Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Elevii s-au întrecut într-un inedit concurs de costume populare Centenarul Marii Uniri, sărbătorit la „Dan Babilian”

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 849

 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2339_8-9-dan-barbilian.jpgEvenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri a debutat, la Liceul Teoretic „Dan Barbilian”, cu versuri sensibile şi sugestive pentru momentul special sărbătorit, versuri care fac parte din poezia „1918”, aparţinând volumului „Sângerări ardelene”, al poetului mai puţin cunoscut, Iustin Ilieşiu. A urmat un moment şi mai emoţionant, intonarea Imnul Naţional, interpretat de eleve ale clasei a XI-a B.

Marea Unire din 1918 a fost şi va rămâne o pagină sublimă a istoriei româneşti. Despre semnificaţia zilei a vorbit Nicolae Zaharia, directorul instituţiei de învăţământ, care este profesor de Istorie. S-a intrat în atmosfera festivă cu un moment poetic, care i-a avut drept protagonişti pe elevii claselor a X-a C şi a IX-a A, care au recitat: „Crezul”, de Radu Gir; „Nu plânge, maică Românie”, versuri găsite în raniţa unui soldat mort, în toamna anului 1918; „Patria Română”, de George Coşbuc; „Basarabia pe cruce”, de Adrian Păunescu; „Doina”, de Mihai Eminescu; „Trei, Doamne, şi toţi trei”, de George Coşbuc; „În limba ta”, de Grigore Vieru. Nu au lipsit nici muzica patriotică, cu vibraţie românească, interpretată de trei fete de la clasa a XI-a B.

În lucrarea „Schimbarea la faţă a României”, Emil Cioran afirma: „Iubesc istoria României cu o ură grea”, el făcând referire aici la destinul apăsător al acestui popor. Pentru a demonstra adevărul acestei afirmaţii, Ana Maria Ţolea a prezentat un material, sub numele „Centenarul Marii Uniri”. Despre portul nostru popular a realizat un material Andreea Amzică, de la clasa a IX-a C.

Cel mai autentic moment a fost un concurs de costume populare. După ce au defilat prin faţa juriului şi a celor prezenţi, concurenţii şi-au prezentat costumele cu care erau îmbrăcaţi: Andreea Mihaela Amzică (clasa a IX-a C), Maria Teodora Căciulă (clasa a IX-a B), Laura Ilinu (clasa a XI-a C), Andra Hera (clasa a XI-a C), Lavinia Oprei (clasa a XII-a B), Sorina Andreea Rujan (clasa a IX-a C), Ana Cristina Ungureanu (clasa a IX-a D), Bianca Pâslaru (clasa a IX-a B), Beatrice Ionaşcu (clasa a XI-a C), Alina Ionela Diaconu (clasa a XI-a B), Iuliana Tocaciu (clasa a XI-a B), Elena Alexandra Dobre (clasa a XI-a B), Raluca Şulcă (clasa a XI-a C), Cosmin Vălimăreanu (clasa a X-a A), care a adus în faţa tuturor un frumos costum bărbătesc, complet, din zona Rucăr, inclusiv cu  bituşcă, confecţionată din piele de miel ţurcan. În timp ce juriul delibera, concurenţii au făcut Hora Unirii. Profesorii Roxana Ştefănescu, Mihaela Fulger, Graţiela Hârtiescu, Cristina Pâslaru, Florentina Dragomir, Gabriela Bădescu, Silvia Fianu, Luminiţa Deaconu, Petruţa Miriţă, Ioana Muraru şi Valentina Popescu i-au desemnat câştigători pe Raluca Şulcă (locul I), Iuliana Tocaciu (locul II) şi Cosmin Vălimăreanu (locul III).  Tot pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri, elevii de la diverse clase au realizat o expoziţie de desene şi fotografii, ilustrând istoria României şi portul popular din zona Muscel, organizată în holul amfiteatrului, coordonată de profesoara Graţiela Hârtiescu.

Marţi şi miercuri, în şcoală s-a desfăşurat şi un concurs pe teme istorice, „Cunoaşte-ţi trecutul pentru a şti cine eşti, pentru că istoria ţării e istoria ta!”. A fost o competiţie complexă, în două etape, care a implicat câte un grup de patru elevi de la fiecare clasă, pus în practică cu ajutorul directorului Nicolae Zaharia şi a consilierul educativ, profesor Vanina Dogaru. Juriul concursului de Istorie a fost alcătuit din profesorii Ionuţ Pepenel, Viorin Deaconu, Mihaela Iordache, Simina Duran, Ioana Puşcă şi Adrian Robe, iar drept câştigătoare a fost desemnată echipa claselor de Uman, reprezentate de câte un elev din fiecare clasă: Andreea Amzică (a IX-a C), Alexandra Curlăţel (a X-a C), Beatrice Ionaşcu (a XI-a C) şi Leonard Luca (a XII-a C). 

 

The most visited gambling websites in The UK