Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Zona Câmpulungului este “inundată” de traficanţi

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1850
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/1557/agte.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/1557/agte.jpg'

agte.jpg Într-o campanie susţinută în rândul elevilor musceleni, privind combaterea fenomenului de trafic de persoane, s-a prezentat cum stă situaţia la nivel de judeţ. Se pare că nivelul de sărăcie din Muscel este un mediu prielnic pentru ademenirea cât mai multor minore, care reuşesc foarte uşor să cadă pradă infractorilor. Munca pe care ofiţerii specializaţi de Poliţie o fac în combaterea traficului de persoane reprezintă un complex de măsuri cu caracter anticipativ, care să reducă riscurile de traficare. Recunoaşterea şi aprecierea dimensiunilor la care a ajuns acest fenomen, precum şi aceste acţiuni de conştientizare a minorilor, şi nu numai, au în vedere reducerea traumelor produse în urma traficării unor persoane.

Socializarea on-line, o reţea sigură

Personalul Centrului Regional din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane a informat şi prevenit elevii din două licee din Câmpulung, respectiv Liceul Teoretic „Dan Barbilian” şi Grupul Şcolar Tehnologic. Comisarul şef Constantin Niţă, coordonatorul proiectului, inspectorul Mihaela Nae şi inspectorul Crina Mihăilă au prezentat copiilor ce reprezintă prevenirea traficului şi exploatarea tinerilor. S-au dat exemple concrete şi reale şi s-a pus în vedere de unde apar cele mai multe pericole. Sunt cunoscute situaţiile în care foarte multe tinere au fost ademenite prin mijloacele tehnologice moderne (internet, telefon mobil), pe site-urile de socializare (messenger, facebook şi altele), dar şi în cluburile pe care le frecventează. Ofiţerii de Poliţie au distribuit materiale cu conţinut informativ (pliante şi afişe). Toţi tinerii au fost informaţi despre riscurile la care se expun şi care sunt consecinţele în cazul în care cad în plasa proxeneţilor. Elevii au pus întrebări referitoare la pericolele şi capcanele exploatării fie sexuale, fie prin muncă sau cerşetorie. Foarte mulţi copii au fost interesaţi dacă traficanţii sunt arestaţi. Ofiţerul de Poliţie le-a răspuns că, mai ales în cazurile în care au de-a face cu minore, traficanţii sunt arestaţi în proporţie de 100%.

“O infracţiune care se produce cel mai rapid!”

Dar nu la fel de rapid este şi prinsă, având în vedere că cele mai multe reţele de acest gen au o vechime foarte mare şi nu a reuşit nimeni, în zeci de ani, să le anihileze. Comisarul şef Constantin Niţă relata: „Mesajul din şcoli ajunge foarte bine la copii, dar nu există pădure fără uscături. Este una dintre infracţiunile care se produce cel mai rapid. Traficantul, pentru a ieşi cu victima din ţară, o ia de braţ şi iese cu ea, fiindcă are buletinul. Nu este ca drogul sau alte situaţii. Fata se îndrăgosteşte şi nu mai ştie ce face, până în momentul în care este vândută. Zona Câmpulungului este o zonă inundată de traficanţi, sunt multe locuri vulnerabile în acest oraş, din cauza industriei care nu mai există. Sunt foarte multe neajunsuri şi toate acestea sunt în avantajul infractorilor. Sunt racolate atât fete, cât şi băieţi, pentru muncă, pentru sex sau pentru organe.” La plecarea din ţară, i se promite un loc de muncă bine plătit şi acolo se trezeşte că devine sclavă sexuală. Se fac bani foarte rapizi şi foarte frumoşi din această activitate, din care reţelele de proxeneţi prosperă pe zi ce trece. După o prezentare şi o discuţie cu elevii despre ceea ce se numeşte trafic de persoane, agentul şef principal Moise Robu spunea tinerilor: „Ceea ce trebuie să se ştie este faptul că victima poate să ceară sprijinul autorităţilor. Chiar dacă este în afara graniţelor ţării, există ambasade, consulate sau orice autoritate care oferă sprijin. Victima trebuie să aibă curajul să ceară sprijin în orice situaţie se poate afla. Important este ca acum să se înţeleagă şi să nu se ajungă în această ipostază.” Elevii au recunoscut că anturajul este foarte important în astfel de cazuri. Şantajul şi promisiunile false sunt metode des folosite de proxeneţi, iar perioadele în care aceştia au cel mai mare succes sunt cele din timpul examenelor, când apar cele mai multe discuţii contradictorii dintre elevi şi părinţi.

Victimele sunt din familii dezorganizate

Părinţi plecaţi la muncă în străinătate, părinţi foarte ocupaţi sau părinţi clar dezinteresaţi, ai căror copii devin victimele traficanţilor, numai din vina celor care ar trebui să le fie aproape şi să-i supravegheze. Fetele păcălite sunt duse în afara ţării şi acolo se trezesc în mâinile unor proxeneţi, de fiecare dată, români. Chiar dacă cele mai multe fete încearcă aproape mereu să fugă, de fiecare dată sunt prinse, bătute şi violate. Devin o marfă, de pe urma căreia un grup bine organizat câştigă bani frumoşi, iar victima, în majoritatea cazurilor, este înfometată şi bătută. În aceste situaţii ajung aproape toate fetele care se lasă pe mâna unor necunoscuţi şi sunt folosite drept sursă de venituri. La nivelul judeţelor Argeş şi Vâlcea sunt în baza de date a Poliţiei peste 200 de cazuri de fete care au căzut pradă unor astfel de reţele. Aceste situaţii sunt în evidenţele oamenilor legii, însă numărul real este mult mai mare.

Google Ad

<script data-ad-client="ca-pub-8980371399763499" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

The most visited gambling websites in The UK