Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Viaţa la container, cu picioarele amputate

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 590

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2021_Ianuarie_2550_Clipboard01.jpgSorin Barbu, zis „Chinezu’”, în vârstă de 50 de ani, este unul dintre oamenii străzii din Câmpulung a cărui poveste de viaţă poate sta la baza unui film. A ajuns subiect de presă în luna ianuarie 2017, atunci când, din cauza temperaturilor foarte scăzute, persoanele fără adăpost din municipiu au fost adunate de pe străzi de echipaje SMURD şi poliţişti locali şi duse la adăpostul improvizat la Spitalul Municipal. Sorin a fost ridicat dintr-un imobil dezafectat, dispărut între timp din peisajul urbei, situat pe strada Mărăşti, vizavi de unitatea militară de vânători de munte, unde, după cum ne-a mărturisit, trăia de mai bine de şase ani, într-o mizerie cruntă. Deşi stătea la căldură, primea ceai sau supă caldă şi se afla sub supraveghere medicală, nu i-a convenit traiul din spital şi a fugit la scurt timp, preferând frigul şi condiţiile inumane de trai din adăpostul menţionat anterior. „Eu nu vreau să plec de aici, că mi-e bine aşa. Nu vreau să stau la spital. Ce să fac acolo, că nu am nicio condiţie!!! Decât să dorm pe ciment, mai bine dorm aici, la mine! Să mă lase aici, că nu mi-e frig! Aici vine un băiat şi mi-aduce mâncare!”, ne-a declarat bărbatul în urmă cu patru ani, în timp ce se chinuia să tragă dintr-o ţigară fără filtru, înconjurat de gunoaie, resturi de mâncare şi fecale. Tot atunci au început şi problemele de sănătate. Din cauza gerului, i-au degerat picioarele şi a fost supus ulterior mai multor intervenţii chirurgicale (ultima a fost efectuată anul trecut, în decembrie), iar acum se află în imposibilitatea de a se mai deplasa. În prezent, locuieşte alături de alte două persoane într-un container, pus la dispoziţie de Direcţia Publică de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Câmpulung.

Militarul Irinel Bădulescu, îngerul păzitor

În toţi aceşti ani, Sorin Barbu a supraviueţuit doar datorită unor oameni cu suflet, care l-au ajutat cu bani şi mâncare. Nu a avut dintotdeaua statutul de boschetar. S-a născut în comuna Poienarii de Muscel, satul Groşani. A locuit mult timp în blocul 6, din cartierul câmpulungean Vişoi, însă, după ce şi-a pierdut locul de muncă, a ajuns în stradă. Atunci a început declinul fizic şi moral, pe fondul consumului exagerat de alcool. Nu a fost căsătorit şi nu are copii care să se intereseze de soarta lui, iar părinţii săi nu vor să mai audă de el. Mai are patru surori, dar acestea sunt în alte oraşe, la casele lor, cu obligaţii şi alte priorităţi. Sorin Barbu a lucrat mulţi ani la ADP Câmpulung, însă băutura şi atitudinea nefirească la locul de muncă l-au lăsat şomer. 

De-atunci, bărbatul nu mai are niciun venit, nici măcar acte de identitate şi trăieşte de pe o zi pe alta din mila oamenilor. Destinul său l-a impresionat pe Irinel Bădulescu, un militar de la Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, care, de ceva timp, face tot posibilul să-i ofere zilnic o masă caldă, îl îmbracă din cap până în picioare şi îl sprijină din punct de vedere moral. Mai mult decât atât, pe vremea când locuia în clădirea dezafectată de pe strada Mărăşeşti, Irinel Bădulescu, care este şi practicant, dar şi antrenor de kickboxing, cu multiple performanţe, i-a făcut curăţenie şi dezinfectat spaţiul de locuit, i-a acoperit geamurile sparte ale camerei cu o folie specială, i-a adus o masă şi alte bunuri care să-i uşureze traiul de zi cu zi. Militarul a reuşit chiar să-l convingă pe „Chinezu’” să renunţe la alcool şi să-şi drămuiască fiecare bănuţ pe care-l primeşte, pentru a-i ajunge de mâncare. Tot el a fost cel care s-a zbătut ca Sorin să ajungă la spital pentru operaţiile la picioarele afectate de degerături şi să aibă parte de îngrijiri medicale. Ultimele intervenţii chirurgicale au fost făcute în luna decembrie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. La piciorul drept a avut cele mai mari probleme, acesta fiind amputat mai sus de gleznă, în timp ce la stângul cangrena i-a lezat doar degetele. 

„Nu pot să mă duc nici să-mi fac nevoile!”

Sorin s-a întors din spital pe 6 ianuarie şi acum nu poate să se mişte singur. Locuieşte împreună cu alţi doi oameni ai străzii în acelaşi container, care este amplasat în incinta şantierului Primăriei din strada Mărăşti (SPADPP). L-am găsit în pat, fără speranţă, cerând numai o pereche de cârje, cu ajutorul cărora să se poată deplasa. „Din cauza gerului sunt aşa, mi-a mâncat gerul picioarele! Mi-a luat Dumnezeu picioarele! Acum vreo 3-4 ani mi-au degerat, de atunci stau eu aşa. Acum m-am operat, m-a dus Bădulescu să mă opereze, pentru că nu mai puteam de durere. Acum nu pot să plec nicăieri, numai să vină cineva să-mi aducă câte ceva. Nu am de nici unele, pentru că eu nu am pensie, nu am nimic. Dacă aveam picioarele bune, mă duceam la muncă. Mă descurc rău de tot, pentru că nu are cine să-mi ia o pâine, nu pot să mă duc nici să-mi fac nevoile. Aş avea nevoie de două cârje ca să pot să mă deplasez.”, ne-a mărturisit bărbatul. 

Convins că lui Sorin Barbu îi e imposibil să se descurce de unul singur în situaţia critică în care se află, Irinel Bădulescu a lansat un nou apel umanitar în mediul online, cu speranţa că poate există persoane care pot ajuta mai mult. „A sosit de la spital Sorin Barbu. Vreau să le mulţumesc acelor oameni de la Piteşti pentru implicare, pentru că mereu m-au sunat şi mă ţineau la curent cu acest caz. Le mulţumesc şi oamenilor din Câmpulung, prietenilor mei care au sprijinit şi sprijină în continuare aceşti oameni. Câteva întrebări de 10 puncte: Cine din Câmpulung poate să îl ajute acum pe Sorin? Credeţi că se poate deplasa singur să îşi facă nevoile (doarme într-un container, iar toaletă este în „boscheţi”... trebuie să iasă afară)? Ce aţi fi făcut voi în locul meu? Există un consilier care se ocupă de aceşti oameni? Sincer, nu ştiu cum să rezolv situaţia. Un om al străzii nu se poate întoarce aşa în stradă (părerea mea). Cine crede că este ok ca acest caz să fie cunoscut şi să fie văzut de mai multe persoane este rugat să distribuie postarea. Poate aşa o să vadă cineva care poate să ajute mai mult. Doamne-ajută!”, este mesajul postat de militar pe pagina sa de Facebook.

Are nevoie de carte de identitate şi certificat de handicapat pentru a fi internat într-un centru social

Apelul celui care a fondat prima şcoală de kickboxing la Câmpulung, ACS Ambiţia Irinel, n-a fost în zadar. Colegii de la Muscel TV au luat legătura cu managerul interimar al Spitalului Municipal, Mădălin Iordache, care a promis că-l va ajuta pe Sorin cu un set de cârje. Promisiunea a fost onorată, cârjele ajungând la destinaţie vineri, în jurul prânzului. Tot atunci, bărbatul a fost vizitat de reprezentanţii Direcţiei Publice de Asistenţă Socială care ne-au informat că au început deja demersurile pentru ca acestuia să-i fie eliberată o carte de identitate provizorie în vederea obţinerii unui certificat de handicapat, în baza căruia să poată fi internat într-un centru social. Până atunci, Sorin va primi mâncare de la cantina săracilor din Piaţa Centrală, iar o asistentă medicală, Carmen Oprescu, îi va monitoriza periodic starea de sănătate. 

Toate aceste aspecte au fost trecute cu vederea de fosta administraţie condusă de Liviu Ţâroiu. „În data de 6 ianuarie 2021, domnul Barbu Sorin a fost adus cu ambulanța de la Spitalul Județean de Urgență Pitești la containerul nostru care este în incinta ADP-ului. Ne-a ajutat și presa la această acțiune, l-am ajutat și cu pansamente, el având picioarele amputate. De asemenea, am adus o asistentă medicală ca să-i verifice starea de sănătate şi să-i schimbe pansamentele. I-am adus şi mâncare de la Cantina Săracilor, fiind ajutaţi cu alimente şi de o firmă din Câmpulung. Managerul Spitalului Municipal Iordache i-a pus la dispoziţie o pereche de cârje, să poată să se miște un pic. Am vorbit cu cei de la evidența populației și luni (n.r. 11 ianuarie) o să venim cu camera mobilă ca să putem să-i facem o carte de identitate provizorie, pentru că cea veche i-a expirat din 2012. Apoi o să începem demersurile pentru a-i dobândi un certificat de handicap astfel încât să-l putem interna într-un centru social ca să poată fi îngrijit.”, ne-a declarat Cătălin Bădiţă, directorul Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Câmpulung. 

Vineri după-amiază, Cătălin Bădiţă a găsit o oportunitate de a-l interna pe Sorin Barbu la un centru social privat din comuna Mărăcineni. Proprietarul stabilimentului a fost de acord să-l găzduiască gratis până când autorităţile locale din Câmpulung vor reuşi să-i rezolve situaţia de încadrare în grad de handicap. Bărbatul va fi internat în cursul acestei săptămâni, după ce va fi testat pentru COVID-19. Narcis MANOLE

The most visited gambling websites in The UK