Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Un vânător din Vlădeşti, omorât de urs

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2573

b_400_250_16777215_10_images_2241_Clipboard12.jpgÎn Argeş, al doilea atac fatal al unei sălbăticiuni în trei zile

Iată că ceea ce foarte multă lume anticipa s-a întâmplat! În lipsa hranei şi tot mai multe de la an la an, animalele sălbatice au ajuns să facă moarte de om, cu largul concurs al autorităţilor, care au tratat cu superficialitate această problemă, deşi au fost avertizate în repetate rânduri de posibilitatea producerii unor astfel de tragedii. După incidentul din 4 decembrie, de la Tigveni, unde un cioban a pierit după ce a fost muşcat de un mistreţ, miercuri, 6 decembrie, un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Vlădeşti, a fost atacat şi rănit mortal de un urs, la finalul unei partide de vânătoare, desfăşurată într-o pădure aflată pe raza comunei Aninoasa. Cazul este acum anchetat de poliţişti.

Fiara l-a luat prin surprindere pe bărbat

Potrivit anchetatorilor, Vasile Stanciu participase, alături de alte trei persoane, la o vânătoare autorizată de vulpi, pe fondul 17 din Aninoasa, în zona Valea Siliştii. N-au reuşit să împuşte nimic, iar la final, în jurul orei 11.00, s-a îndreptat fiecare pe câte o cărare, abordând calea cea mai scurtă, spre punctul de întâlnire, unde se afla maşina cu care veniseră. Din nefericire, în timp ce cobora prin pădure, într-o zonă greu accesibilă, în punctul „Iliuţă”, Vasile Stanciu a dat nas în nas cu un urs. Fiara l-a atacat fulgerător şi s-a pierdut în adâncul pădurii, iar bărbatul n-a avut nicio şansă de supravieţuire. „Am fost anunţat de un incident, de care eu nu auzisem, cum că pe Valea Siliştii, în punctul Iliuţă, s-a întâmplat un accident de vânătoare. Până am venit la faţa locului, m-am documentat şi am aflat că fusese o partidă de vânătoare de vulpi la Ocolul Silvic Aninoasa şi că, ulterior, un bărbat de 40 de ani a avut un accident mortal. A fost muşcat de urs. Ştiam că sunt probleme cu urşii în comună, am anunţat în scris autorităţile competente, dar nu se pot lua măsuri la nivel local, nici la judeţ... A mâncat un măgar la mine în Aninoasa, într-o grădină... Eu, personal, m-am mai întâlnit cu un urs, veneam de la Domneşti, iar el trecea strada, pe drumul de la Slănic spre Domneşti. Avem în localitate urşi, vulpi, porci mistreţi, de toate, suntem bogaţi. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva până acum. Noi nu putem face nimic. Ce, schimbăm noi legile? Animalele sălbatice nu au mâncare şi de-aia coboară în sate. Cei care administrează fondurile de vânătoare să le aducă mâncare, că, uitaţi, ce se întâmplă! Noi nu putem să le asigurăm hrana.”, ne-a declarat primarul comunei Aninoasa, Ştefan Benonie.

Animalul i-a secţionat artera femurală

Vasile Stanciu a încercat să pună animalul pe fugă, trăgând două focuri în aer, dar se pare că zgomotele au stârnit şi mai mult sălbăticiunea, care i-a provocat răni grave incompatibile cu viaţa. Ceilalţi trei vânători au încercat să-i sară în ajutor, însă, până au ajuns la el, bărbatul murise, cadrele medicale de pe ambulanţa sosită ulterior la locul tragediei constatând decesul. „S-a organizat vânătoare la vulpi, ne-au cerut cei de la DSVSA Argeş pentru analize. Formaţia a fost de patru inşi, cu titularul fondului de vânătoare. La final, am încercat să venim la maşină. S-a dus paznicul să ia maşina, iar noi am căutat calea cea mai scurtă, ca să plecăm acasă. În acest timp, el (n.r. Vasile Stanciu) s-a întâlnit cu ursul. A strigat că l-a îngrămădit ursul şi a dat două focuri în sus. A mai dat un băiat, care era la o distanţă de el de circa 100-200 de metri, un foc în sus, altul, încă două focuri de armă. Eu, când am ajuns acolo, după aproximativ 9-10 minute, i-am făcut respiraţie artificială, dar degeaba. L-am găsit cu cureaua de la pantaloni legată la piciorul drept. Încercase să oprească sângerarea, dar n-a reuşit. Murise.”, ne-a spus şeful de grupă Titu Manole. În urma examinării leziunilor, anchetatorii au constatat că animalul i-a provocat bărbatului răni grave în zona abdominală, dar, mai ales, la picioare, unde leziunile au fost fatale. Ursul i-a secţionat artera femurală la membrul drept, fapt ce a dus la pierderi masive de sânge şi, implicit, la deces. 

O ultimă fotografie, în ultima zi de viaţă, cu fetiţele sale, lângă bradul de Crăciun

Vasile Stanciu era un apreciat meşter sobar, iar în tagma vânătorilor păşise în urmă cu şase ani. N-a avut niciun incident până acum, dar iată că acest hobby l-a costat viaţa. „Era un om muncitor, priceput, făcea sobe. Era de toată isprava, el ţinea toată familia! S-a mai dus la vânătoare, dar nu i s-a întâmplat niciodată nimic. Asta i-a fost soarta!”, a concluzionat un consătean. Vasile Stanciu a lăsat în urmă o soţie îndurerată şi trei fetiţe superbe. Parcă presimţind această tragică despărţire, miercuri de dimineaţă, înainte de a pleca la vânătoare, el s-a fotografiat cu ele lângă bradul de Crăciun! Trupul neînsufleţit al bărbatului a fost transportat la SML Argeş, unde medicii legişti vor stabili cu exactitate cauzele decesului. La începutul acestei săptămâni, un alt bărbat din Argeş a murit într-un mod asemănător, după ce artera femurală i-a fost sfâşiată de un porc mistreţ. Alex BARBU

The most visited gambling websites in The UK