Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Caroliştii, pe Drumul capitalelor medievale 

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 683

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2343_8-9-capitale-medievale2.jpgÎn cadrul proiectului cultural „Drumul capitalelor medievale”, vineri, 30 noiembrie 2018, a  avut loc vizita obiectivelor cultural - istorice, prevăzute în proiect, de către un număr de 26 elevi din cadrul Colegiului Naţional „Carol I” Câmpulung, însoţiţi de prof. Irinel Vintilă şi dr. Cristian Militaru.

Biserica Domnească Câmpulung a fost ctitorită de doamna Chiajna, în anul 1567, aici existând şi o şcoală domnească, dată în seama preoţilor slujitori. După Mănăstirea „Negru Vodă”, ctitorită în timpul domnitorilor Basarabi, precum şi Biserica mică (Bolniţa), vizita a continuat la Biserica „Bărăţia” (catolică), ctitorită în secolul al XIII-lea. Itinerariul a continuat şi s-au vizitat ansamblul arhitectural din Curtea de Argeş, respectiv Biserica Domnească, fostă catedrală mitropolitană înainte de ctitoria lui Neagoe Basarab, apoi Mănăstirea Curtea de Argeş, unde se află mormintele domnitorilor şi regilor din spaţiul românesc.

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2343_8-9-capitale-medievale.jpg

Drumul capitalelor medievale a fost continuat către obiectivele istorice din Târgovişte, respectiv Turnul Chindiei, construit în a doua jumătate a secolului al XV-lea, în timpul celei de-a doua domnii a lui Vlad Ţepeş, clădirea servind drept punct de pază, foişor de foc, dar şi pentru stocarea tezaurului. Un alt obiectiv istoric-religios a fost Biserica Domnească, construită în perioada 1583-1585, în timpul domniei lui Petru Cercel, care s-a inspirat din arhitectura otomană, iar spre final a fost vizitată Mănăstirea Dealu, care este cea mai importantă ctitorie a domnitorului Radu cel Mare, situată la şase kilometri de Târgovişte. Domnitorul s-a implicat în viaţa religioasă, instalând o tiparniţă, şi s-au tipărit primele cărţi de pe teritoriul românesc: „Liturghier” (1508), „Octoih” (1510), „Tetraevanghelier” (1512). Mitropolia Târgoviştei reprezintă un reper cu semnificaţii deosebite din punct de vedere istoric şi spiritual.       Conf.univ.dr. Niculina Vârgolici,

                             Universitatea din Bucureşti,

                                 Asociaţia „Digilib Muscel”

The most visited gambling websites in The UK