Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Artă și vandalism, pe blocurile din Câmpulung

  • Written by Adrian TĂNASE
  • Hits: 3501

b_400_250_16777215_10_images_2255_Clipboard02.jpgDegeaba dau oamenii cu var, degeaba se face curat, că, în municipiul Câmpulung, talentul de baltă este meseria nr. 1! Blocurile din cartierul Grui sunt asemănate de către locatari cu cele din Pantelimon, din cauza graffiti-ului făcut de nişte copii, care par „fugiţi de acasă”, din cauza comportamentului vulgar pe care îl au. Probabil, în cei şapte ani de acasă, aşa cum este vorba, au fost plecaţi „la ţară”!

 

În mod normal, într-un oraş civilizat, pereţii sunt curaţi. Depinde de câţi „artişti” se află printre localnici. Cartierul Grui din Câmpulung poate fi considerat un adevărat muzeu al graffiti-ului sau al vandalismului. Blocul D18, cu scările 6, 7 şi 8, aflat chiar în spate la Profi, în centrul cartierului putem spune, este asemănat de către locatari cu vestitul cartier Pantelimon, din Bucureşti. Arta graffiti este reprezentată de inscripţii caligrafiate sau imagini pictate sau gravate pe pereţi şi alte suprafeţe publice sau private, care nu sunt destinate acestui scop. Când graffiti este făcut fără aprobarea proprietarului, constituie vandalism, care este ilegal. 

Aşa se întâmplă şi la acest bloc din cartierul Grui, unde un grup de tineri, parcă fugiţi de acasă, dacă ne luăm după comportamentul lor, vin seară de seară şi desenează pe pereţii blocului, fără nicio ruşine. Pereţii au fost văruiţi pe banii locatarilor, iar acum alţii vin şi îi pictează. 

Pe lângă toate acestea, gălăgia pe care o fac aceşti copii este de nesuportat. Consumă alcool, fac mizerie şi vorbesc vulgar. Un adevărat tablou de Pantelimon. Oare, părinţii lor ştiu ce le fac odraslele când ies afară din casă? 

Locatarii s-au săturat!

Oamenii sunt sătui să fie treziţi în noapte de muzica dată tare şi de vorbele vulgare auzite, să stea de pază ca să afle cine sunt, mai ales că aceşti huligani vin după miezul nopţii. „M-am săturat să văd în fiecare dimineaţă că mai apare câte un desen. Aici nu mai este curat, pereţii nu mai sunt albi şi totul arată dezastruos. Cui să îi spun? Noaptea, mă tot uit să văd dacă apare vreunul să le fac poză, dar se ascund imediat. Să se ducă la ei acasă şi la blocurile lor să facă aşa! Toţi am fost copii. Nu spune nimeni să nu vii să stai cuminte la bloc, dar nu să faci mizerie şi să vorbeşti aşa urât”.

„Am doi copii, noaptea se trezesc din somn când vin ăia şi dau muzica tare. Probabil, fac şi altele după bloc. Ce să mai ieşi din casă? Ţi-e mai mare sila de cum arată!”, povestesc oamenii. Culmea, mulţi dintre locatarii blocului au mers la Poliţia Locală a municipiului şi au cerut ajutor pentru a depista needucaţii care vor să îşi exprime talentul pe pereţii altor blocuri, unde oamenii muncesc ca să văruiască, iar răspunsul poliţiştilor a fost destul de îmbucurător. 

„Avem câţiva suspecţi, că le-au mai fost făcute poze, dar încercăm să îi prindem în fapt. Cred că acum sunt şi la facultate sau prin alte oraşe, să mai găsească ceva vulgar de făcut, dar o să îi prindem în fapt când vin iar. Se ascund! Unul stă de pază în intersecţie, iar ceilalţi pictează blocurile, aşa credem noi. Când am mai găsit grupuri de tineri care stăteau acolo, au spus că nu au nicio legătură cu cei care fac graffiti şi nici nu-i cunosc. Dar credem că sunt chiar ei. Acţionăm uşor, iar când vom avea lista completă, o să mergem direct la uşă”, ne-a declarat un poliţist local. 

Cireaşa de pe tort este cu totul alta. Când o persoană care locuieşte în acel bloc a publicat pe reţelele de socializare o poză cu talentul mizerabil de pe pereţii blocului, comentariile aduse de alţi tineri, care şi ei au fost luaţi în vizor nu au fost prea normale… din contră. 

„Mă simt ca în Pantelimon. Mulţumiri autorităţilor locale că permit zugrăvirea pereţilor… GRATIS”. Aceasta a fost postarea, iar comentariile au venit pline de răutăţi: „I-auzi, mă… Pantelimon”, „Şi dacă au pictat, ce?, sunt chiar frumoase”, „Eu nu văd nimic rău în asta!”, „Lasă-i în pace. Dai tu personal cu var?”. 

Acestea sunt doar câteva dintre comentariile văzute. Cert este că, imediat cum o să vină căldura, iar aceste „mici talente” ale municipiului vor dori să îşi exprime imaginaţia din nou, oamenii îi aşteaptă. Şi chiar dacă indivizii cred că nu sunt observaţi, să ştie, totuşi, că sunt urmăriţi permanent şi este nevoie doar de mai multe probe. Vandalismul este ilegal! 

The most visited gambling websites in The UK