Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Gavriil Prunoiu, înmormântat în curtea Bisericii „Sfântul Ilie”

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 830

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2021_aprilie_2574_Clipboard06.jpgClopotele au răsunat sâmbătă, la Câmpulung, a durere şi întristare! Pe o vreme mohorâtă, marele artist, profesor, rapsod şi ambasador al folclorului muscelean Gavriil Prunoiu a fost înmormântat în curtea Bisericii „Sf. Ilie”, sub privirile împietrite de durere ale membrilor familiei sale. În jur de 100 de persoane au participat la slujba de înhumare, care a fost oficiată de un sobor de 13 preoţi, în frunte cu stareţul Mănăstirii Negru Vodă, din Câmpulung, Ieronim Gheorghiţă, şi protopopul de Muscel Petre Moşoianu, cu binecuvântarea ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, reprezentat la acest trist eveniment de arhimandritul Caliopie Ichim.

Gavriil Prunoiu a trecut la cele veşnice în dimineaţa zilei de 31 martie 2021, trupul neînsufleţit fiind depus la biserica în cărei curte îşi doarme de-acum somnul de veci. De-atunci şi până în ziua în care a fost redat pământului, foarte mulţi credincioşi care l-au cunoscut au ajuns la aşezământul spiritual pentru a-i aduce un ultim omagiu artistului cu nume de arhanghel. Printre cei care au participat, sâmbătă, la slujba de înmormântare, săvârşită în aer liber, ca urmare a măsurilor restrictive impuse în vederea limitării răspândirii virusului COVID-19, i-am remarcat pe Călin Andrei şi Liviu Ţâroiu, foşti primari ai municipiului Câmpulung, Gheorghe Banzea, fost director al Finanţelor Publice Argeş, Petru Murărescu, singurul fiu al regretatei Marioara Murărescu, cu care Gavriil Prunoiu a avut o strânsă relaţie de prietenie şi colaborare, Virgil Iordache, dirijorul Orchestrei Doina Argeşului, artişti şi colaboratori ai defunctului. Îmbrăcaţi în costume naţionale, membrii Grupului Vocal„Doruri Muscelene”, condus de Liviu Iana, au purtat pe braţe sicriul cu trupul neînsufleţit al colegului şi mentorului lor, care le-a ridicat evoluţiile artistice la nivel de spectacol, atât în momentul în care a fost scos din biserică şi dus către locul unde s-a ţinut slujba de înhumare, cât şi la momentul final, cel al deplasării spre locul de veci, când în curtea bisericii au răsunat cântecele de jale ale răposatului.  De-a lungul carierei sale strălucite, care s-a întins pe o perioadă de aproximativ 60 de ani, Gavriil Prunoiu a îndrumat numeroşi elevi care, ulterior, au ajuns cunoscuţi interpreţi de muzică populară, printre aceştia numărându-se Niculina Stoican, Carmen Iordache Cernea şi Ionuţ Dolănescu. Gavriil Prunoiu a avut o contribuţie esenţială la înfiinţarea mai multor secţii de muzică vocală tradiţională românească la mai multe licee de muzică din ţară, sprijinind şi înfiinţarea clasei de nai la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Dispariţia sa a lăsat un gol imens în sufletul persoanelor care l-au cunoscut, dar şi în folclorul românesc pe care l-a iubit cu atâta patimă!  Narcis MANOLE

The most visited gambling websites in The UK