Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Curtea de Apel a micşorat valoarea despăgubirilor datorate de firma de asigurări rudelor victimei unui accident

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 658

La finele anului trecut, vă relatam cazul unui bărbat din localitatea Cuca, condamnat cu suspendare pentru ucidere din culpă, în urma unui incident auto, pus să presteze muncă în folosul comunităţii şi obligat ca, pe durata termenului de supraveghere, să nu părăsească România, fără acordul instanţei. Nemulţumit de această ultimă interdicţie, inculpatul a făcut apel, la fel firma de asigurări, parte responsabilă civilmente, care a cerut micşorarea valorii daunelor morale acordate rudelor celui care a decedat în urma accidentului auto.

Prin hotărârea Judecătoriei Câmpulung, din 4 decembrie 2018, Alexandru Paraschiv a fost condamnat pentru ucidere din culpă la doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata a doi ani. În acest termen de supraveghere, instanţa a stabilit pentru bărbat mai multe măsuri pe care să le respecte, printre care să nu părăsească teritoriul României fără încuviinţarea instanţei. Prin aceeaşi decizie, Alexandru Paraschiv a fost obligat să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Cuca. 

În dosarul care s-a judecat la Câmpulung, au fost trecute mai multe părţi vătămate, părinţii şi fratele celui decedat, Maria, Gheorghe şi Adrian Ionuţ Ionescu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş şi Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni” Bucureşti, iar Carpatica Asig SA, prin lichidator Casa de Insolvenţă Transilvania-Filiala Cluj, parte responsabilă civilmente. Pe listă a fost şi Fondul de Garantare al Asiguraţilor, dar judecătorul a dispus scoaterea lui din cauză, apreciind că nu avea calitate procesuală activă. 

Pe latura civilă, Judecătoria Câmpulung a dispus ca fiecare membru al familiei să primească de la societatea de asigurări, Carpatica Asig SA, câte 225.000 lei (25.000 lei, daune materiale şi 200.000 lei, daune morale), în total 675.000 lei. În sarcina firmei de asigurări au fost puse şi cheltuielile prilejuite de spitalizarea celui care, din nefericire, nu a supravieţuit accidentului, de 325,11 lei, către Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, şi 5.177,20 lei, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni”.

Aşa cum v-am spus, Alexandru Paraschiv şi Carpatica Asig SA, prin lichidator CITR - Filiala Cluj, au contestat hotărârea Judecătoriei Câmpulung, dosarul ajungând la Curtea de Apel Piteşti. Instanţa superioară s-a pronunţat pe 27 februarie 2019, în primă fază admiţând apelurile formulate de cele două părţi. Astfel, ce s-a stabilit la Câmpulung a fost desfiinţat, în sensul că a fost redus cuantumul daunelor morale acordate părţilor civile, Maria, Gheorghe şi Adrian Ionuţ Ionescu, de la câte 200.000 de lei, la câte 100.000 lei pentru fiecare dintre aceştia. Aceasta a fost partea contestată de firma de asigurări. Dar Curtea de Apel a fost de acord şi cu ce a cerut bărbatul condamnat şi i-a ridicat interdicţia de a nu părăsi teritoriul României fără acordul instanţei, pe durata termenului de supraveghere. În rest, ce a mai consemnat Judecătoria Câmpulung a rămas neschimbat, inclusiv faptul ca inculpatul să plătească cheltuielile judiciare către stat, 2.000 de lei, la care se adaugă 200 de lei, de la Curtea de Apel. Decizia instanţei judeţene este definitivă.

Adrian TĂNASE

The most visited gambling websites in The UK