Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Elevii voluntari care oferă lecţii colegilor mai slabi, recompensaţi cu activităţi distractive

b_400_250_16777215_10_images_2309_elevi-voluntari.jpgDiscuţiile echipei de implementare a proiectului „Schimbă-ţi viitorul” cu reprezentanţii comunităţii câmpulungene, interesaţi de stadiul acestui program în valoare de peste 4 milioane de euro, au continuat marţi, 14 august 2018, la Primăria Câmpulung, având ca temă principală voluntariatul. S-au expus, în cadrul întâlnirii de acum patru zile, propunerile de activităţi în care pot fi implicaţi cetăţeni care doresc să ajute semeni dezavantajaţi, fie copii şi adolescenţi, fie mame tinere, fie vârstnici şi chiar oraşul întreg, dacă ne gândim că una dintre acţiuni, privind protecţia mediului, profită tuturor. Vă reamintim că „Schimbă-ţi viitorul” urmăreşte să le îmbunătăţească viaţa a 565 de persoane din Nordul Câmpulungului, cu vârsta cuprinsă între 16-64 de ani, şomeri, asistaţi social, câmpulungeni cu nevoi ce necesită o atenţie deosebită din cauza unei educaţii profesionale precare sau neadaptate la nevoile comunităţii. Cu condiţia să şi dorească să-şi îmbunătăţească viaţa, acceptând să înveţe o meserie, să-şi completeze pregătirea şcolară şi, cel mai important, acceptând un loc de muncă.    

Cum le pot fi de folos câmpulungenii semenilor care au nevoie de ajutor 

Atât managerul de proiect, Violeta Iarca, cât şi coordonatorul din partea firmei Profi Jobs Consulting, Eduard Mihail, au asigurat că activităţile din „Schimbă-ţi viitorul” sunt în grafic şi că grupul ţintă a depăşit stadiul de 60%, aderând la acţiunile propuse în jur de 300 de persoane. „Suntem în a unsprezecea lună de proiect şi am început aproape toate activităţile prevăzute a se desfăşura. Iată că am ajuns la una dintre activităţile interesante, aceea de a implica comunitatea în acţiuni de voluntariat, prin care să încercăm să creăm lucruri frumoase şi de mai bine pentru oraş, pentru grupul ţintă pe care noi l-am determinat.”, a anunţat Eduard Mihail, după care i-a predat cuvântul colegei de la celălalt partener privat al Primăriei, Agrafics Communication Bucureşti, Cornelia Roşoga. „În principiu, noi vom gestiona activitatea de voluntariat. La momentul scrierii proiectului, ne-am gândit la câteva evenimente. Unul a fost „Ziua de curăţenie”, care se va derula trimestrial, timp de un an. Pentru această activitate, noi am prevăzut o serie de materiale de curăţenie, mănuşi, răsaduri, copaci ş.a.m.d., pe care am dori să-i plantăm în zona de Nord, vizată de proiect.”, este o primă propunere binevenită pentru Câmpulungul în care se distruge masiv spaţiul verde în favoarea parcărilor.

A doua formă de manifestare a voluntariatului, la care s-au gândit partenerii Primăriei, constă în formarea unei reţele de părinţi, cărora timpul le permite să însoţească grupuri de copii la şcoală şi înapoi către case, la încheierea orelor. Ideea le-a venit membrilor echipei care pune în aplicare proiectul cu fonduri europene atunci când au auzit justificările unor părinţi, care nu-şi pot lua serviciu, din cauză că n-are cine să se ocupe de cei mici. Şi, atunci, ca să aibă siguranţa că sunt pe mâini bune măcar pe drumul spre şi de la şcoală, coordonatorii programului „Schimbă-ţi viitorul” mizează pe faptul că vor găsi adulţi disponibili, care să facă acest serviciu pentru cei care au un loc de muncă. „Piatra de încercare” pentru membrii proiectului este să găsească cetăţeni dispuşi să se angajeze la o astfel de misiune, care presupune respectarea unui orar de preluare a copiilor de acasă, apoi de la şcoală, pentru a-i conduce înapoi către locuinţele lor. 

Următoarea propunere a primit titulatura „Părinte pentru părinţi”. În ce constă a explicat Cornelia Roşoga: „Este gândită pentru mamele singure, care nu au un sprijin din partea familiei sau care sunt prea tinere. Atunci, vom găsi în comunitate şi în oraş, chiar şi în afară, mame dispuse să acorde timp tinerelor femei, pentru a le instrui cu privire la modul de creştere a copilului, de îngrijire, joacă, etc. Va fi un fel de educaţie a tinerelor mame făcută pe bază de voluntariat.”

„Generaţiile învaţă” este a treia idee de activitate voluntară, prin care tinerii care au competenţe IT îi pot învăţa pe cei de-o seamă cu părinţii ori bunicii lor să folosească diverse dispozitive, telefonul, tableta, computerul, laptop-ul ş.a. „Am întâlnit tineri care, deşi au abandonat şcoala, au competenţe IT foarte bune, ştiu să instaleze un sistem de operare, ştiu să facă managementul de securitate al unui calculator şi ar putea foarte bine, pe bază de voluntariat, să ajute o persoană aflată la vârsta de 50-60 de ani să utilizeze elementele de bază de comunicare on-line sau de utilizare de bază a calculatorului, atât cât au nevoie persoanele respective.”, a explicat Cornelia Roşoga cum pot fi de ajutor tinerii generaţiilor de dinaintea lor.

În „Schimbă-ţi viitorul” a fost preluat un slogan în vogă în şcoala de dinainte de ’89, când se punea accent pe deprinderi foarte utile copiilor, formate în cadrul orelor de lucru manual, desen şi diverse ateliere: „Iată ce pot face două mâini dibace”. Actualizat şi inserat în iniţiativa Primăriei despre care relatăm, conceptul va fi aplicat în activităţi de creaţie destinate tinerilor. Rodul muncii lor va fi prezentat într-o expoziţie vizionată de cei apropiaţi, dar şi de alţi doritori. 

Se caută copii dispuşi să-i ajute pe colegii slabi la învăţătură 

Un gest voluntar admirabil îl pot oferi elevii, fie de gimnaziu, fie de liceu, colegilor mai mici, care nu excelează la învăţătură. „Prima activitate pe care dorim s-o demarăm, pentru că, în scurt timp, începe şcoala, este „Fratele mai mare”. Ea face parte din categoria „Generaţiile învaţă”. Elevi din clasele mai mari pot ajuta la teme colegi cu performanţe şcolare scăzute.”, a susţinut Cornelia Roşoga, potrivit căreia acest gen de manifestare a altruismului celor mai tineri dintre noi, care îi va ajuta în viitor, va fi găzduit fie la Centrul Comunitar Multifuncţional, fie într-un spaţiu pus la dispoziţie de şcoală. „Vom demara o campanie de informare în şcoli, pentru a găsi voluntarii care doresc să ofere sprijin la teme din rândul elevilor mai mari. Cu sprijinul partenerilor, vom identifica elevii din familiile aflate în situaţii de risc social, care au nevoie de ajutor să reuşească să promoveze, pentru a nu abandona şcoala. Iar pentru cei care se vor implica ca voluntari vom găsi soluţii de recompensă. Ne gândim la o mică campanie de strângere de fonduri, ca să-i putem duce într-o excursie, la cinematograf sau să le oferim activităţi care să-i ajute pe ei să se dezvolte.”, a adăugat Cornelia Roşoga. 

Centrul Multifuncţional Comunitar a fost realizat în incinta fostei Şcoli nr.5, a fost dotat, s-a făcut achiziţia de mobilier şi echipamente IT şi urmează dotarea cabinetelor medicale. „Suntem în procedură de achiziţie de dotări de minimum necesar.”, a informat managerul proiectului, Violeta Iarca. 

Vă reamintim că „Schimbă-ţi viitorul” a unit cinci parteneri: beneficiar direct, Primăria Câmpulung, în colaborare cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Şcoala Gimnazială „C.D. Aricescu”, având doi parteneri privaţi, Profi Jobs Consulting Piteşti şi Agrafics Communication Bucureşti, firme specializate în managementul pieţei muncii, care se ocupă în special de activităţile care privesc forţa de muncă. Şcoala are ca sarcină identificarea şi sprijinul elevilor aflaţi în situaţii materiale grele, Direcţia Socială gestionează activităţile social-medicale, iar deasupra tuturor se află  Primăria, cu activităţile de management şi administrative. Proiectul, cu o durată de implementare de 34 de luni, vizează zona de Nord a Câmpulungului. Valoarea totală a cheltuielilor eligibile angajate pe perioada lui este de 18.867.983 lei. 

 

The most visited gambling websites in The UK