Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Din vara lui 2017 şi până la sfârşitul anului trecut, Mistreţii au distrus peste 50% din izlazul comunal, la Lereşti

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 855

b_400_250_16777215_10_images_2250_Clipboard10.jpgDincolo de faptul că, de câţiva ani, urşii au făcut ravagii prin gospodăriile sătenilor din comuna Lereşti, din vara lui 2017, mistreţii reprezintă pericolul public numărul unu. Râtanii au ajuns până aproape de casele oamenilor în căutare de mâncare, transformând fâneţele şi păşunile în adevărate ogoare. Animalele lasă în urma lor dezastru, în timp ce autorităţile competente pasează responsabilităţile de la una la alta, dovedindu-se neputincioase în gestionarea acestei probleme, cu care se confruntă multe alte localităţi din Argeş şi din ţară.

„Am adus din nou comisia de verificare, că nu au făcut nimic!”

Animalele înfometate au coborât din pădurile aparţinând unui fond de vânătoare privat şi au dat iama în mai multe zone de la marginea comunei. Mistreţii au arat, pur şi simplu, fâneţele, în căutare de bulbi şi rădăcini, după care au trecut şi în câteva grădini de legume şi zarzavat, distrugând mai multe culturi care încă nu ajunseseră la maturitate. Cele mai mari pagube le-au făcut pe izlazul comunal, din punctul Ţarină, acesta fiind distrus de sălbăticiuni în proporţie de peste 50%. „Ne-au atacat din vară şi am adus din nou comisia de verificare, că nu au făcut nimic! Spun că nu am sperietori omologate şi să pun garduri electrice şi paiaţe din ălea... Au fost mistreţii şi la Cetăţeni, la Rucăr, Bughea de Sus şi alte comune şi tot aşa le-au spus cei din comisia asta. Mi-au zis că de ce i-am chemat iar şi le-am răspuns că o să-i chem şi la primăvară, ca să evalueze pagubele. Zici că au arat! Îi chem de câte ori vreau, că sunt pagube. Oamenii m-au sesizat şi eu, mai mult decât să chem comisia asta, nu pot să fac. E şi administratorul fondului de vânătoare cu ei şi zice că a mai împuşcat din porci. Mistreţii sunt sus, pe Dobriaşu, Strîmtu, în munţi, că acum e frig. Dar la primăvară o să coboare iar. Şi sunt mulţi, i-au văzut oamenii.”, ne-a declarat primarul Marian Toader.

Tot păgubitul e de vină

Ca urmare a pagubelor produse de mistreţi, la solicitarea Primăriei Lereşti, pe 12 ianuarie, pentru a doua oară în ultimele patru luni, a fost trimisă la faţa locului o echipă mixtă, formată din reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale pentru Protecţia Mediului, reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de Silvicultură, reprezentantul Direcţiei pentru Agricultură Argeş, reprezentantul Fondului Cinegetic şi un reprezentant al Primăriei, care au luat măsurile legale ce se impun pentru dovedirea îndeplinirii obligaţiilor ce-i revin păgubitului (Unitatea Administrativ Teritorială Lereşti) şi/sau gestionarului faunei cinegetice de pe cuprinsul fondului de vânătoare. Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor a concluzionat că mistreţii nu au nicio vină, pentru că nu au fost îndeplinite obligaţiile privind ţinerea sălbăticiunilor la distanţă faţă de suprafeţele afectate. „Nu a asigurat paza terenurilor şi nu sunt întocmite documente în acest sens. Nu au amplasat mijloacele de speriere şi îndepărtat autorizate ale vânatului pe terenurile respective. Nu sunt documente în acest sens şi nu au fost observate la faţa locului mijloacele de îndepărtat vânatul. Nu a solicitat în scris persoanei juridice care gestionează fauna de interes cinegetic întreprinderea de acţiuni pentru prevenirea pagubelor. Nu sunt întocmite documente în acest sens.”, se arată printre altele în procesul-verbal întocmit de membrii comisiei. „Deci, tot păgubitul e de vină. Au recoltat integral numărul de 17 exemplare de mistreţ, aprobate pentru sezonul de vânătoare 2016-2017. Păi, la 200 de mistreţi, tu îmi împuşti 17?”, se întreabă primarul Marian Toader.

Acordarea despăgubirilor, frecţie la picior de lemn

Actele normative în vigoare, care reglementează activitatea de administrare şi exploatare a fondurilor de vânătoare, prevăd că cei care răspund de acestea au obligaţia de a organiza pânde şi a vâna porcii mistreţi care atacă culturile cetăţenilor. Legea mai prevede şi că proprietarii de culturi trebuie să fie despăgubiţi de către gestionarii fondurilor de vânătoare din localitatea pe raza căreia animalele sălbatice distrug culturile, dar asta este cu totul altă poveste, pentru că procedurile sunt greoaie şi rar s-a întâmplat ca oamenii să primească vreun leu. „Au fost observate râmături de mistreţ, vechi şi noi, pe aproximativ 55% din suprafaţa totală. Dacă s-ar lua în calcul cheltuielile efectuate, cu sute de ani în urmă, pe fertilizări, tratamente fitosanitare, supraînsămânţări, distrugerea muşuroaielor, nivelarea şleaurilor, degajarea vegetaţiei lemnoase, degajarea pietrelor şi a cioturilor, costul alocat alimentării cu apă şi construirii adăposturilor de animale, cheltuielile efectuate cu întocmirea studiilor silvo-pastorale, comisia nu poate calcula valoarea despăgubirilor (...). De aceea, comisia propune ca fiecare instituţie, cu reprezentant în comisie, să formuleze o solicitare către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, să întocmească şi să transmită către cele patru instituţii o metodologie de calcul a valorii despăgubirilor.”, au stabilit membrii comisiei de constatare şi evaluare a pagubelor. Adică o frecţie la picior de lemn, care nu încălzeşte cu nimic autorităţile locale şi cetăţenii din Lereşti. 

The most visited gambling websites in The UK