Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Primarului i se cere să insiste la Inspectorat, pentru a transforma Liceul Tehnologic Auto într-o şcoală care să asigure forţa de muncă necesară firmelor de transport Fostul Minier să pregătească şoferi profesionişti pentru patronii disperaţi că n-au pe

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1035

Tot din categoria formalităţilor îndeplinite până la încheierea anului, aleşii municipali au aprobat reţeaua unităţilor de învăţământ, care vor funcţiona în anul şcolar 2018-2019, în Câmpulung. Înainte ca şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş să trimită Primăriei, pe 15 decembrie, o adresă oficială, prin care au avizat propunerea municipalităţii, primarul Liviu Ţâroiu, conform afirmaţiilor sale din şedinţa ţinută pe 28 decembrie 2017, a avut o discuţie prealabilă cu inspectorul general Dumitru Tudosoiu, care a fost de acord ca municipiul să meargă pe aceeaşi structură din anii anteriori. Cu o mică modificare, care a stârnit curiozitatea grupului liberal: preluarea de către Câmpulung, prin Clubul Copiilor, a Clubului Copiilor Rucăr. „E în discuţie, e nou băgat, să vedem dacă reuşim… Ca idee, am acceptat să fie la Câmpulung, nu mă deranjează. Nu cred că ne deranjează pe niciunul.”, a precizat primarul, care n-a înregistrat nicio rezistenţă din partea opoziţiei, care a acceptat acest „experiment”, precum şi hotărârea în ansamblul ei. Cu cerinţa imperativă ca Liviu Ţâroiu să insiste la colegii săi de partid, care conduc judeţul şi Inspectoratul, să nu mai „măcelărească” numărul de clase ale liceelor câmpulungene, cărora le vine rândul, ca la o nedreaptă loterie, să-şi diminueze activitatea, punându-li-se în pericol chiar funcţionarea ca unităţi de sine stătătoare. Cazul Liceului „Dan Barbilian”, care a deschis anul 2017 cu proteste în rândul corpului profesoral. Condiţia PNL a fost dublată de una lansată din propriul partid, prin vocea lui Nicolae Dumitrescu, direct interesat să se pună în practică propunerea sa, care îi salvează pe toţi patronii de firme de transport, care n-au cu cine munci: Liceul Tehnologic Auto, fostul Liceu Minier, să-şi extindă activitatea la instrucţia de şoferi profesionişti, pentru că şoferi amatori - obiectul său de activitate în prezent - pregătesc o puzderie de şcoli de şoferi din municipiu.                  

Numărul de clase... altădată

Legea nr.1/2001, pe care o citează în referatul său şefa Personalului, Ramona Simion, prevede că „reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ de stat şi particular preuniversitar se organizează de către autorităţile administraţiei publice locale, cu avizul conform al Inspectoratelor Şcolare. Pentru învăţământul special liceal şi special postliceal, reţeaua şcolară se organizează de către Consiliul Judeţean, respectiv de către Consiliile Locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, cu consultarea partenerilor sociali şi cu avizul conform al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.” Acestei prevederi i s-au conformat, la final de an, şi autorităţile câmpulungene, care au înnoit documentul obligatoriu, cu valabilitate în anul şcolar 2018-2019. „Am avut o discuţie cu inspectorul general şi nu sunt probleme, mergem pe aceeaşi structură pe care o avem la această oră. În ceea ce priveşte partea de clase pentru anul următor, le vom discuta la momentul respectiv.”, a anticipat Liviu Ţâroiu o întrebare şi o îngrijorare firească nu numai pentru opoziţie, ci şi pentru majoritatea PSD-ALDE. Cel puţin, aşa ar trebui să fie, chiar dacă numai PNL a exprimat-o cu voce tare: să nu se mai piardă clase la liceele câmpulungene, despre care opoziţia a susţinut în mai multe rânduri că sunt sacrificate în favoarea unor unităţi incomparabil mai slabe din Piteşti ori Curtea de Argeş. „Cine are interes să pierdem? Nu ne dorim şi vom discuta. Numărul de copii este în descreştere şi trebuie să gândim ceva.”, a vorbit ca un politician primarul, conştient că va accepta ce-i va impune Inspectoratul.

Şcoala de şoferi de la Valea Mare era model pe ţară

Altă „clauză” impusă, de data aceasta, de un consilier PSD hotărârii de Consiliu privind reţeaua şcolară priveşte fructificarea în avantajul angajatorilor musceleni a oportunităţii de a pregăti şoferi profesionişti. Şi asta în cel mai scurt timp, la ce nevoie urgentă de forţă de muncă domină afacerile de profil din Câmpulung. „Aş vrea, pentru anul care urmează, să tratăm cu toată responsabilitatea existenţa fostului Liceu Minier, Liceul Tehnologic Auto. Este un mare privilegiu pentru noi să existe pe teritoriul Câmpulungului un asemenea liceu, care să aibă şi aprobare de funcţionare a unei şcoli de şoferi. Cred că şi dumneavoastră cunoaşteţi că această profesiune este extraordinar de deficitară, în general, în România. Mai ales în zona noastră, că, până la urmă, nu ne interesează dacă nu sunt şoferi în Sălaj. Se duce mare-mare lipsă de şoferi. Deocamdată, această unitate şcolară, preponderent, funcţionează pentru pregătirea cursanţilor în vederea obţinerii categoriei B. Categorie pentru care avem multe alte şcoli care pregătesc şi poate pregătesc chiar mai bine decât ei. Acolo este un liceu profesional. Dar dacă directorul şi cei de pe lângă el ar găsi nişte surse de finanţare, ar putea să devină o unitate care să pregătească forţă de muncă, şoferi pentru categoriile profesioniste în zona noastră. Deocamdată, ei nu produc nici intelectuali, nici şoferi profesionişti, nu produc nimic. Aţi văzut bine ce promovabilitate au la Bacalaureat. Să zicem că acolo merg nişte elevi mai puţin pregătiţi, nişte copii mai sărmani. Însă asta nu-i împiedică să devină o unitate de pregătire foarte bună pentru şoferi profesionişti. Noi le dăm girul activităţii acolo, ar trebui să chemăm staff-ul lor de conducere, să stăm de vorbă cu ei, dacă nu ştiu, îi ajut eu. Haideţi să revigorăm puţin această activitate, noi avem tradiţie. Am avut şcoala de la Pescăreasa, am avut şcoala de la fabrică de mobilă, am avut şcoala de la Valea Mare, care era model pe ţară. În primul rând, pentru că ne trebuie această forţă de muncă. Cu partea de logistică mă ofer să îi susţin.”, a vorbit în numele său şi al afaceriştilor din domeniul transportului de mărfuri, care stau cu anunţurile de angajare cu anii, nu cu lunile, în paginile de mică publicitate, fără să găsească ocupanţi ai locurilor de muncă vacante. 

Colegul de partid ajuns primar a avut şi de această dată un răspuns optimist, sub forma unui angajament de a tranşa propunerea la nivelul Consiliului de Administraţie. „Am mai avut noi o discuţie, o să convocăm Consiliul de Administraţie, care, împreună cu mai mulţi dintre noi, să discute această problemă. Este o idee foarte bună şi, într-adevăr, piaţa de muncă suferă foarte mult pe această parte.”, a conchis Liviu Ţâroiu, care împinge responsabilitatea către Consiliul de Administraţie. Care joacă după cum cântă el. Aşadar, dacă primarul îşi doreşte cu adevărat să facă din Minier şcoală de şoferi profesionişti, face, pentru că decizia în mâna lui stă, nu în cea a Consiliului de Administraţie.    

 

Iată cum se prezintă structura următorului an şcolar:  

=Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, având în structură:

-Clubul Sportiv Şcolar „Dinicu Golescu” Câmpulung 

=Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”

=Colegiul Tehnic Câmpulung 

=Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfânta Marina”, având în subordine:

-Grădiniţa cu Program Prelungit nr.1

=Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfântul Nicolae”, având în subordine: 

-Grădiniţa cu Program Normal nr.7

-Grădiniţa cu Program Normal nr.8

-Grădiniţa cu Program Normal nr.9

=Liceul cu Program Sportiv 

=Liceul Tehnologic Auto

=Liceul Teoretic „Dan Barbilian”

=Şcoala „Sfântul Iacob”

=Şcoala de Muzică

=Şcoala Gimnazială „C.D. Aricescu”, având în structură:

-Şcoala Primară Apa Sărată

-Şcoala Primară Grădişte 

-Grădiniţa cu Program Normal nr.1

-Grădiniţa cu Program Normal nr.2

=Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel”

=Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu”, având în structură:

-Grădiniţa cu Program Normal nr.4 

=Şcoala Gimnazială „Theodor Aman”

=Şcoala Postliceală Sanitară „Prof.dr. Nanu I.Muscel”

=Seminarul Teologic Ortodox „Iustin Patriarhul”

=Clubul Copiilor Câmpulung, având în structură: 

-Clubul Copiilor Rucăr 

The most visited gambling websites in The UK