Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Peste o sută de elevi câmpulungeni, nerăbdători să înveţe la şcoală Limba chineză

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 980

b_400_250_16777215_10_images_2228_Clipboard04.jpgDeşi studiul Limbii române nu-i atrage pe elevii musceleni şi români, în general, de vreme ce ne-am transformat într-o naţiune incapabilă să se exprime corect în graiul matern, copiii şi adolescenţii noştri sunt atraşi de limbile străine. Şi nu neapărat de cele clasice, engleza, franceza, germana. Nici nu s-a împrăştiat bine în târg vestea că un ONG este interesat să predea lecţii de Limba chineză copiilor câmpulungeni, că s-au şi arătat doritori să se înscrie. Şi nu s-au orientat greşit, date fiind oportunităţile de viitor privind clădirea unei cariere în ţările dezvoltate ale Asiei. Până atunci, însă, au de muncit, căci chineza, deşi la modă, reprezintă o provocare chiar şi pentru cel mai sârguincios elev. Iar pentru elevii zilelor noastre, însăşi româna este un fel de chineză, nereuşind să-i desluşească tainele scrisului şi vorbirii într-o manieră onorabilă, dacă nu impecabilă. Vorba noastră strămoşească a pierdut masiv teren în faţa celei mai vorbite limbi a lumii, engleza, care a invadat exprimarea curentă a tinerilor, uneori, incapabili să identifice în română corespondentul termenilor împrumutaţi din cuvântul lui Shakespeare. Trecem peste dezamăgirea cauzată de alterarea iremediabilă a limbii noastre naţionale, pe fondul îndepărtării actualelor generaţii de studiul ei, care, înainte de revoluţie, predomina în programa şcolară, pentru a relata despre o iniţiativă recentă, care urmăreşte iniţierea elevilor într-o limbă exotică, prin comparaţie cu vorbirea europenilor, pe înţelesul confraţilor noştri duşi cu serviciul în Italia, Spania, Anglia, Germania ş.a.m.d. Aşadar, în condiţiile în care orele de Limba română sunt căsăpite, pur şi simplu, în favoarea disciplinelor reale, de aici gradul ridicat de semianalfabetism al tinerilor români, posesori ai unui vocabular sărac, este încurajată iniţiativa privată, care propune o alternativă copiilor: deschiderea unor uşi în viitor dacă ajung să stăpânească limbi grele, mai puţin populare, ai căror translatori sunt la mare căutare. Auzind de entuziasmul adolescenţilor musceleni de a se afla pe lista de cursanţi ai ONG-ului, o mare curiozitate am dori să ne fie satisfăcută: cum vor reuşi să înveţe scrierea chineză când gramatica Limbii române îi „omoară” şi pe unii dintre profesori, darămite pe învăţăcei?! 

Doritori s-au arătat încă de la vizita de documentare efectuată în şcoli

Pe ultima sută de metri a pregătirilor pentru şedinţa de Consiliu Local de la sfârşitul lunii septembrie, Executivul lui Liviu Ţâroiu le-a prezentat legiuitorilor locali un proiect de hotărâre privind Acordul de Cooperare care urma să se încheie între Municipiul Câmpulung şi Asociaţia CHINARO, pe o perioadă de doi ani, cu posibilitatea prelungirii automate a acestuia pe încă doi ani, dacă niciuna dintre părţi nu solicită rezilierea lui. S-a ajuns la această propunere înaintată consilierilor municipali ca urmare a unei cereri depuse la Primărie, pe 19 septembrie 2017, de către asociaţia amintită, „ONG fără scop patrimonial, înfiinţat în 2014”, care, în 2015, a demarat, în parteneriat cu Institutul „Confucius” Sibiu, Consiliul Judeţean Argeş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş - cităm din adresa înaintată autorităţilor locale - „implementarea unui proiect adresat elevilor de liceu şi şcoli gimnaziale, în judeţul Argeş, care vizează studierea vocaţională a limbii şi culturii chineze, ca alternativă educaţională viabilă în dezvoltarea personală a tinerilor, adaptat realităţilor socio-economice din acest moment.”

Propunerea de parteneriat lansată municipalităţii de Asociaţia CHINARO nu implică financiar Primăria Câmpulung, costurile lecţiilor fiind suportate de iniţiatorii proiectului, cu contribuţia cursanţilor, care vor achita o taxă de 75 de lei pe semestru. Foarte puţin, dacă ne gândim că sunt bani investiţi în educaţie, pe care un licean îi consumă într-o săptămână pe cinci pachete de ţigări. Cel puţin aceasta este suma anunţată de primarul Liviu Ţâroiu, la şedinţa din 28 septembrie 2017, când a expus, în linii mari, în ce constă proiectul introdus în dezbatere suplimentar ordinii de zi remise consilierilor. Iată ce spunea primarul la acel moment: „Există o solicitare de la un ONG, care face această treabă în ţară, cu aplicaţie în mai multe localităţi din România. Am cerut acordul şcolilor, ei s-au deplasat în şcoli şi au deja solicitare de la peste o sută de elevi care doresc să înveţe Limba chineză. Nu este niciun fel de implicare financiară a Consiliului Local. Numai că le putem da şansa copiilor să înveţe pe bani foarte puţini. Percep o taxă de 75 de lei pe semestru pentru aceste activităţi pe care le desfăşoară, mai mult pentru deplasarea profesorilor. Formatorii şi profesorii vorbesc engleza.”

Mai multe aflăm din documentul depus la Primărie, în baza căruia a fost întocmit proiectul de hotărâre aprobat luna trecută. „Limba chineză va fi predată de către profesori nativi, absolvenţi ai Beijing Language and Culture University, iar suportul de curs este asigurat de către Institutul „Confucius” Sibiu din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” şi Asociaţia CHINARO. În acest sens, vă adresăm invitaţia, în măsura în care consideraţi că este oportun, la semnarea unui Acord Cadru între instituţia dumneavoastră şi Asociaţia CHINARO, pentru a implementa acest proiect şi în unităţi şcolare din municipiul Câmpulung.” Pe 14 septembrie 2017, cu cinci zile înainte de a se adresa Primăriei Câmpulung, asociaţia a încheiat un Acord Cadru de Cooperare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, „în vederea întăririi cooperării educaţionale dintre România şi China, a promovării, dezvoltării culturii şi limbii chineze.”

Redăm în continuare câteva repere ale colaborării care urmăreşte, ca principal obiectiv, „intensificarea cunoaşterii interculturale româno-chineze prin furnizarea de suport de către Asociaţia CHINARO, cu sprijinul Institutului „Confucius” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, pentru activităţi educaţionale şi culturale, pentru învăţarea şi cunoaşterea limbii şi culturii chineze, ca alternativă educaţională pentru elevii de liceu şi nivel gimnazial, din şcolile din municipiul Câmpulung.  Acest proiect contribuie la promovarea reciprocă de imagine şi interese prin stabilirea de contacte la nivel administrativ, economic şi instituţional cu partea chineză.”

În relaţia cu municipalitatea câmpulungeană, Asociaţia CHINARO se obligă: „să promoveze activitatea acordului pe toate canalele sale relaţionale si parteneriale; să respecte obiectul prezentului acord şi prin acţiunile sale să nu aducă atingere imaginii şi activităţii Primăriei; să sprijine buna organizare şi desfăşurare a activităţilor derulate în baza acordului; să informeze Primăria Câmpulung despre intenţiile şi proiectele aflate în lucru, despre organizarea sau participarea la evenimente, să primească şi să distribuie materialele informative şi alte materiale primite de la partener participanţilor la evenimente; să pună la dispoziţie, în concordanţă cu posibilităţile şi cerinţele, baza materială şi logistică necesară derulării în bune condiţii a proiectelor comune.” 

În esenţă, programele şi cursurile ţinute în şcolile argeşene constau, conform protocolului încheiat la nivel judeţean, în: „predarea Limbii chineze prin folosirea unor metode variate, inclusiv multimedia şi Internet; organizarea de teste care să certifice cunoaşterea Limbii chineze ca limbă străină; organizarea de activităţi didactice şi culturale, precum şi a competiţiilor în cadrul programelor de studiu a Limbii chineze; vizionarea de programe TV şi filme de producţie chineză; furnizarea serviciilor de consultanţă adresate elevilor din învăţământul preuniversitar care doresc să candideze pentru o bursă de studiu în China; medierea dezvoltării de acorduri de parteneriat cu unităţi şi instituţii similare din China.” 

The most visited gambling websites in The UK