Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Din Câmpulungul de altădată Se întâmpla în vara anului 1904 Învăţători trimişi la cursuri, fomişti la Câmpulung

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 620

 

Încă de la apariţia ei, presa se afirmă ca o forţă de care nu se poate face abstracţie, fiind o veritabilă armă prin puterea ei de influenţă. Indiferent că vorbim despre cele două jumătăţi fundamentale, jurnalismul de informare sau jurnalismul de opinie, generatoare de alte tipuri, şcoli şi stiluri informaţionale, scandalurile şi neregulile au hrănit generaţii întregi de ziarişti. La început de secol XX, mai precis în vara anului 1904, presa naţională n-a putut ignora calvarul prin care au trecut peste 200 de învăţători, adunaţi din întreaga ţară pentru a participa la anumite cursuri, la Şcoala Normală din Câmpulung, în prezent Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”. Programul încărcat, regimul cazon, atitudinea nefirească a gazdelor, inutilitatea acelor cursuri, dar, mai ales, hrana proastă şi neîndestulătoare au provocat reacţii ostile din partea cursanţilor. Mai mult decât atât, cei mai mulţi dintre ei, ocupaţi cu aceste activităţi inutile, nu se mai puteau îngriji de grădinile şi ogoarele proprii, în plină campanie agricolă, care le completau veniturile din învăţământ. Făcând o paralelă cu vremurile de astăzi, putem observa că există prea mici diferenţe în ceea ce priveşte proasta organizare şi „ciordeala” din banul public. Despre ceea ce s-a întâmplat, în august 1904, la Şcoala Normală din Câmpulung a titrat la vremea respectivă ziarul „Adevărul”, în ediţia din 3 august.

Cursuri de lucru manual pentru învăţători

„În ziua de 28 cor. am vizitat Şcoala normală din Câmpu-Lung unde sunt întruniţi peste 200 de învăţători şi institutori din întreaga ţară spre a lua parte la cursurile de lucru manual, cor şi gimnastică, ce se ţin la această şcoală. Am vizitat toate trele cursurile şi am rămas surprins de activitatea febrilă ce desfăşoară cursiştii, aceşti neobosiţi şi harnici apostoli ai ridicării neamului. Am căutat să stau de vorbă cu câţiva dintr’înşii şi iată ce am putut culege. Toţi se arată nemulţumiţi de trimiterea lor la aceste cursuri (mai toţi fiind trimişi din oficiu), nu că doar ar fi nefolositoare, ci pentru faptul că au fost trimişi tocmai acum în timpul vacanţei, când ar avea şi ai puţin timp a se ocupa de modestele lor gospodării, cari acum sunt lăsate în voia întâmplărei. „De pe urma acestor cursuri, zicera unul, ne vom alege cu câte o pagubă de cel puţin 200-300 de lei, căci, câţi ca noi n-au lăsta grâul netreierat pe câmp şi toate ale casei baltă; înţelegem să fim trimişi la cursuri, dar nuc acum când lipsa noastră de acasă ne aduce pagube aşa de mari”. Cu aceste cursuri e curat vorba ceea: satul arde şi baba se piaptănă. După câte am văzut şi înţeles, învăţătorii sunt hotărâţi a cere să li se dea drumul cel mai târziu la 5 August de oare ce sunt chemaţi la cursuri dela 7 iulie”.

60 de bani pe zi pentru întreţinerea unui învăţător

„O altă nemulţumire este regimul mai mult decât cazon la care sunt supuşi: ocupaţie de la 6 dimineaţa la 8 jum. seara. „Supunere necondiţionată” specificată expres în regulament, de unde o completă lipsă de libertate, o masă mai mult de cât mizerabilă, din care pricină mulţi s-au îmbolnăvit, şi o purtare autocratică, extrem de revoltătoare din partea d.lui N. Moga, inspectorul lucrului manual. Pentru întreţinerea fiecărui învăţător casa şcoalelor cheltueşte câte 60 bani pe zi, din care sumă se procură o hrană destul de ticăloasă (aproape zilnic cartofi gătiţi cu coji cu tot). Domnul administrator al casei şcoalelor, la inspecţia ce a făcut cursurilor, a ridicat suma de întreţinere la 80 de bani om pe zi, însă, nu ştim cum se face, că mâncarea, ni se spune, e şi mai rea ea ca înainte. Poate că unde o parte din alimente sunt aduse din Bucureşti de cineva, şi vândute cu preţ mai ridicat ca pe piaţa locală. Mai toţi învăţătorii, de foame, după masa dela şcoală, sunt nevoiţi a lua masa şi în oraş, ceea ce pentru ei constitue o cheltuială nedreaptă. Cei ce-au venit cam fără bani, adică cei mai mulţi, rabdă, şi de aceea zilnic se îmbolnăvesc câte 5-6. Faţă cu aceste neajunsuri, ar fi cu cale ca cursurile să se închidă dacă nu la 1, dar cel mult la 5 August, după cum e şi dorinţa cea mai vie a învăţătorilor adunaţi aici. E nedrept ca să li răpească toată vacanţa cu aceste cursuri tocmai lor, cari muncesc mai mult de cât ori-care ramură de funcţionari din această ţară, cari, în tot cursul anului sunt împovăraţi cu zeci de obligaţiuni şi istoviţi de o muncă peste puterea omenească, iar acum, când ar fi cu cale să se recreeze, sunt înternaţi şi struniţi nai rău ca oric când.”, este materialul din ziarul „Adevărul”, publicat în ediţia din 3 august 1904, sub semnătura ICS. 

The most visited gambling websites in The UK