Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Dublă sărbătoare pentru „Carolişti ! Spectacol omagial, de Ziua Şcolii şi Centenarul Marii Uniri, la „Carol I”

  • Written by Alex BARBU
  • Hits: 889

 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2340_8-9-carol-I.jpgCadrele didactice şi elevii Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” au îmbrăcat, pe 29 noiembrie, haine de sărbătoare pentru a marca, printr-un spectacol omagial, 151 de ani de existenţă a acestei prestigioase instituţii de învăţământ, dar şi sărbătoarea Centenarului Marii Uniri. Respect pentru înaintaşi, patriotism şi, mai ales, multă emoţie sunt mesajele pe care le-au transmis elevii acestei frumoase şcoli din municipiu şi din ţară, la acest dublu moment aniversar. Muzica şi versurile au răsunat în amfiteatrul colegiului într-un spectacol special prin temă, dar, mai ales, prin valoarea interpretării.

Corul Orfeu, elementul principal al spectacolului

Anul Centenarului i-a făcut pe organizatorii celei de-a 151 ediţii a „Zilelor Şcolii” la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” să aleagă un program de muzică şi poezie încărcat de patriotism, dar şi de dragoste pentru tot ceea ce înseamnă istoria neamului şi a şcolii. Încă de la începutul spectacolului, prin discursul directorului colegiului, profesor Radu George, s-a făcut simţită prezenţa emoţiei de a face parte din marea familie specială a „caroliştilor”, care a dat României dascăli, eroi şi modele. „Programul nostru de astăzi este dedicat în egală măsură şcolii noastre, la venerabila ei vârstă de 151 de ani, şi Marii Uniri de la 1918. Pentru cei care nu cunosc istoria şcolii şi care se gândesc la şcoală doar ca la o instituţie de învăţământ, ţin să precizez că ea a format tineri dascăli, instruiţi să devină ofiţeri de rezervă, care au participat la reîntregirea hotarelor. Astăzi, la 100 de ani de la Marea Unire, ne adăugăm şi noi entuziasmului naţional şi aducem prin cuvinte puţine, dar adânc simţite, prinos de recunoştinţă celor care şi-au jertfit viaţa pentru ca noi să ducem mai departe numele de român. Închei cu urarea de „La mulţi ani!”, dedicată şcolii noastre şi tuturor slujitorilor ei, şi „La mulţi ani!” României în care trăim, pe care o dorim prosperă şi înfloritoare. „Nihil sine Deo” - Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a fost cuvântul de deschidere al directorului George Radu. Corul „Orfeu” al Colegiului „Carol I”, avându-i alături pe actualul conducător, Ion Georgescu, dar şi pe fostul dirijor Eugeniu Bercu, cel care a reuşit, ani la rând, să armonizeze vocile elevilor, câştigând numeroase premii naţionale şi internaţionale, dar, mai ales, respectul şi admiraţia publicului, a constituit elementul principal al momentului festiv. Melodiile care vorbesc despre istoria românilor, despre jertfele şi luptele lor, au fost interpretate cu atenţie nu doar pentru a demonstra calităţile vocale ale tinerilor ce fac parte din acest ansamblu vocal renumit, ci şi pentru a arăta pasiune, semn că ei au înţeles că sunt purtătorii unor mesaje speciale. Pentru că de-a lungul timpului au fost ajutaţi la această şcoală să-şi dezvolte talentele, actuala generaţie este plină de elevi speciali, a căror voce s-a făcut simţită pe scenă, fie cântând, fie recitând: Alexandra Moisescu, Alexandru Dulică, Denisa Mincă, Măriuca Enache, Andreea Oprescu, Miruna Avram, Maria Muşel şi Şerban Florescu au completat programul corului „Orfeu”.

De la Şcoală Normală, la Colegiu Pedagogic

Au fost alături de directorul George Radu şi directorul adjunct Sebastian Cealâcu, la ceas de sărbătoare, primarul Liviu Ţâroiu, viceprimarul Mărgărin Blidaru, consilierul judeţean Maria Cotenescu, consilierii locali Ionel State, Bogdan David, Lucian Ionescu, Cristi Creţu, Cornel Băjan, Ion Iliescu, Gheorghe Sârbu, Estera Stămoiu, Marin Stanciu şi Cornel Băjan, directori de instituţii, cadre didactice, foşti absolvenţi şi dascăli ai colegiului, oameni de afaceri, elevi şi alţi invitaţi. Înfiinţată în 1867, sub patronajul regelui Carol I, care-şi dorea o şcoală „preparatoare de învăţători săteşti”, instituţia a funcţionat mai întâi la Bucureşti, ca institut pedagogic şi ulterior ca şcoală normală, fiind strămutată apoi la Câmpulung, sub dealul Flămânda, pe un teren ales de Dimitrie Sturza şi Spiru Haret. A purtat denumirea de Şcoala Normală „Carol I” până la reforma din învăţământ, din anul 1948, atunci când a primit titulatura de Liceul Pedagogic Câmpulung. După 1990 a devenit Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”. De-a lungul timpului, această instituţie de învăţământ a dat societăţii româneşti generaţii de tineri merituoşi, unii dintre aceştia devenind peste ani personalităţi de renume.

The most visited gambling websites in The UK