Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Un tânăr sesizează redacţiei cât de departe au ajuns şicanele între fostul proprietar al blocului şi familiile cumpărătoare, Dacă vecinul îşi închide terenul cu gard, locatarii mai pot urca în bloc doar cu scara

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 2011

b_400_250_16777215_10_images_2285_bloc2.jpgÎn loc să ajute la restabilirea înţelegerii între vecinii de pe scara reabilitată a blocului 17 bis, aflat în continuarea scării sociale deţinute de Primărie în imobilul de locuinţe cu numărul 17, cea mai importantă instituţie a municipiului mai mult încurcă. Plus că se eschivează în stilu-i binecunoscut de la medierea conflictului generat de apartenenţa şi folosinţa terenului dintre blocurile 17 şi 17 bis, care ba este, ba nu este al celui care le-a vândut apartamentele cetăţenilor din 17 bis. Deţinătorul unei locuinţe situate la etajul III al construcţiei ce a aparţinut unei firmei lovite de faliment s-a prezentat la redacţia ziarului nostru, văzând că demersurile sale iniţiate la Primărie încă de anul trecut sunt „lălăite”, de parcă autoritatea ar acoperi pe cineva. Cel puţin, aceasta este impresia lăsată tânărului, că cineva din Primărie îl susţine pe fostul proprietar al blocului, în loc să fie de partea familiilor speriate că vor fi private de accesul spre case, dacă insul cu care sunt în scandal îşi ridică un gard. Cum altfel se explică atitudinea halucinantă a Poliţiei Locale, al cărei echipaj trimis în zonă, ca să constate pericolul rămas în urma demolării chioşcului de lângă bloc - căpriori plini de cuie, un cablu de curent neizolat şi gropi proaspăt săpate -, a făcut cale-ntoarsă, ca să-i spună superiorii ce măsuri să ia?! Ce reclamă Răzvan Marius Bunea, tatăl unei fetiţe de nici doi ani, înspăimântat la gândul că micuţa se poate răni în capcanele care li se întind în faţa ochilor cum ies din scara blocului? Primăria să-l amendeze pe vecinul insensibil la siguranţa copiilor, în special, şi să-l oblige să cureţe locul lăsat într-o stare inacceptabilă după ridicarea gheretei.        

Blocul trecut de la un proprietar la altul: AVAS, o firmă lovită de faliment, doi soţi care au cumpărat de la firmă, un IFN şi familii cu copii     

În primăvara anului 2010, Răzvan Marius Bunea şi soţia sa au cumpărat de la cel spre care se îndreaptă toate acuzaţiile din prezent un apartament compus din două camere şi dependinţe, situat la etajul III al blocului 17 bis, de pe strada Emil Gârleanu, apartament cu suprafaţa utilă de 60 de metri pătraţi. Odată cu locuinţa, vânzătorul transmitea cumpărătorilor „dreptul de coproprietate asupra părţilor comune ale construcţiei (holul de intrare, casa scării, holurile pe paliere, terasele de la etajele I-IV), precum şi dreptul de folosinţă asupra terenului aferent întregului imobil, respectiv cota indiviză de 7,82% din părţile comune şi cota indiviză de 6,8% din terenul aferent întregului imobil.”

Vânzătorii, soţ şi soţie, la rândul lor, dobândiseră blocul în care se afla apartamentul achiziţionat de Răzvan Marius Bunea în vara anului 2009, prin cumpărare de la societatea Alfa Sercom. Firma îl procurase, cu trei ani înainte, la o licitaţie organizată de AVAS. Proprietatea cumpărată de cei doi de la firma intrată un an mai târziu în procedura de insolvenţă consta într-un teren de 324 de metri pătraţi şi o construcţie, adică blocul de locuinţe nr.17 bis, cu patru etaje şi mansardă, cu o amprentă la sol de 240 de metri pătraţi. La o lună după achiziţia proprietăţii societăţii amintite, s-a încheiat un act de dezmembrare a ei în 15 loturi, constând în tot atâtea locuinţe, 10 apartamente, trei garsoniere şi două spaţii comerciale situate la parter.

Vecinătăţile imobilului cu pricina erau la acel moment, conform documentelor prezentate de petentul venit la redacţie, la Nord-Est, o proprietate a firmei Alfa Sercom, adică blocul neterminat, la Sud-Est, terenul Câmpulungului, la Sud-Vest, o altă proprietate a firmei în faliment, cel mai probabil, terenul devenit „mărul discordiei”, iar la Nord-Vest, strada Emil Gârleanu.

Anul trecut, şi-a luat o garsonieră în acelaşi imobil şi soacra interlocutorului nostru, tot la etajul III. Însă, de data aceasta, vânzătorii n-au mai fost soţii de la care cumpărase familia Bunea, ci un IFN din Baia Mare, care şi-a adjudecat clădirea de locuinţe la o licitaţie ţinută în 2013. Contractul încheiat între instituţia financiară nebancară şi soacra lui Răzvan Marius Bunea precizează cu claritate şi suprafeţele care în actul de vânzare-cumpărare al ginerelui sunt menţionate în procente. Mai precis, vânzătoarea a transmis cumpărătoarei, odată cu garsoniera de aproximativ 42 de metri pătraţi, „dreptul de coproprietate forţată şi perpetuă asupra tuturor părţilor din bloc, care sunt în folosinţă comună: suprafaţa de 11,7 metri pătraţi (cotă indiviză de 5,5%), precum şi dreptul de proprietate asupra cotei părţi de 4,6% din terenul aferent în suprafaţă de 15 metri pătraţi (din suprafaţa totală de 324 de metri pătraţi).”

Suprafeţele de care Răzvan Marius Bunea se plânge că nu apar în contractul lui încheiat la Câmpulung - spre deosebire de al soacrei, parafat la Piteşti -, figurează pe „foaia de avere”: 16,7 metri pătraţi (7,82%), reprezentând cota părţi comune pe apartament, şi 22 metri pătraţi (6,8%), reprezentând cota parte de teren pe apartament. Terenul de sub bloc şi spaţiile de folosinţă comună, îl lămureşte Primăria Câmpulung.   

Conflictul dintre vecini s-a lăsat cu o plângere la Poliţie pentru loviri şi alte violenţe 

b_400_250_16777215_10_images_2285_bloc.jpgÎntre blocurile 17 şi 17 bis există o suprafaţă de teren, pe care a fost amplasat un chioşc ce a aparţinut cetăţeanului care a cumpărat scara de locuinţe reabilitate de la Alfa Sercom. Chioşcul a fost ridicat, iar locul a rămas într-o stare care îi nemulţumeşte profund pe locatari, mai cu seamă pe cei care au copii de vârstă mică, aşa cum este Răzvan Marius Bunea. „După ce şi-a dărâmat chioşcul, a lăsat numai mizerie. Am fost la cei de la Mediu, la Primărie, care mi-au spus: „Faceţi o sesizare către noi.” Ei nu vor să iasă din birouri, ca să vadă mizeria. Acolo este pericol public. Noi, cei din acest bloc, avem copii mici… a lăsat fundaţia aia cu căpriori plini de cuie. Şi-a mai săpat şi patru gropi în faţă, cred că vrea să-şi facă gard. Dacă-şi face gard, noi pe unde urcăm în bloc?!”, întreabă cu îngrijorare tânărul în vârstă de 33 de ani.

În primăvara anului trecut, Răzvan Marius Bunea a depus o sesizare la Primărie legată de chioşcul amplasat pe pământul dintre blocuri, la care primarul Liviu Ţâroiu, Constantin Vâlsănescu, de la Compartimentul Urbanism, şi Georgeta Bratu, de la Compartimentul Disciplina în Construcţii al Primăriei Câmpulung, îi răspund astfel: „Construcţia provizorie este amplasată direct pe sol, fără fundaţie şi fără racorduri la utilităţi urbane, cu excepţia energiei electrice, iar, în conformitate cu Legea 50/1991 republicată, art.1, lit.m, pct.2, este permisă fără autorizaţie de construire. Terenul pe care este amplasată această construcţie este proprietatea domnului C.I., iar în ceea ce priveşte contractul de vânzare-cumpărare, vă recomandăm consultarea unei persoane abilitate, întrucât regimul juridic din contractul de vânzare-cumpărare face referire numai la terenul de sub construcţie şi spaţiile de folosinţă comună.”

„Domnul inginer Vâlsănescu şi doamna cu autorizaţiile au zis că nu-ţi trebuie autorizaţie de construire dacă este provizorie. La orice îţi trebuie autorizaţie de construire, că e provizorie, că e definitivă. N-avea autorizaţie şi eu le-am spus să dărâme chioşcul. Dacă tot a văzut că fac demersuri la Primărie, l-a băgat pe OLx şi l-a vândut. Uitaţi ce răspuns mi-au dat ei, fără să vină să verifice. Se vede cum au fost trase curentul şi apa şi cum au lăsat cablul, ca să ne curentăm noi. Noi nu putem să tragem o maşină acolo, că vine şi se ia de noi. Pentru că ne-a ameninţat, are dosar penal, este în curs de cercetare. I-am făcut plângere la Poliţie pentru loviri şi alte violenţe, căci s-a ajuns şi la chestia asta.”, ne-a povestit Răzvan Marius Bunea. 

Chemată la faţa locului, Poliţia Locală s-a întors cum a venit, ca să-i spună şefii ce măsuri să ia     

După ce a primit răspunsul oficial de la Primărie, potrivit căruia terenul dintre blocuri aparţine celui de la care şi-a cumpărat apartamentul, omul s-a dus la Taxe şi Impozite, ca să obţină o asigurare în plus că aşa este. „La Impozit, m-am rugat de doamnele acelea, căci de-abia îţi dau o informaţie. „Doamnă, plăteşte impozit pe teren?”, am întrebat. „Nu, domnule, n-are niciun teren acolo!” La Primărie, el nu plăteşte impozit pe teren, dar nouă ne-au băgat impozit, după atâta scandal. Au găsit cum. La soacră-mea scrie negru pe alb cât are. Mie mi-au zis că este terenul de sub bloc, dacă este cotă indiviză de 6,8 metri. El beneficiază de teren şi noi n-avem voie. Zice că este proprietatea lui. A spus şi Poliţia, când m-a blocat odată cu maşina: „Încercuieşte-l, fă-ţi gard!” Dar n-are cum, că nu poţi să baţi nicio… Am bătut odată o ţeavă, cu locurile de parcare, şi, a doua zi, a venit Poliţia Locală să mă amendeze, că n-am voie să bat ţeavă. Când a făcut gropile, am sunat la Poliţia Locală, au venit şi au plecat. Au zis: „Vorbim la Primărie şi vedem ce măsură s-o lua.”, a continuat relatarea acestuia.       

Ce doreşte petentul? „Să se facă curăţenie şi să putem să ne folosim de acel spaţiu. Dacă vine cineva pe la mine sau am de cărat o mobilă, iese la om! Când a venit omul să-mi monteze termopanele, a trebuit să lase maşina în stradă. Nu solicit terenul, că nu-mi trebuie, dar să-l amendeze, căci asta este legea. Copiii pot să cadă, pot să se înţepe, a lăsat şi cablul de curent electric neizolat. Şi să nu ne mai împiedice dreptul de acces în scara blocului. Până acum a avut chioşcul, îşi parca maşina de-a latul, iar noi o ocoleam, ca să putem să intrăm în scara blocului. Dar dacă-şi face gard, noi ce facem? Punem scară ca să urcăm la etaj?! Asta nu vrea să înţeleagă Primăria. Nu vrea sau e cineva care îl susţine.”, a conchis tânărul.

The most visited gambling websites in The UK