Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

L-au lăsat nervii în public pe directorul Spitalului, din cauza şicanelor liberalilor

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 2369

b_400_250_16777215_10_images_2309_nervi-gore.jpgCea mai făţişă încercare de sabotaj a unei finanţări europene pentru Câmpulung, din acest mandat, i-a avut ca autori pe liberalii din Consiliul Local, care fac o opoziţie periculoasă. Cu toată scârba cetăţenilor pentru PSD, chiar şi pentru primarul de la Câmpulung, conştient şi el că e înjurat zi-lumină, şi pentru ce face, şi pentru ce nu face, indivizi care votează contra alocării a 31,5 miliarde de lei vechi Spitalului Municipal nu trebuie să mai ajungă vreodată în administraţia publică locală. Mică şi nevrotică, opoziţia lui Liviu Ţâroiu a demonstrat că poate nărui hotărâri de Consiliu, atunci când majoritatea nu reuşeşte, din cauza absenţilor, să asigure procentul de două-treimi din numărul consilierilor în funcţie. Nici opozanţii n-au fost în formulă completă, dar şi neparticipând, şi participând jumătate dintre ei, au forţat Executivul să convoace trei şedinţe de îndată, una joi, 9 august, două luni, 13 august, la distanţă de zece minute una de cealaltă, pentru votarea formalităţilor de cadastru, cerute la dosarul finanţării UE, accesate de Ministerul Sănătăţii. Al treilea vot, chinuit, „cerşit” de cei doi directori ai Spitalului Mare, prezenţi la şedinţă, a făcut posibilă continuarea procedurii având ca finalitate declarată, până la proba contrarie, alocarea a 31,5 miliarde de lei vechi, în contul achiziţiilor făcute de cele două spitale între anii 2014-2017.            

Cadastrul imobilelor Spitalului este obligatoriu pentru obţinerea banilor europeni

Joia trecută, proiectul de hotărâre solicitat de Spitalul Municipal, necesar în procedura de înscriere în cartea funciară a imobilelor municipalităţii predate unităţii medicale, a fost retras din dezbatere, întrucât, din cauza aleşilor absenţi, nu se întrunea condiţia de 13 voturi favorabile, fiind doar 12 aleşi prezenţi. Au lipsit, de la PNL, Bogdan David, Anca Dumitrescu, Lucian Ionescu, Cristi Creţu şi Silviu Mănescu, de la ALDE, Sergiu Cicu, iar de la PSD, Marin Stanciu. Asta în condiţiile în care, repetăm, trebuiau să fie 13 în sală şi toţi 13 să voteze în favoarea doleanţei Spitalului. 

Luni, la convocarea lui Liviu Ţâroiu, venit din concediu, aleşii s-au întors în Sala de Consiliu, tot PNL având cei mai mulţi absenţi: medicii Dumitrescu şi Mănescu şi colegul Ionescu. De la PSD era pe drum Nicolae Dumitrescu, acesta ratând votul soldat cu al doilea eşec. Hotărârea de Consiliu, care conta în formalităţile de cadastru, n-a întrunit două treimi din voturile aleşilor, fiind de faţă 15 consilieri, din care trei - liberalii - s-au abţinut. Aşadar, erau 12 voturi pentru, în condiţiile în care erau necesare 13. De ce s-au cramponat liberalii? Că nu înţeleg materialul de şedinţă, că nu văd rostul hotărârii de Consiliu, că nu scrie nicăieri de niciun cadastru, că se face cadastru pe sub masă cu prietenii PSD-ului, că formalităţile de cadastru nu pot face obiectul unor şedinţe de îndată, că n-au găsit nicăieri programul Ministerului Sănătăţii, prin care se rambursează cheltuielile despre care relatăm, şi că ştiu ei că banii decontaţi, cele peste 31 de miliarde, nu intră în investiţia de extindere a Secţiei Oncologie, ci în buzunarele angajaţilor, sub formă de salarii. Dar n-au avut suficient sânge în instalaţie ca s-o spună, tare şi răspicat, în timpul şedinţei, conştienţi că-şi dau, a doua oară, foc la valiză, după rateul la alegerile din 2016, luându-se de angajaţii Spitalului.

La începutul primei şedinţe din cele două ale după-amiezii de luni, primarul a explicat ce vrea de la consilieri: „Conform unei hotărâri de Guvern, se pot recupera toate sumele investite în Spitalul Municipal, alocate între 2014-2017. Trebuie să prezentăm neapărat cartea funciară şi cadastrul la Minister, pentru a demonstra că aceste clădiri (n.r. cele în care funcţionează Spitalul Mare) sunt în administrarea Spitalului şi domeniul public al municipiului. Drept urmare, am derulat procedurile ca să se facă cadastru, căci n-a fost făcut până acum aşa cum trebuie şi au apărut nişte diferenţe între ce am preluat de la Ministerul Sănătăţii şi situaţia actuală. Noi prezentăm ceea ce avem în acest moment la Spitalul Câmpulung. Sunt şi plusuri, şi minusuri. Au fost demolate nişte clădiri - uscătoria -, acum câţiva ani, prin hotărârea noastră, n-au fost demolate de capul dânşilor. Ca să obţinem aceşti bani, trebuie să facem actualizarea cadastrului, să obţinem cartea funciară cu terenul existent la acest moment.” Necesitatea modificării domeniului public a rezultat din măsurătorile care stau la baza efectuării cadastrului. 

Ţâroiu a explicat ca pentru proşti  

Ministerul Sănătăţii decontează, printr-un program cu fonduri europene, banii investiţi de Spital şi Primărie, în principal, în achiziţiile de aparatură întreprinse. „Din cele 31 de miliarde, care ar trebui să se întoarcă, 10% sunt de la Consiliul Local. Restul sunt veniturile proprii ale Spitalului Municipal Câmpulung, justificate prin note contabile, prin facturi şi achiziţii. Atenţie! Faceţi o mare greşeală! Le trebuie celor care urmează să ne dea banii, căci banii vin de la Ministerul Sănătăţii, de la fondurile europene.”, n-a mai rezistat pe margine directorul Grigore Stănescu, martor, alături de directorul financiar-contabil Marinela Cristian, la şicanele nepermise unui politician, care trage nădejde, la viitoarele alegeri, la ceva voturi de la personalul Spitalului. 

Ţâroiu a avut o a doua încercare de lămurire a opoziţiei, din partea căreia vocifera doar preşedintele: „Anual, municipiul Câmpulung a băgat între 700.000 şi 900.000 lei din bugetul propriu al Primăriei şi din bugetul propriu al Spitalului. Aceste sume se pot întoarce la Spitalul Municipal, pentru că se finanţează din fonduri europene. Sumele Ministerului (n.r. investite în Spital) nu vin la noi, ca să se întoarcă la Minister. Doar sumele noastre vin la noi şi le vom folosi în continuare. Toate sumele cheltuite în perioada 2014-2017, din bugetul propriu al Spitalului şi din bugetul propriu al municipiului Câmpulung, se pot întoarce în Spitalul Câmpulung. (…) Noi depunem o cerere, pentru care trebuie să prezentăm o schiţă şi un cadastru, pe care îl aprobăm astăzi, cu suprafeţele constatate la acest moment.” Chiar şi aşa, cu toate lămuririle pe înţelesul celui mai simplu cetăţean de pe stradă, repetate până la enervarea ascultătorilor, liderul opoziţiei… nu şi nu, căci înţelegerea liberalilor a fost să voteze împotrivă, abţinându-se - abţinerea tot vot împotrivă e considerată -, ca Spitalul să piardă cele 31,5 miliarde de lei vechi.       

 

Directorul Spitalului, dezlănţuit: „Nu vor 31 

de miliarde în Spital şi în oraş! Numai palme, numai tălpi! Nimic constructiv pentru Spital!”

După primul vot al zilei de luni, zădărnicit de cele trei abţineri liberale, Liviu Ţâroiu a anunţat a doua şedinţă, care urma să înceapă peste zece minute. Până la încheierea dezbaterilor, a sosit de la Piteşti şi Nicolae Dumitrescu, asigurându-se astfel al 13-lea vot, de care avea nevoie PSD. În pauza dintre cele două întruniri, directorul Stănescu nu s-a mai putut abţine, zbierând la David şi ai lui de s-au cutremurat pereţii: „Nu vor 31 de miliarde în Spital şi în oraş! Nu vor! Numai palme, numai tălpi! Nimic constructiv pentru acest Spital!” Atât de rău şi-a pierdut controlul managerul Spitalului, încât mare mirare că nu a plesnit ceva în el, de ciuda respingerii, vorba românului, unei căruţe de bani! Respingere fără motiv, căci niciunul dintre motivele servite de purtătorul de cuvânt al sabotorilor proiectului nu putea fi considerat serios. 

Până să-şi piardă cumpătul Stănescu, Marinela Cristian i-a implorat pe consilieri să voteze: „Vă rugăm, chiar este necesar.”, în timp ce Ţâroiu contribuia la creşterea nervozităţii colegului de partid: „Refuzăm să ajungă nişte bani la Câmpulung!” Ca să-i facă să se răzgândească, directoarea economică a ajuns să jure în faţa liberalilor că banii vor fi pentru Oncologie, nu pentru salarii, cum invoca „tartorul” votului negativ. 

Grigore Stănescu a părăsit sala de Consiliu până să înceapă a doua şedinţă de îndată, nu înainte de a-şi cere scuze pentru tonul ridicat şi intervenţia nepotrivită. „Îmi cer scuze. Ăsta sunt, aşa mă cheamă. Dar să-şi ceară scuze şi cei care nu ştiu să interpreteze.”, a afirmat acesta, preferând să nu mai asiste la a doua mascaradă a zilei. Preşedintele de şedinţă, Sârbu, i-a preluat scuzele şi cu ele a debutat a doua întrunire, încheiată tot cu trei abţineri, care, însă, n-au alterat deznodământul. Grotesc moment!

 

The most visited gambling websites in The UK