Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Hoţi de lemne, condamnaţi

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 800

b_400_250_16777215_10_images_2226_Clipboard04.jpg

Tăierea ilegală a lemnelor din păduri reprezintă un fapt des întâlnit în Muscel, unde, chiar dacă poliţiştii şi jandarmii fac razii, sunt destule persoane care pun la pământ arbori, fără drept, din proprietatea statului sau privată. Celor care sunt prinşi li se confiscă încărcătura, topoarele, motofierăstraiele şi chiar maşinile sau atelajele cu care transportă lemnele furate. Chiar în primăvara acestui an, hoţii de lemne din zona Muscel au fost treziţi din somn de mascaţi. 100 de poliţişti, jandarmi şi luptători de la Operaţiuni Speciale Argeş au făcut 40 de percheziţii la 37 de locuinţe şi 3 societăţi comerciale de prelucrarea materialului lemnos din comunele Albeştii de Muscel, Bughea de Sus şi Rucăr. Cei 11 bărbaţi, care au fost ridicaţi şi audiaţi, sunt cercetaţi acum sub măsura controlului judiciar. Pe lângă amenzile contravenţionale aplicate de poliţişti sau jandarmi, mulţi infractori sunt trimişi în judecată pentru sustragere de arbori, iar magistraţi îi condamnă.

Pe rolul Judecătoriei Câmpulung sunt zeci de dosare în care administraţiile locale cer instanţei transformarea amenzilor contravenţionale în muncă în folosul comunităţii, pentru că, oricum, cei penalizaţi nu plătesc sancţiunile. Dar puţini sunt cei care ajung să muncească pentru a-şi achita amenzile primite pentru contravenţii, întrucât legea nu prevede sancţiuni pentru cei care refuză să presteze orele de muncă stabilite de instanţă.

Florin Mădălin Cornea, amendă penală

După încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, procurorul sesizează instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond şi trimite acesteia acordul de recunoaştere a vinovăţiei, însoţit de dosarul de urmărire penală. Aşa s-a întâmplat şi cu dosarul lui Florin Mădălin Cornea, care a fost judecat şi condamnat pentru infracţiuni de tăiere fără drept de arbori din fondul naţional. Instanţa Judecătoriei Câmpulung i-a aplicat, pe 26 septembrie 2017, o condamnare de 195 de zile amendă, fiecărei zi corespunzându-i un cuantum de 15 lei, în total amenda ajungând la 2.925 lei. Inculpatului i s-a pus în vedere că dacă nu-şi achită amenda, toată sau în parte, i se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare. În dosar, parte civilă s-a constituit Ocolul Silvic Câmpulung cu suma de 1.450,25 lei, dar această acţiune nu a fost soluţionată. Cornea trebuie să achite şi cheltuielile judiciare avansate de stat, în cuantum de 300 de lei.

Costel Pîrnuţă a tăiat arbori de la Ocolul Silvic Carpathia

Un alt dosar, pe rolul Judecătoriei Câmpulung, a fost cel care l-a avut ca inculpat pe Costel Pîrnuţă, care a primit un an şi patru luni, cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de supraveghere de trei ani, pentru infracţiuni la regimul silvic, în cadrul şedinţei din 3 octombrie 2017. În cauză, părţi civile s-au constituit Asociaţia Ocolului Silvic Carpathia şi SC Sănătate şi Natură SRL. În această perioadă, de suspendare a pedepsei, inculpatul trebuie să respecte mai multe măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei sau orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă, informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Inculpatul va trebui să presteze şi muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, fie în cadrul Primăriei Rucăr, fie în cadrul celei de la Dragoslavele. Bărbatului i s-a atras atenţia că, dacă, pe parcursul termenului de supraveghere, săvârşeşte o nouă infracţiune, pentru care s-a pronunţat o condamnare, chiar şi după expirarea acestui termen, se va revoca suspendarea şi se va dispune executarea pedepsei, chit că Costel Pîrnuţă şi-a achitat integral prejudiciul către Asociaţia Ocolului Silvic Carpathia, 3.170 de lei, dar va mai avea de plătit cheltuielile judiciare avansate de stat, de 600 de lei.

Nicolae Mărunţelu, doi ani şi patru luni de închisoare

În iulie, instanţa câmpulungeană a definitivat un alt dosar în care judecat a fost Nicolae Mărunţelu, iar părţi vătămate, SC Solperom SRL, prin administrator Cezar Atomei, şi Ocolul Silvic Aninoasa. Musceleanul a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare, cu suspendarea pedepsei pe o perioadă de supraveghere de patru ani. Bărbatul trebuie să presteze şi 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Consiliul Local al comunei Bughea de Jos. Solperom SRL, prin administratorul Cezar Atomei, şi Ocolul Silvic Aninoasa nu s-au constituit părţi civile în proces, dar inculpatul trebuie să suporte cheltuielile judiciare avansate de stat, în valoare de 560 de lei.

Lui Ionuţ Elvis Prundaru i s-a confiscat motofierăstrăul

Pentru infracţiuni la regimul silvic a fost condamnat Ionuţ Elvis Prundaru la opt luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de doi ani, după ce a tăiat arbori din proprietatea Obştei Moşnenilor Pleaşa Popii şi Colţii Chiliei. Completul penal, pe 4 aprilie 2017, a admis, în cadrul hotărârii de condamnare şi acţiunea civilă promovată de Ocolul Silvic Păpuşa Rucăr, inculpatul fiind obligat să-i plătească 2.121 lei, despăgubiri civile. Bărbatul va munci în folosul comunităţii 40 de zile la Primăria Cetăţeni, după cum a stabilit instanţa, care a mai dispus şi confiscarea unui motofierăstrău mecanic, marca Dolma, de culoare roşie, dar şi a unei pile, cu mâner din lemn, pentru ascuţit lanţul motofierăstrăului, care au fost confiscate de organul de urmărire penală şi se află în camera de corpuri delicte a Poliţiei Câmpulung. Inculpatul trebuie să achite şi cheltuielile judiciare avansate de stat, de 550 de lei, dar şi 700 de lei, cheltuieli de judecată către Ocolul Silvic Păpuşa Rucăr. Mircea Simionescu

The most visited gambling websites in The UK