Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Sentinţa pentru şapte stăpâni de sclavi de la Berevoeşti Peste 69 de ani închisoare şi 160.000 euro, despăgubiri

  • Written by E.M.
  • Hits: 2489

b_400_250_16777215_10_images_2271_69-de-ani-de-inchisoare.jpgPână la începutul săptămânii, pe rolul Tribunalului Argeş figurau trei procese în care sunt judecaţi pentru trafic de persoane şi constituirea unui grup infracţional organizat 21 de romi din Berevoeşti, care au sechestrat şi torturat aproape 30 de bărbaţi.


  După ore lungi de deliberări, într-unul dintre dosare, Completul Penal s-a pronunţat, luni, 26 martie, fiind emisă o hotărâre prin care cei şapte inculpaţi sunt condamnaţi la închisoare cu executare, fiind puşi, în acelaşi timp, să plătească daune celor pe care i-au chinuit, suma ajungând la 160.000 de euro. Pedeapsa cea mai mare este de 18 ani şi 10 luni, iar cea mai mică, de 5 ani şi 2 luni de închisoare, cu executare în regim de detenţie. Decizia Tribunalului Argeş nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Alături de cei şapte inculpaţi, în acest dosar, în care s-a pronunţat instanţa, mai figurează nouă bărbaţi, părţile vătămate, dar numai opt dintre ei s-au constitut părţi civile în proces.


Condamnări între 18 ani şi 10 luni şi 5 ani şi 2 luni


  Cea mai mare pedeapsă, de 18 ani şi 10 luni, cu executare în regim de detenţie, a primit-o Costinel Bădală, instanţa dovedind că el a folosit, pe post de sclavi, cinci adulţi şi un copil. Este vorba despre Nicolae Ştefan, Gheorghe Daragiu, Marian Cotigă, Lucian Gojnea, Ion Mita şi minorul Ştefan Mărunţelu. Pe lângă închisoarea primită pentru trafic de persoane şi trafic de minori, lui Costinel Bădală i s-au interzis drepturile de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a părăsi teritoriul României; de a comunica ori a se apropia de victimele Nicolae Ştefan, Gheorghe Daragiu, Ion Mită, Ştefan Măruntelu, Marian Cotigă şi Lucian Gojnea sau de membrii familiilor acestora pe o durată de 5 ani, ca pedeapsă complementară. Din condamnarea primită, acestui condamnat i se va scădea durata reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu, din data de 13 iunie 2016, la zi.
Următorul acuzat, Traian Păun (tatăl) a fost condamnat la 11 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane. În cazul lui s-a demonstrat că a abuzat de trei dintre părţile vătămate: Constantin Rafailă, Marina Cotigă şi Lucian Gojnea. Pe durata a 5 ani, bărbatul are suspendate drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a părăsi teritoriul României; de a comunica ori a se apropia de victimele Constantin Rafailă, Marian Cotigă şi Lucian Gojnea sau de membrii familiilor acestora. Din pedeapsa principală, magistratul a stabilit ca să i se scadă durata reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu, din 13 iunie 2016, la zi.
Traian Păun (fiul) este următorul în topul condamnărilor, cu 10 ani de închisoare, cu executare în regimul detenţiei, după ce a fost acuzat de trafic de persoane şi constituirea unui grup infracţional. S-a stabilit că s-a folosit de serviciile lui Constantin Rafailă, Marian Cotigă, Lucian Cojnea şi Costel Neagoe. Totodată, lui Traian Păun i-au fost interzice drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a părăsi teritoriul României; de a comunica ori a se apropia de victimele Constantin Rafailă, Marian Cotigă, Lucian Gojnea şi Costel Neagoe sau de membrii familiilor acestora pe o durată de 5 ani, ca pedeapsă complementară. Din condamnarea principală, lui Traian Păun i se va deduce durata reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu, din 13 iunie 2016, la zi.
Petruţa Minuca Păun, soţia lui Traian Păun (fiul), i-a avut ca sclavi pe Gheorghe Daragiu, Marian Cotigă, dar şi pe minorul Ştefan Mărunţelu. Cumulate pedepsele pentru trafic de minori şi trafic de persoane, femeia trebuie să stea în închisoare 8 ani şi 6 luni. Pe durata a 5 ani, Petruţa Minuca Păun va avea ridicate drepturile de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a părăsi teritoriul României; de a comunica ori a se apropia de victimele Gheorghe Daragiu, Marian Cotigă şi Ştefan Măruntelu sau de membrii familiilor acestora, ca pedeapsă complementară. La fel ca precedenţilor, magistratul de caz a hotărât ca din pedeapsa principală să i se scadă cea cât a fost reţinută, arestată preventiv sau în arest la domiciliu, din data de 13 iunie 2016, la zi.
Următorul condamnat este Florin Feraru, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane. Pentru patru infracţiuni, Florin Feraru a primit 8 ani, 5 luni şi 10 zile de închisoare, părţi vătămate fiind Constantin Rafailă, Constantin Gerea şi Lucian Gojnea. Pe lângă detenţie, inculpatului i-au fost interzise drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a părăsi teritoriul României; de a comunica ori a se apropia de victimele Constantin Rafailă, Constantin Gerea şi Lucian Gojnea sau de membrii familiilor acestora pe o durată de 5 ani, ca pedeapsă complementară. Durata reţinerii, arestării preventive şi cea a arestului la domiciliu, calculată de la 13 iunie 2016, la zi, îi va fi scăzută de pedeapsa primită.
Nevasta lui Traian Păun (tatăl), Vasilica Păun, a fost şi ea judecată şi condamnată pentru trafic de persoane şi constituirea unui grup infracţional organizat. Pentru patru capete de acuzare, femeia a primit 7 ani şi 4 luni de detenţie cu privare de libertate, dovedindu-se că i-a sechestrat pe Constantin Rafailă, Marian Cotigă şi Lucian Gojnea. Ca sancţiune complementară, Vasilicăi Păun i-au fost ridicate drepturile de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a părăsi teritoriul României; de a comunica ori a se apropia de victimele Constantin Rafailă, Marian Cotigă şi Lucian Gojnea sau de membrii familiilor acestora pe o durată de 5 ani. Timpul cât a fost reţinută, arestată preventiv sau în arest la domiciliu, de la 13 iunie 2016, la zi, i se va deduce din condamnarea primită.
În cazul Ancuţei Mariana Feraru, soţia lui Florin Feraru, s-a probat că a beneficiat de „serviciile” a doi sclavi, Constantin Rafailă şi Constantin Gerea. Pe lângă traficul de persoane, tânăra a fost condamnată şi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, cumulată, pedeapsa ajungând la 5 ani şi 2 luni de închisoare, în regimul detenţiei. Ca şi celorlalţi şapte, instanţa i-a ridicat drepturile de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a părăsi teritoriul României; de a comunica ori a se apropia de victimele Constantin Rafailă şi Constantin Gerea sau de membrii familiilor acestora pe o durată de 5 ani, ca pedeapsă complementară. Timpul cât a fost reţinută, arestată preventiv şi în arest la domiciliu, din 13 iunie şi până în 4 septembrie 2016, i se va scădea din condamnarea principală.


Persecutaţii au dreptul la daune de 160.000 de euro


Pa latura civilă a procesului, instanţa Tribunalului Argeş a admis acţiunile promovate de persoanele vătămate, care trebuie să primească fiecare câte 20.000 de euro (echivalentul în lei la data plăţii efective). În consecinţă, Ştefan Mărunţelul trebuie să primească 20.000 de euro de la Costinel Bădală şi Petruţa Minuca Păun. Constantin Rafailă va avea în cont 20.000 de euro de la Traian Păun, Florin Feraru, Ancuţa Mariana Feraru, Traian Păun şi Vasilica Păun. Nicolae Ştefan trebuie să primească cei 20.000 de euro de la Costinel Bădală, iar Costel Neagoe, de la Traian Păun (fiul).
Lui Gheorghe Daragiu îi vor achita cei 20.000 de euro Costinel Bădală şi Petruţa Minuca Păun. Traian Păun, Florin Feraru, Traian Păun şi Vasilica Păun îi vor vira 20.000 de euro lui Lucian Gojnea. Florin şi Ancuţa Mariana Feraru au fost obligaţi să achite lui Constantin Gerea 20.000 de euro. Aceeaşi bani vor ajunge şi la Marian Cotigă, obligaţi să-i achite fiind Traian Păun, Costinel Bădală, Petruţa Minuca Păun, Traian Păun şi Vasilica Păun.
La descinderile de la Gămăceşti, din 16 iunie 2016, procurorii DIICOT au instituit măsura asiguratorie asupra mai multor bunuri şi sume de bani găsite în locuinţele rudarilor. La înfăţişarea din 26 martie, judecătorul a menţinut aceste sechestre, fiind vorba de sumele de 10.050 lei şi 950 euro, ridicate de la Costinel Bădală; 2.750 lei şi 100 euro, găsite la Florin Feraru; 1.270 euro, sumă ridicată de la Traian Păun; 4.400 lei şi 100 euro, sume de bani ridicate de la Traian Păun. În acelaşi timp, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unei perechi de cercei din metal, de culoare galbenă, ridicată de la Costinel Bădală. Cei şapte condamnaţi trebuie să suporte şi cheltuielile judiciare avansate de stat, câte 2.000 de lei fiecare.


Poliţiştii Mândroi şi Manolescu, citaţi ca martori, nu s-au prezentat la proces


În celelalte două dosare, care se judecă la Tribunalul Argeş, următoarele înfăţişări sunt programate pentru data de 18 aprilie 2016.
Într-unul dintre ele, pe 21 martie, magistratul a fost de acord cu cererea unuia dintre inculpaţi, Vasile Mugurel Feraru, permiţându-i să părăsească domiciliul, între orele 9.00 şi 14.00, pentru a se prezenta la Spitalul Câmpulung, pentru ziua de 23 martie. Cu câteva zile înainte, pe 7 martie, pentru că nu s-au prezentat, instanţa a dispus emiterea unei adrese, în atenţia comandantului Poliţiei Argeş, care să comunice unde lucrează în prezent Ion Mândroi, fost comisar la Poliţia Câmpulung, şi Ion Manolescu, agent la Postul de Poliţie Godeni, ambii martori în proces. După comunicarea informaţiilor, cei doi urmează să fie citaţi la adresele de domiciliu sau la actualul loc de muncă.

The most visited gambling websites in The UK