Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Au fost pedepsiţi angajaţii de la TBC, care au luat credite cu adeverinţe false

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2659

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2442_51.jpgAcum cinci ani, două angajate ale Spitalului de Pneumoftiziologie Câmpulung au intrat în atenţia conducerii, în urma unor sesizări primite de la o unitate bancară, fiind bănuite de implicare într-o serie de operaţiuni financiar-bancare ilegale. După ce a desfăşurat o anchetă internă, conducerea spitalului a stabilit că angajatele au întocmit adeverinţe de salariat false, în vederea obţinerii unor credite bancare. În consecinţă, suspectele au intrat în atenţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung.

Credite cu adeverinţe de venit false

Activităţile celor în cauză au ieşit la iveală în momentul în care o unitate bancară a sesizat Spitalul TBC de restanţe la plata ratelor lunare şi, neavând cunoştinţe de acest credite, conducerea spitalului a început cercetările, în urma acestora, depunând plângeri penale împotriva lor la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung pentru comiterea infracţiunilor de fals, uz de fals şi înşelăciune. 

În 2014, pe fondul verificărilor interne, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie Câmpulung a precizat într-un comunicat de presă că: „În urma sesizărilor primite de la o unitate bancară, au fost descoperite 5 adeverinţe de venit false, întocmite de două salariate ale spitalului şi utilizate pentru obţinerea unor credite. Întrucât faptele sesizate sunt deosebit de grave, conducerea spitalului s-a autosesizat şi a demarat o anchetă internă cu scopul de a stabili împrejurările care au condus la întocmirea acestor adeverinţe. Astăzi, 19 februarie 2014, s-a finalizat cercetarea disciplinară a celor două salariate, în sarcina cărora a fost reţinut faptul că au întocmit în fals adeverinţe de salariat pentru persoane care nu au această calitate şi au folosit aceste adeverinţe în relaţia  cu o unitate bancară, obţinând credite. Datorită naturii faptelor descoperite, în data de 10 februarie 2014, a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung o plângere prealabilă.”

Cei implicaţi şi-au recunoscut vina

Până în prezent, se pare că numărul celor care au folosit metoda descrisă mai sus a fost mai mare, Judecătoria Câmpulung pronunţându-se în patru dosare, în care tot atâţia fost angajaţi ai Spitalului de Pneumoftiziologie au fost condamnaţi, după ce şi-au recunoscut vina. În toate cazurile, a fost definitivată latura penală, cea civilă rămânând nesoluţionată. Pe lângă cei cercetaţi, în dosare au mai fost părţi civile şi vătămate Spitalul de Pneumoftiziologie, OPT Bank România SA, OTP Factoring SRL, Easy Management IFN SA, CAR Elisan IFN Câmpulung.

Prima pronunţate a instanţei câmpulungene a venit anul trecut, pe 11 aprilie, în cazul Madonelei D. Aceasta a primit o condamnare de un an şi trei luni de închisoare (un an pentru înşelăciune şi 9 luni pentru fals în înscrisuri oficiale), cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani, plus că a fost obligată să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Valea Mare Pravăţ. Ca pedeapsă complementară, muscelencei i-au fost interzise dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, care începe de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. A fost pusă să plătească 700 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat.

Următoarea decizie a Judecătoriei Câmpulung a venit pe 28 ianuarie 2019. Pentru înşelăciune în formă continuată şi uz de fals, Viorel I. a primit o pedeapsă de un an şi o lună (un an pentru înşelăciune şi trei luni pentru uz de fals), cu suspendarea executării pe o perioadă de supraveghere de doi ani, timp în care trebuie să facă 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Valea Mare Pravăţ. Cheltuielile judiciare efectuate de stat, în sumă de 400 lei, au fost puse în seama lui. Pe lângă măsurile de supraveghere pe care trebuie să le respecte, bărbatul nu are voie să părăsească teritoriul României fără încuviinţarea instanţei, iar de la data rămânerii definitive a hotărârii, instanţa a dispus ca pedeapsă complementară interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Mai recent, pe 28 octombrie 2019, a fost definitivat dosarul în care a fost judecată Maria Magdalena P., în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Pentru aceasta a fost stabilită pedeapsa de un an, cu amânarea pe un termen de supraveghere de doi ani, în care are de respectat mai multe măsuri. În seama ei au fost puse şi cheltuielile judiciare către stat, în sumă de 800 de lei.

Ultima hotărâre a fost dată de Judecătoria Câmpulung pe 20 noiembrie 2019, după ce Adriana Tatiana T. a încheiat cu Parchetul un acord de recunoaştere a vinovăţiei, la fel ca precedenţii. Fosta angajată a Spitalului TBC a fost cercetată pentru complicitate la înşelăciune, uz de fals şi fals în înscrisuri oficiale, pentru fiecare infracţiune fiind stabilită o condamnare, ca în final să o execute pe cea mai grea sporită cu o treime din totalul celorlalte, adică un an şi patru luni. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, stabilind acelaşi termen de doi ani în care are de respectat mai multe măsuri. Printre măsurile de supraveghere a intrat şi obligaţia de a executa muncă în folosul comunităţii, în speţă 60 de zile, având de ales între Primăria Valea Mare Pravăţ şi Primăria Lereşti. Ca şi celorlalţi, i-a fost impus faptul de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. Femeia nu are voie să-şi exercite dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de doi ani, care începe de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Cheltuielile judiciare avansate de stat, în sumă de 700 de lei vor fi suportate de inculpată.

Toate deciziile au fost supuse apelului, în termen de 10 zile de la comunicare. Adrian TĂNASE

The most visited gambling websites in The UK