Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Un urs imens, prins în laţ, la Coteneşti, s-a eliberat singur din capcana de oţel după câteva ore

  • Written by Alex BARBU
  • Hits: 1665

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2324_13-urs.jpgUn urs de dimensiune mare continuă să dea bătăi de cap autorităţilor şi sătenilor din comuna Stoeneşti. Săptămâna trecută, s-a dat din nou alarma după ce animalul, care a făcut prăpăd în câteva gospodării din localitate, a rămas captiv mai multe ore într-un gard de sârmă ghimpată. Ursul a coborât din pădure, în căutare de hrană şi se pare că a încercat să sară gardul, pentru a intra într-o gospodărie, însă a rămas prins, ca într-o capcană, într-un laţ de oţel. A reuşit să se elibereze singur, după câteva ore de chin.

A stat prins circa 15 ore

Incidentul s-a petrecut în satul Coteneşti, în grădina unui localnic. Înfometat, ursul a coborât peste noapte din pădure şi a încercat să dea iama în gospodăria bărbatului, însă nu a reuşit să treacă de un gard de sârmă ghimpată, unde era pus un laţ. S-a eliberat din strânsoare după câteva ore şi şi-a luat tălpăşiţa în pădure. „A fost la Coteneşti, numai că pe partea cealaltă a satului, a fost săptămâna trecută, prins într-un laţ. Cred că a fost pus de cineva, dar, oricum, când ne-am dus noi acolo, la vreun sfert de oră după ce am fost anunţaţi, a scăpat. A scăpat şi era să dea şi peste noi. L-am şi pozat, dar, fiind la distanţă, nu e prea clară, că dacă ne duceam prea aproape, era periculos. Când s-a ridicat în două picioare, s-a rupt laţul şi a scăpat, noroc că nu a venit spre noi, s-a dus în altă direcţie. E unul mare, 400-500 de kilograme, cel puţin 400 de kilograme, foarte, foarte mare, aproape că nu am văzut atât de mare. Nu era pui, ci unul extraordinar de mare. Cel care a fost văzut acum trei săptămâni, pe şoseaua naţională, e pe jumătatea acestuia. Miercuri, cineva a anunţat la 112. De la dispecerat m-au anunţat şi pe mine, m-am dus acolo, cu paznicul de vânătoare. Dar ce să facem cu vânătorii fără puşti?! Chiar i-am întrebat: cum aţi venit la urs, dacă scapă asta, că voi n-aveţi… Au zis: mai bine murim noi decât să împuşcăm ursul! Chiar era posibil să se întâmple un eveniment neplăcut, bine că a fost numai aşa. A intrat într-o grădină la fructe, la prune s-a dus. Bănuiesc că, totuşi, laţul a fost pus de cineva acolo, iar ursul s-a prins în el când a trecut gardul. S-a prins şi a stat prins vreo 12 -15 ore, de marţi seara, până miercuri pe la 11.00. În timpul acesta, a ros tot, inclusiv sârma cred că a ros-o. A rupt tot în jur, dacă vedeaţi ce era acolo, arătură unde a stat el, a răscolit tot pământul. În Coteneşti, zona Ciulumeşti, pe partea stângă a Dâmboviţei, spre Pleaşa, spre munţi, acolo a fost.”, ne-a declarat primarul Paul Ion Marin.

Prefectul vrea să aibă situaţia sub control

Subiectul animalelor care fac probleme a fost dezbătut şi la ultima şedinţă a Colegiului Prefectural. Prefectul le-a cerut celor prezenţi să facă demersuri urgente pentru a grăbi procesul de obţinere a autorizaţiilor necesare vânării animalelor care fac probleme (ursul, de exemplu, este o specie protejată prin lege, motiv pentru care s-a înmulţit excesiv). „Urşii şi-au făcut apariţia din nou în zone precum Rucăr, Dâmbovicioara sau Câmpulung. Este important să acţionăm ferm, pentru a avea situaţia sub control.”, a spus prefectul Emilian Dragnea. Conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului, până acum s-a reuşit obţinerea aprobării pentru mutarea a doar şapte urşi din Argeş! Procedurile sunt greoaie, cică! În ceea ce priveşte mistreţii, care acum sunt un factor principal de răspândire a virusului pestei porcine, Agenţia de Mediu a informat că au fost „recoltaţi” (împuşcaţi) în judeţ 100 de mistreţi şi la niciunul nu a fost depistat temutul virus. Pesta porcină a dus la decimarea populaţiei de suine din multe zone ale ţării. Recent, virusul şi-a făcut apariţia şi în judeţul vecin Dâmboviţa, dar nu a fost confirmat în Argeş. Autorităţile şi specialiştii în domeniu nu neagă existenţa acestor probleme, însă soluţiile acestora întârzie să apară. Romsilva estimează că în pădurile din România trăiesc în jur de 7.000 de exemplare. Potrivit unui studiu al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Silvicultură, numărul optim raportat la suprafaţa împădurită ar fi de 4.500 de animale. Ministerul Mediului ia în calcul o cotă de intervenţie care să permită vânarea a 140 de urşi până la sfârşitul anului. 

The most visited gambling websites in The UK