Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

La cei 87 de ani ai săi, meşterul Ion Diţă îi învaţă pe copii olăritul

  • Written by Alexandra IRIMIA
  • Hits: 1049

b_400_250_16777215_10_images_2301_ion-dita.jpgPotrivit anunţului lansat pe pagina de Facebook a Bibliotecii Vlădeşti, administrată de doamna bibliotecar Steluţa Jugănaru, instituţia urma să-l aibă ca oaspete de onoare, pe 12 iulie 2018, pe meşterul Ion Diţă, maestru în arta olăritului, pentru a le arăta copiilor cum se confecţionează oalele şi alte obiecte din argilă. Se ştie că olăritul este o meserie practicată încă din vremuri străvechi, iar unitatea culturală a comunei şi-a propus, prin experienţa pregătită celor mici, să împărtăşească viitoarei generaţii bogata moştenire constând în tradiţiile înaintaşilor de care dispune şi Vlădeşti, asemenea întregului teritoriu al Muscelului. Săptămâna trecută, în ziua anunţată, meşterul Diţă a fost prezent la bibliotecă, având la el toate ustensilele necesare pentru a-i bucura pe copii: roata din lemn, masa, băncuţa şi lutul pentru modelat. Desculţ şi cu un şorţ murdar, semn că meşterul nostru încă lucrează, musafirul a început dialogul cu gazdele sale. De cum a ajuns, copiii au început să pună întrebări despre cum se foloseşte roata, de pildă. Meşterul le-a răspuns tuturor şi, imediat ce a început să modeleze primul bulgăre de pământ, uimirea făcea echipă cu entuziasmul pe chipul copiilor. Aceste sentimente probate de cei mici urmărind mişcările olarului creşteau în intensitate pe măsură ce bulgărele de pământ, pe care artistul îl manevra cu grijă, a luat forma unui ulcior.

b_400_250_16777215_10_images_2301_ion-dita2.jpgCurioşi să afle cât mai multe, rând pe rând, micuţii au început să pună întrebări: „De unde aţi învăţat meseria de olar?” Meşterul le-a povestit mândru: „Am învăţat meserie de la bunicul meu, care m-a îndrumat, în 1945, către Şcoala de Arte şi Meserii din Câmpulung Muscel, unde am învăţat mult mai multe şi pot spune că  olăritul este o artă  a românilor”. Alt copil a fost interesat să afle cum obţine pământul din care modelează vasele. „Secretul oalelor este pământul.”, a afirmat invitatul Bibliotecii Vlădeşti, după care a detaliat: „Se sapă o groapă de doi metri şi, la adâncimea aceea, se găseşte pământul pentru oale.” După ce le-a mai arătat câteva modele de vase, artizanul le-a dat şansa copiilor să încerce să modeleze câte ceva, îndrumându-i şi ajutându-i cu răbdare. Ion Diţă a mărturisit că, deşi a îmbătrânit şi vederea l-a cam lăsat, face cu drag aceste oale, pentru că îi aduc aminte de tinereţe. Preţul lor variază, în funcţie de mărime şi model, porneşte de la 1,5 lei şi ajunge până la 40-50 de lei. O mămică prezentă la bibliotecă, alături de copilul său, a fost curioasă să ştie dacă, în prezent, are ucenici. Cu tristeţe, acesta spunea că tinerii sunt preocupaţi de alte lucruri, precum telefon, calculator, etc. În încheiere, doamna bibliotecar a ţinut să-i mulţumească meşterului, care, la venerabila vârstă de 87 de ani, le-a arătat copiilor şi adolescenţilor de la Vlădeşti tehnica realizării obiectelor din lut. 

 

The most visited gambling websites in The UK