Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Muscelean, căzut în prăpastie

  • Written by Adrian TĂNASE
  • Hits: 2454

b_400_250_16777215_10_images_2302_gabi2.jpgSâmbătă, 21 iulie 2018, muntele şi-a luat tributul. Un tânăr de 28 de ani a murit după ce a căzut într-o râpă de peste 100 de metri. Gabriel Stănoiu, asistent universitar, originar din Coşeşti, era conducătorul unui grup de 44 de studenţi, care a urcat pe Vârful Moldoveanu. Acţiunea de aducere la baza muntelui a trupului neînsufleţit al tânărului a durat întreaga noapte de sâmbătă spre duminică.

b_400_250_16777215_10_images_2302_gabi4.jpgGabriel Stănoiu era asistent universitar la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti, având un masterat în Geomorfologie şi Cartografie cu Elemente de Cadastru. Era originar din Coşeşti, dar locuia în Bucureşti. Iubea muntele şi, deseori, organiza drumeţii cu studenţii. Sâmbătă, a pornit, alături de 44 de studenţi, pe traseul care pleacă din comuna Nucşoara către Vârful Moldoveanu, din Masivul Făgăraş. Totul a decurs conform planului şi, în jurul orei 16.00, au ajuns la cota 2.500. Acolo s-au bucurat de privelişte, de aerul curat, au făcut poze şi au decis să pornească înapoi către pensiunea unde erau cazaţi, în comuna Nucşoara. Vremea se înrăutăţise, se lăsase o ceaţă deasă şi tinerii doreau să ajungă cât mai repede într-o zonă sigură. Se spune că rucsacul asistentului universitar a alunecat, căzând de pe o stâncă. Gabriel Stănoiu le-ar fi spus tinerilor să o ia înainte, să urmeze traseul, că îi va prinde din urmă, insistând să îşi recupereze rucsacul. Grupul a pornit pe traseul indicat de coordonator, iar după câteva minute, l-au strigat, văzând că nu mai apare, dar nu au primit răspuns. Fiind ceaţă, nu aveau vizibilitate. Totuşi, la un moment dat, au observat într-o râpă, geaca de culoare portocalie a profesorului lor şi imediat au sunat la 112.

Gabriel Stănoiu era lovit rău la cap şi avea multiple fracturi deschide la un picior

b_400_250_16777215_10_images_2302_gabi3.jpgSalvamontişti, pompieri de la ISU Argeş, jandarmi montani, în total 18 persoane, şi poliţişti au pornit în zonă pentru recuperarea turiştilor şi a tânărului rănit. Echipele au mers cu maşinile până în comuna Nucşoara, satul Slatina. Salvamontiştii şi jandarmii montani au pornit pe jos, până în zona Vârfului Moldoveanu. Acolo şi-au dat seama că asistentul universitar este mort. Au fost aşteptaţi criminaliştii pentru cercetările ce se impuneau în astfel de cazuri, între timp, tinerii din grup au fost duşi de alţi salvamontişti la pensiunea unde se cazaseră, cu toţii fiind coborâţi în siguranţă. Operaţiunea s-a încheiat, duminică dimineaţă, când trupul neînsufleţit a fost predat angajaţilor de la Serviciul de Medicină Legală Argeş. Gabriel Stănoiu era lovit rău la cap şi avea multiple fracturi deschide la un picior. „Ieri (n.r. sâmbătă, 21 iulie 2018) a fost o zi plină de evenimente pentru Salvamont Nucşoara. După o zi grea de muncă, în care am reuşit să refacem marcajul „cruce albastră” din Creasta Galbenei până în Gura Zbuciumatului, am primit trei apeluri de urgenţă la intervale scurte de timp. Primul anunţa faptul că un accident grav s-a petrecut în zona Vârfului Moldoveanu. Echipa de trei salvatori montani aflată în zonă, care marcase traseul şi coborâse deja în Valea Rea, a început imediat urcarea spre locul accidentului, constatând decesul unui tânăr de 28 de ani, care suferise leziuni incompatibile cu viaţa, după o cădere pe versantul estic al vârfului. Imediat a fost primit un al doilea apel de urgenţă, de la Refugiul Vistea, care solicita asistenţă la coborârea spre Valea Rea a unui grup de patru tineri, care ajutaseră la transmiterea informaţiilor de la primul accident, dar nu aveau echipament adecvat rămânerii peste noapte în munte. Doi dintre salvatorii montani au rămas lângă decedat, aşteptând echipa de sprijin, iar al treilea a început coborârea de urgenţă a celor patru turişti. În acest timp, un alt apel la serviciul de urgenţă anunţa faptul că un grup de zece turişti s-a rătăcit tot în zona Vârfului Moldoveanu. Spre liniştea tuturor, după aproximativ o oră, s-a anunţat că au găsit singuri drumul de întoarcere şi se îndreaptă spre Nucşoara. Acţiunea de recuperare a trupului celui decedat s-a încheiat la ora 6 dimineaţa. Mulţumim colegilor de la Salvamont Argeş şi celor de la Jandarmeria Montană, care au venit în sprijinul nostru.”, au postat pe Facebook cei de la Salvamont Nucşoara.

 

sursa foto: Salvamont Argeș

The most visited gambling websites in The UK