Menu
TRAFIC

În cadrul proiectului „Armata în şcoli”, Campanie de recrutare a viitorilor soldaţi la „Dan Barbilian”

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 445

b_400_250_16777215_10_images_2230_Clipboard01.jpgÎn cadrul activităţilor dedicate Zilei Armatei Române, sărbătorită în întreaga ţară pe 25 octombrie, militarii Garnizoanei Câmpulung, la iniţiativa conducerii Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, s-au implicat, pe 24 octombrie, în derularea proiectului „Armata în Şcoli”, un proiect educaţional, care are ca scop formarea şi dobândirea unor cunoştinţe şi atitudini pozitive faţă de istoria neamului românesc, faţă de istoria Armatei Române.  Acţiunea s-a derulat pe parcursul a două ore, timp în care militarii s-au aflat printre elevii Liceului Teoretic „Dan Barbilian”, prezentându-le acestora o parte din tehnica de luptă, drapelul unităţii, dar şi oferta educaţională a sistemului militar, pentru a-i ajuta să se orienteze spre o viitoare carieră militară.

„Elevii trebuie să-şi dea seama ce face ţara pentru ei şi ce ar trebui să facă ei pentru ţară”

Proiectul s-a derulat între orele 11.00 şi 13.00, în sala de sport şi apoi în sala de conferinţe, amfitrionul întâlnirii fiind Nicolae Zaharia, directorul Liceului „Dan Barbilian”. „Semnificaţiei zilei de 25 octombrie 1944 este una deosebită pentru istoria românilor, este vorba despre eliberarea ultimului teritoriu românesc de sub ocupaţia trupelor germane. De precizat un element foarte important: întreg teritoriul României a fost eliberat de Armata noastră şi nu ajutaţi de sovietici. Unitatea Militară de Vânători de Munte şi Centrul Militar Judeţean au prezentat tehnică de luptă, oferta educaţională pentru tinerii care vor să îmbrace haina militară, vorbim despre admiterea în învăţământul superior. De asemenea, am avut şi un veteran de război, care le-a vorbit elevilor despre semnificaţia zilei de 25 octombrie şi despre câteva momente trăite pe front, dar şi un militar de la Batalionul de Vânători de Munte, care a fost în teatrele de operaţii şi care le-a împărtăşit celor prezenţi experienţele petrecute acolo. Elevii au fost atraşi de aceste activităţi şi, în acelaşi timp, s-a putut observa o deschidere a Armatei către societate, în ansamblu, scopul fiind acela de a trezi un sentiment patriotic în rândul elevilor. Acest lucru nu este posibil decât prin interacţiunea noastră cu ei. Elevii trebuie să-şi dea seama ce face ţara pentru ei şi ce ar trebui să facă ei pentru ţară.”, e de părere directorul Nicolae Zaharia.

Drapelul de Luptă, prezentat elevilor

Un capitol aparte al acţiunii l-a constituit prezentarea Drapelului de Luptă al Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”. „Dorim ca prin prezentarea Drapelului de Luptă să-i determinăm pe toţi tinerii să conştientizeze cât de important a fost rolul acestuia în istorie şi în Armata României pentru definirea noastră ca entitate. Colaborăm cu Biroul Informare - Recrutare pentru a prezenta oferta educaţională atât în rândul elevilor de liceu, dar şi ai şcolilor postliceale. Copiii au fost astăzi foarte receptivi, au pus întrebări de tot felul, atât pe linie de tehnică militară, cât şi în ceea ce priveşte viaţa militară în ansamblul ei. Am fost deschişi cu ei şi le-am oferit toate detaliile.”, ne-a declarat sublocotenent Deniz Latife Olcar.

Copiii, fascinaţi de armament

Prezenţa militarilor în şcoală le-a captat atenţia elevilor, mai ales că au fost făcute şi scurte prezentări ale unor piese de armament şi dispozitive tehnice din dotarea acestora. Tinerii au avut ocazia să stea de vorbă cu profesionişti desăvârşiţi, cu foarte multe misiuni la activ, în locuri fierbinţi ale planetei, în special în Afganistan. După cum era de aşteptat, armamentul a fost în centrul atenţiei, elevii fiind fascinaţi de tehnica de luptă a militarilor. „Mi-a plăcut foarte mult, a fost o experienţă de neuitat. Mi-au plăcut toate, dar în special mitraliera. Mi-ar plăcea să fiu în armată. E o experienţă frumoasă.”; „Nu vreau în armată, eu optez pentru Poliţie de când am intrat la liceu. Astăzi mi-au plăcut foarte mult armele.”; „Nu ştiu, mă mai gândesc dacă aş vrea să îmbrac haina militară. Ar fi tentant, ai o bază materială sigură. Dar, pe partea cealaltă, când e să pleci la război, chestiunea nu mai e aşa tentantă. Eu optam până azi pentru actorie, dar cine ştie...”, au fost câteva dintre opiniile elevilor.

Doi militari şi un general în retragere le-au împărtăşit elevilor experienţele lor din zonele de război. „Am văzut un contrast puternic între civilizaţia europeană şi civilizaţia afgană”

În cea de-a doua parte a evenimentului, a fost prezentată oferta educaţională a şcolilor de profil. Printre invitaţi s-au aflat şi militari care au scris, prin faptele lor, în paginile de ieri şi de azi ale Istoriei României. Vorbim despre un militar care a participat în teatrele de operaţiuni, precum şi un general în retragere, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Fiecare şi-a exprimat trăirile şi emoţiile din timpul misiunilor şi a explicat de ce liceenii ar trebui să aleagă o şcoală militară. „Sunt de 14 ani în sistemul militar. Personal, am participat la trei misiuni în Afganistan, în 2008, 2010 şi 2012. Am executat un spectru larg de misiuni, de la paza bazelor, a obiectivelor militare, patrule de securizare, de cercetare, inclusiv misiuni care au necesitat contactul cu populaţia locală. Când am ajuns acolo, în 2008, am văzut un contrast puternic între civilizaţia europeană şi civilizaţia afgană. Afganii nu dispun de resursele europenilor, trăiesc preponderent din agricultură şi creşterea animalelor. Copiii sunt cei mai defavorizaţi, se bucurau nespus de mult când primeau ceva, de la un simplu creion, până la o sticlă cu apă.”, a precizat plutonierul Laurenţiu Dilirici. 

„Sunteţi viitorul acestei ţări. Noi, bătrânii, ne ducem. Dumneavoastră urmează să continuaţi munca noastră şi să îndreptaţi ce am greşit noi, pentru că, în ultimii 27 de ani, s-au făcut multe rele în ţara asta. Străbunii noştri romani aveau un dicton: „Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război!” Am dori, noi, cei prezenţi, ca printre viitoarele cadre ale armatei să fie şi dintre tinerii de aici. Pregătirea de război a unei naţiuni implică, în afară de tehnică militară, şi cadre bine pregătite. Pregătirea armatei se face permanent, tot timpul, de la un război la război. S-au întâmplat multe în ţara noastră şi dumneavoastră trebuie să plecaţi de la ideea că noi suntem aici stăpâni! Ne-a dat Dumnezeu o ţară cum alta nu-i şi trebuie să o păstrăm aşa. Partea proastă e că, în ultimii 27 de ani, multe dintre bogăţiile ţării au ajuns în străinătate, iar următoarele generaţii trebuie să refacă patrimoniul naţional. Armata are o mare importanţă nu numai pe timp de război, ci şi pe timp de pace. Oamenii au nevoie de militari în situaţii grele şi istoria a demonstrat acest lucru. Dacă vi se oferă posibilitatea să lucraţi în armată, faceţi-o cu plăcere şi nu veţi regreta. Eu am făcut Liceul Militar, de la 12 ani am fost militar activ. Am avut diverse funcţii, inclusiv în război. În război nu am participat la mari acţiuni, având în vedere că am venit târziu, nu aveam vârsta. Am fost la un regiment de artilerie grea, tunuri de 105 milimetri, obuziere de 150 milimetri, care aveau bătaie până la 20 de kilometri. Am participat la bombardamente, la bătălia de la Iaşi. Misiunea noastră era să bombardăm obiective importante: noduri de cale ferată, gări, obiective industriale, etc., astfel încât să imobilizăm inamicul în spate. În faţă, era artileria de câmp, era cu totul altceva. Una din părţile bune a fost că după bătălie, când s-a încheiat armistiţiul, noi nu am rămas, ne-am retras. Comandantul a fost destul de abil şi am venit în unitate cu efectivele complete.”, a vorbit despre experienţa sa militară generalul (ret.) Gheorghe Dumitrescu, originar din Rucăr. Alex BARBU

The most visited gambling websites in The UK