Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Ploile au făcut ravagii la Mihăeşti şi Stâlpeni

  • Written by Alex BARBU
  • Hits: 1535

b_400_250_16777215_10_images_2298_inundatii-mih.jpgRupere de nori, cu grindină şi vânt puternic, sâmbătă după-amiază, în mai multe localităţi din Muscel! A plouat „cu găleata”, fără întrerupere, timp de aproape o oră, precipitaţiile căzute umflând pâraiele şi formând torenţi care au generat inundaţii. În plus, grindina căzută în unele zone a acoperit pământul cu un strat de gheaţă care măsura chiar şi 20 centimetri, spre disperarea oamenilor, care şi-au văzut culturile agricole şi livezile distruse. Reprezentanţi ai ISU Argeş, ai ABA Argeş Vedea şi ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit după încetarea potopului, sărind în ajutorul oamenilor care au avut de suferit. Urmează să se facă inventarul dezastrelor şi să se stabilească pagubele.

Strat de grindină de 20 de centimetri

 

Ploaia căzută sâmbătă în Muscel a făcut prăpăd în curţile şi beciurile localnicilor din comunele Mihăeşti şi Stâlpeni. Pentru că a căzut o cantitate însemnată de precipitaţii într-un timp foarte scurt, pâraiele s-au umflat, iar apele venite de pe văi au inundat peste 20 de gospodării. Într-un interval de o oră, s-au înregistrat circa 70 de litri pe metrul pătrat. La Mihăeşti, pârâul Văcarea, de obicei, un fir de apă liniştit, care nu a creat probleme niciodată, a atins cote alarmante şi a ieşit din matcă, revărsându-se pe DN 73, în zona Parcului Dendrologic, unde apa a atins chiar şi un metru. În drumul său, apa a inundat mai multe gospodării şi terenuri agricole din satele Văcărea şi Valea Popii, angrenând tot felul de mizerii pe care le-a „depozitat” la marginea drumului naţional. „Au mai fost inundaţii, aici, la noi, dar în halul ăsta niciodată! Ne-a intrat apa până în case, avea peste un metru. Dacă se întâmpla aşa ceva noaptea, murea cineva! Bine c-a fost doar atât! Acum, stăm cu frică, dacă plouă mai rău şi vine apa şi ne ia casele? Ce facem? Cine ne ajută?”, se întrebau sătenii din Valea Popii. În altă ordine de idei, trebuie să precizăm că, pe lângă ploaia torenţială, la Bilceşti şi Şelari a făcut mari pagube şi grindina, stratul depus atingând chiar şi 20 de centimetri, inclusiv pe şosele, perturbând serios circulaţia rutieră. Oamenii au fost nevoiţi să pună mâna pe lopeţi pentru a degaja stratul de gheaţă depus, ca-n plină iarnă, din curţi şi de pe drumuri. „N-am mai pomenit aşa ceva! E alb peste tot, parc-ar fi în ianuarie. Nici astă iarnă n-am avut atâta zăpadă câtă gheaţă e acum! S-a dus toată munca noastră. N-a mai rămas nimic prin grădini şi livezi! Vom vedea ce vom face, poate vom semăna din nou, dar fructe n-or să mai rămână!”, se plângea un localnic din Bilceşti.

Peste 20 de gospodării afectate

În ajutorul oamenilor au sărit reprezentanţii SVSU din localităţile afectate, dar şi pompierii câmpulungeni, care au acţionat cu 12 mijloace tehnice, precum autospeciale, motopompe şi camioane. „În urma precipitaţiilor din ultimele ore, mai multe apeluri primite prin 112 anunţau faptul că, în localităţile Stâlpeni şi Mihăeşti, s-au produs inundaţii. ISU Argeş a intervenit în zonele afectate cu 5 autospeciale, 5 motopompe remorcabile şi transportabile şi peste 15 pompieri. Apa a afectat, din primele estimări 20 de curţi şi o casă. Salvatorii au evacuat, din casa afectată, 5 persoane (doi adulţi şi trei copii) şi vor interveni pentru evacuarea apei. În acest moment, pe DN 73 se circulă, carosabilul nu este afectat”, se arată într-un comunicat ISU. La nivelul primăriilor din localităţile afectate se vor constitui comisii pentru evaluarea pagubelor, astfel încât persoanele care au avut de suferit din cauza furtunii să fie despăgubite. Localnicii sunt aşteptaţi pentru a depune cereri de ajutor în urma calamităţilor.

„Familii şi gospodării inundate, maşini distruse, instalaţii electrice cu care nu ştim ce se va întâmpla, o staţie de pompare care, oricum, este terminată…”, a declarat primarul Gheorghe Matei pentru presa centrală.

b_400_250_16777215_10_images_2298_inundatii2.jpg

Raed Arafat, în vizită de lucru la ISU Argeş

Duminică, în jurul orei 14.30, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a efectuat o vizită de lucru la sediul ISU Argeş, acolo unde se afla activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, sub coordonarea prefectului Emilian Dragnea. În cadrul şedinţei de lucru, au fost analizate situaţiile generate de inundaţiile din ultimele zile, au fost prezentate planurile judeţene de acţiune la inundaţii şi au fost expuse problemele cu care se pot confrunta instituţiile abilitate să intervină în astfel de situaţii. În cadrul comitetului au fost dispuse măsuri necesare pentru asigurarea sprijinului optim pentru populaţia din zonele afectate, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă:

-pregoliriea lacurilor de acumulare din judeţ, pentru a putea capta posibila cantitate de apă ce poate rezulta în urma ploilor torenţiale anunţate, cu o atenţie sporită asupra acumulările de apă ce vin de pe versanţi;

-verificarea lacurilor naturale şi a amenajărilor piscicole, printr-o acţiune comună a structurilor MAI;

-monitorizarea cursurilor de apă neregularizate;

-verificarea permanenţei la primării şi a stocurilor de materiale de intervenţie.

Având în vedere avertizările hidrometeorologice în vigoare, pompierii argeşeni rămân mobilizaţi pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situaţii de urgenţă. Evoluţia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată de către Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei şi vor fi dispuse măsurile imediate, pentru optimizarea misiunilor de răspuns. 

 

The most visited gambling websites in The UK