Menu
TRAFIC

În ultimele zile, peste zece porci şi două vaci au căzut pradă animalelor sălbatice

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2437

b_400_250_16777215_10_images_2193_Clipboard18.jpgDupă mistreţi, urşii, a doua mare problemă la Rucăr

De parcă nu erau de ajuns problemele cauzate de porcii mistreţi, urşii din munţii care străjuiesc comuna Rucăr au început să atace şi ei stânele şi gospodăriile oamenilor. Crescătorii de animale sunt exasperaţi de această situaţie, existentă de mai bine de trei ani, şi nu ştiu ce demersuri să mai facă pentru a scăpa de sălbăticiuni, în condiţiile în care răspunsurile autorităţilor nu sunt unele deloc încurajatoare.

„A scos un bolovan cât mine de mare!”

În ultima săptămână, urşii, parcă în număr tot mai mare de la an la an, au dat iama în coteţele de porci şi au făcut prăpăd, fiind de neoprit. Peste 10 godaci au căzut pradă fiarelor înfometate, în Săticul de Sus, după ce au trecut de câini şi au distrus adăposturile animalelor. „Porcii erau închişi. Aveam grilaje puse la grajd, puse cum trebuie, în condiţii, câini legaţi acolo - într-adevăr, ei au rupt lanţul şi au plecat -, dar a săpat pe sub grajd, a scos un bolovan cât mine de mare şi a intrat. A luat un porc la vreo 70-80 de kilograme, s-a dus cu el cu tot... I-am găsit căpăţâna într-o vale. Pe unul l-a mursecat, dar a reuşit să fugă, l-am găsit pe lângă stână, iar pe-al treilea nu l-am mai găsit deloc. La un vecin de-al meu a prăpădit şase porci într-o noapte! Patru i-a omorât şi i-a mâncat, iar pe ceilalţi doi doar i-a mursecat. La alt vecin, a omorât patru; nu a mai găsit decât două căpăţâni şi nişte picioare din toţi. Nu ştiu, mie mi-e groază. Mi-e frică să nu mă ia din casă! Până anul ăsta nu am avut nicio problemă cu urşii.”, ne-a declarat Iosif Ţintoiu, care are gospodăria în zona Valea lui Ivan. Tot zilele trecute, un alt urs a omorât două vaci la stâna lui Cristian Simion, din Pleaşa Drăganului, vechea noastră cunoştinţă, căruia, în vara lui 2015, Moş Martin i-a mâncat patru vite.

Patru porci, daţi gata ziua-n amiaza mare

Urşii au ajuns să facă poteci din pădure până la adăposturile de animale şi nu se mai sperie nici de om şi nici de câinii ciobăneşti. Oamenii spun că ar fi vorba despre acelaşi urs care le-a mai făcut necazuri şi în anii trecuţi, dar care acum a prins gustul cărnii de porc domestic şi caută să se servească din gospodăriile rucărenilor. „Mi-a rupt grajdul, a intrat, a omorât patru porci, ziua-n amiaza mare. Eu am fost plecat până în vale, băiatul pe care-l aveam acolo era cu animalele, aşa că ursul a rupt uşa, a omorât porcii şi i-a mâncat. De trei ani îmi face necazuri, anul trecut mi-a mâncat doi măgari. E acelaşi urs... L-am văzut de mai bine de 50 de ori, nu o dată. Ăla i-a mâncat şi lui Falcă, şi lui Ţintoiu, e din parcul naţional (n.r. Parcul Naţional Piatra Craiului). Dar ei cum au înfiinţat parcul, fără să întrebe pe nimeni, pe proprietatea mea?! Eu stau şi iarna, şi vara, aici e casa mea!”, se plânge Nicolae Cioplei, care locuieşte tot în Sătic, în zona Valea Largă. Crescătorii de animale sunt disperaţi şi cer ajutor autorităţilor competente, însă, până acum, nimeni nu i-a băgat în seamă. Mai mult, cei care ar trebui să rezolve problema arată cu degetul tot spre fermieri. Oamenii sunt hotărâţi să ia singuri măsuri pentru a preveni şi alte atacuri, chiar dacă asta înseamnă să încalce legea. „Am fost acum la Primărie, însă porcii nu sunt crotaliaţi - într-adevăr, i-am cumpărat din piaţă - şi nu pot să-mi facă nimic. Rămân cu paguba, destul de mare!”, oftează Iosif Ţintoiu. 

Legea, de partea urşilor

Cel mai probabil, coşmarul crescătorilor de animale din Rucăr şi nu numai se va prelungi, asta pentru că, în România, legea interzice uciderea urşilor. Nici în cazul vreunui atac al ursului, autorităţile nu au voie să-l împuşte, pentru că îşi riscă libertatea. Dacă se recurge la capturarea fiarelor, vânătorii au nevoie de o autorizaţie eliberată de Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR). Altfel, nimeni nu poate să se atingă de urşi, nici chiar dacă sunt agresivi. 

Pe de altă parte, o prevedere cel puţin discutabilă afectează crescătorii de animale: potrivit Legii Vânătorii, un cioban poate avea, la o stână, cel mult trei câini. Mai mult, ciobanii spun că, deşi, anual, înregistrează pierderi însemnate din cauza animalelor sălbatice, pe ei nimeni nu îi despăgubeşte, nici chiar în cazul în care ajung desfiguraţi şi schilodiţi, în urma atacurilor sălbăticiunilor. 

 

The most visited gambling websites in The UK