luat locul fricii. „Sunt nişte nemernici! Nu ştiu ce se va alege de ţara asta. Cel cu motostivuitorul, după ce a băgat buştenii în şanţ, ca să rupă şi şanţul, a fugit când a văzut că-l fotografiez. Uitaţi cum a hârjâit! Cum a luat cu asfalt cu tot!”, ne-a reclamat cazul Livia Solomon, a cărei revoltă nu se opreşte la necazul continuu al ei şi al vecinilor de pe Marineşti, ci la urmările tăierilor într-o veselie: alunecările de teren şi îmbolnăvirea oamenilor prin măcelărirea pădurilor.

 

Evenimentul Muscelean