Menu
TRAFIC

Sălbăticiunile sunt de neoprit Urşii şi mistreţii fac ravagii şi la Stoeneşti

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2137

b_400_250_16777215_10_images_2209_Clipboard09.jpgAnimalele sălbatice continuă să facă pagube în Muscel, în timp ce autorităţile competente ridică din umeri şi aruncă responsabilităţile de la unii la alţii. La Stoeneşti, la fel ca la Rucăr, mistreţii fac ravagii prin grădinile oamenilor, iar o namilă de urs face prăpăd la stânele crescătorilor de animale. Localnicii sunt speriaţi şi stau cu frica-n sân ca nu cumva să fie şi ei atacaţi de fiarele sălbatice, care nu mai au frică de nimeni şi de nimic, ajungând până în gospodăriile sătenilor.

„M-am urcat şi sus, pe stână, de frica lui!”

Ion Mădălin Mănescu, din satul Coteneşti, a rămas, din luna februarie şi până în prezent, fără opt animale la stâna din Poiana Cupuru - Pleaşa Coteneştilor, toate fiind omorâte de un urs de aproximativ 500 de kilograme. Ultimul atac s-a înregistrat pe 5 august. „Vine în fiecare seară, stau numai de pază, cu câinii. E foarte agresiv, zici că e turbat. Mi-a omorât până acum o vacă, doi viţei, trei măgari, un porc şi ultima dată, în urmă cu trei zile, o capră. N-am ce să-i fac, decât să dau gură şi să mă duc cu câinii, dar vine peste tine. M-am urcat şi sus, pe stână, de frică, pentru că nu am avut unde să mă refugiez. E foarte mare, are în jur de 400-500 de kilograme şi vine în forţă. Nu-i e frică de câini, nu-i e frică de nimic. Am pus lanterna pe el, am dat gură şi el tot venea către mine.”, ne-a declarat bărbatul. Ion Mădălin Mănescu a reclamat cele întâmplate la instituţiile abilitate, însă, până acum, nimeni nu l-a băgat în seamă.

„Până anul ăsta, nu m-a stricat cu nimic”

Omul e disperat şi nu ştie cui să se mai adreseze pentru a scăpa de urs, în condiţiile în care sălbăticiunea a atacat şi alte stâne. Toate aceste necazuri, spune bărbatul, au apărut după ce în zonă s-a creat un fond de vânătoare privat. „Le-am comunicat verbal celor de la fondul de vânătoare şi mi-au spus să mă duc la Primărie, ca să facă, nu ştiu, o adunare în Consiliu, să vină o comisie... Apoi, am fost la domnul primar, a trimis o adresă la Piteşti... Am mai fost o dată la el, după ce mi-au omorât viţeii, şi mi-a zis că nu au făcut nimic. I-am spus să-mi dea hârtiile, că mă duc eu cu ele la Piteşti, că ce fac, mă mănâncă pe mine, nu numai animalele! Am făcut hârtiile, a venit domnul doctor Vrabie la faţa locului, a văzut animalele moarte. Am avut un măgar, mi l-a mâncat. Am luat o măgăriţă cu pui, i-a mâncat pe amândoi. Acum mi-e frică să mai cumpăr altul, că poate-l mănâncă şi p-ăsta. Mai am un vecin, acolo, în munte. L-a zăpăcit şi pe el. I-a luat doi viţei, capre... Eu am animalele acolo de 15 ani şi, până anul ăsta, nu m-a stricat cu nimic. Stăteau animalele, zi şi noapte, pe-afară. N-am avut probleme până când nu au făcut ei fondul ăla de vânătoare, acolo. Acum un an, le-a adus mâncare la greu, dar, anul acesta, vedeţi ce se întâmplă!”, ne-a mai spus Ion Mădălin Mănescu.

Mistreţii au distrus 25% din suprafeţele sătenilor

Dincolo de faptul că urşii fac ravagii la stâne, din această primăvară, la fel ca la Rucăr, porcii mistreţi reprezintă un al doilea pericol public. Râtanii au ajuns până lângă casele oamenilor, în căutare de mâncare, transformând fâneţele şi păşunile în adevărate ogoare. Animalele lasă în urma lor dezastru, iar oamenii se tem acum şi pentru siguranţa lor, ajungând ca, după lăsarea serii, să le fie frică să mai întârzie la muncile câmpului. Sălbăticiunile nu se mai tem de câini, zgomote, lumini sau foc, sătenii declarându-se învinşi în faţa mistreţilor. Autorităţile locale cunosc situaţia, au fost făcute demersurile către autorităţile judeţene, însă birocraţia şi legile existente la ora actuală nu rezolvă situaţia oamenilor în teren. „Porcii mistreţi au distrus în jur de 25% dintre suprafeţele proprietate fizică ale locuitorilor. Urşii din zonă au omorât animalele oamenilor, iar noi ne batem joc de munca locuitorilor! Am convocat comisia prevăzută prin lege, am făcut constatările necesare în teren şi am întocmit un proces verbal, care nu are niciun efect. Când i-am întrebat care e concluzia şi ce trebuie făcut de-acum încolo, mi-au spus: nu ştiu, să vedem. Nu aşa, pentru că s-au cheltuit bani şi pentru deplasarea dumnealor în teren, deplasare care nu a adus niciun rezultat. Dacă nu aduce niciun rezultat, ce am rezolvat noi în afara faptului că am pierdut timpul şi am întocmit o hârtie? Nu e posibil să cresc animale sălbatice în pădure neînchisă! Cine vrea fond de vânătoare, să-l închidă! Nu cresc animalele sălbatice pe proprietăţile oamenilor! Nu e posibil aşa ceva!”, e de părere primarul Paul Ion Marin. Alex BARBU

The most visited gambling websites in The UK