Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

În loc să încerce o intervenţie chirurgicală de reataşare, Medicii i-au aruncat degetul amputat

  • Written by Alex BARBU
  • Hits: 4327

 

b_400_250_16777215_10_images_2255_Clipboard-13.jpgSistemul de sănătate românesc este grav bolnav de ani buni şi pare să nu-şi mai revină. Rapoartele specialiştilor care analizează sistemele medicale din Europa nu fac decât să confirme ceea ce bolnavii trăiesc pe pielea lor zilnic în spitale şi cabinete medicale din România. Tratamente fără rezultate, lipsa de comunicare şi informare, infecţii luate din spital, corupţie, mortalitate ridicată şi medici incompetenţi şi descurajaţi. Par elemente dintr-un film de groază, care, din păcate, ilustrează realitatea unui sistem de sănătate şubred, ce se vrea a fi european. Un caz revoltător s-a petrecut săptămâna trecută, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, unde un tânăr de 30 de ani, din satul Conţeşti, comuna Davideşti, a rămas fără un deget, după ce a avut parte de un tratament superficial. Victimă a unui accident de muncă, bărbatul a ajuns la unitatea medicală cu degetul mic de la mâna stângă amputat. A adus cu el, într-o pungă cu gheaţă, şi bucata retezată, sperând că medicii vor reuşi să o reataşeze. Din nefericire, în lipsa unui medic plastician, cadrele medicale de la Urgenţă nu au luat în calcul o astfel de intervenţie. L-au tratat pe pacient cu indiferenţă, pansându-i zona afectată, în timp ce bucata lipsă a fost aruncată.

„Vreau să depun plângere, pentru că am rămas mutilat!”

„În noaptea de 23 spre 24 ianuarie, la ora 3.00-3.30, am fost victima unui accident de muncă, în timpul căruia mi-a fost retezat degetul (n.r.  degetul mic de la mâna stângă). Un coleg de muncă nu a vrut să mai sune Ambulanţa, a zis că ajungem mai repede noi. Am venit în viteză la spital, am băgat degetul în gheaţă, crezând că pot să-l recuperez. Am ajuns la Urgenţă şi cei de aici mi l-au pus deoparte. Au zis că nu este medic plastician de gardă. Au curăţat puţin şi m-au trimis acasă, spunându-mi să vin peste trei ore. Degetul l-am lăsat acolo, nu ştiu ce s-a întâmplat cu el. Când am venit a doua zi şi am întrebat de el, mi s-a spus: „Băi, băiatule, te văd băiat serios!”. Cred că l-au aruncat. Nu m-au pus să semnez nimic; eu am înţeles că ar fi trebuit să semnez pentru incinerare. M-au chemat a doua zi, pe 24 ianuarie. M-am dus din nou la Urgenţe şi de acolo m-au trimis la doctorul plastician. Acolo, a ieşit o femeie şi mi-a spus că doamna de la Urgenţe nu ştie că e 24 ianuarie şi medicul nu lucrează? Eu am întrebat: „Şi ce fac, rămân cu degetul aşa?”. Vreau să depun plângere, pentru că am rămas mutilat! E o parte din corpul meu! Dacă îmi reteza o mână sau un picior, ce făceam? Tot aşa procedau? Mi-am tăiat degetul într-o presă hidraulică. A fost accident de muncă. A fost anunţat Inspectoratul Teritorial de Muncă. Au venit inspectorii a doua zi, am înţeles că au izolat presa.”, a declarat Ion Petrică Bălan pentru „Curierul Zilei”.

„E băiat serios? Să plece!” 

Bărbatul a mai precizat că, în noaptea când a ajuns la Urgenţe, abia a fost băgat în seamă de personalul medical, cazul său nefiind luat în serios. Pe 24 ianuarie, când a revenit la spital, era prea târziu ca să se mai facă ceva pentru a i se recupera degetul retezat. Bărbatul ar fi dorit să meargă la un spital din Bucureşti, pentru a se încerca o reconstrucţie acolo, din moment ce la Piteşti nu era medic plastician de gardă, care să se poată ocupa de el. „L-au tratat ca pe un câine! S-au purtat foarte urât. Eu am aflat foarte târziu şi nu am ajuns noaptea, dar am fost dimineaţă cu el. A întrebat de deget şi i s-a spus că: „E băiat serios? Să plece!”. L-a trimis sus. Cred că o să facem plângere.”, afirma Mihaela Bălan, soţia rănitului.

Conducerea spitalului va face o anchetă

De partea cealaltă, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, medicul Adrian Stoiculescu, a subliniat că, într-adevăr, nu sunt suficienţi medici de Chirurgie plastică şi reparatorie, pentru a asigura gărzi permanent, motiv pentru care urmează să fie făcută o solicitare la Ministerul Sănătăţii, pentru vacantarea unui post. În ceea ce priveşte cazul de faţă, Adrian Stoiculescu a declarat presei judeţene:  „Am luat legătura cu doctoriţa care l-a primit la Urgenţă, în jurul orei 3.00 noaptea. Amputaţia era completă, nu mai avea nici măcar vreun fragment de tegument sau muscular, motiv pentru care a fost chemat medicul chirurg care l-a văzut şi a decis că nu se poate face reimplantarea şi l-a pansat. Am înţeles că dimineaţă trebuia să-l mai vadă un alt chirurg. N-am de unde să ştiu amănunte, fiind prima dată când aflu de chestia asta, pacientul neefectuând vreo reclamaţie, ca să pot să investighez. Acum, că m-aţi sesizat dumneavoastră, am să înfiinţez o comisie de anchetă. Cât despre aruncarea degetului, asta o să vorbesc cu şeful de la Urgenţă, despre procedura care există în cazul acestor produse biologice, ca să zicem aşa, dacă este necesară semnătură pentru a merge la incinerare.” 

The most visited gambling websites in The UK