Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

Confortul unui mandat ratat pentru Câmpulung a costat 37 de milioane de lei

Magda BĂNCESCU

În loc de treburi serioase, bugetul a echivalat cu o hâră penibilă între cei doi lideri de la PNL şi PSD. N-am înţeles spumele la gură ale lui David, căci, dintre politicienii momentului, el s-a aranjat cu partidul cel mai bine. Director la Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, unde, teoretic, trebuie să conducă un performer, o notabilitate în domeniu, un profesionist desăvârşit. Când colo, poftiţi cine a ajuns director! Un „cerşetor” de funcţie la partid, aşa cum se obişnuieşte şi la PSD, şi la PNL. Deşi nimerit mai bine decât îşi dorea în 2016, David a făcut cei mai mulţi bulbuci la buget, ocolind cu viclenie „bomba” adevărată, salariile, şi propunând, în schimb, nişte aiureli de amendamente. 

O parte „furate” de la primar, conform văicărelii acestuia, care zice că avea de gând că facă şi locuri de joacă, şi sensuri giratorii pe strada de domiciliu a lui David, care şi-a făcut vilă în Grui, eliberând ANL-ul în favoarea cumnatului. A doua oară, inspirate din platforma candidatului Zaharia, care a vorbit primul despre o noţiune abstractă pentru câmpulungeni: bugetarea participativă. Auzind ideea, pe stăpânul belelelor, care face bugetul doar cu participarea doamnei Iarca, nu cu participarea „prostimii” care plăteşte, l-a umflat râsul. Prilej pentru liberal de a pune atitudinea tâmpă pe seama rămânerii în urmă a edilului în vârstă de 67 de ani. La care sărbătoritul zilei i-a replicat, ca la grădiniţă, „eşti avansat rău tare”! Povestim despre aceste neghiobii verbale ale aleşilor, ca să ne asigurăm că înţelegeţi cât de important este să nu ratăm şansa uriaşă oferită de alegerile locale de a scăpa de aceşti măscărici din fruntea municipiului. Oferta electorală conţine, în mod cert, şi alte partide, şi oameni veniţi din afara politicii, care s-au hotărât să nu mai stea pe margine. N-are nicio logică să continuăm cu bufonii posesori a câte trei-patru mandate, care s-au realizat profesional, locativ, financiar pe banii noştri şi pe neinspiraţia noastră la vot. Ce-i drept, nici n-am avut ce alege, pretext care nu mai este valabil în 2020. Hai să încercăm cu oameni noi, eliminând prin votul nostru toţi troglodiţii din administraţia locală, care au păpat indemnizaţie destul. 

Care au păpat tot banul public, fără a ne asigura transformarea pozitivă promisă. Din noianul de idioţii schimbate între putere şi opoziţie extragem o informaţie - singura, de altfel - căreia merită să-i acordăm atenţie. Excedentul bugetar. O noţiune pe care, probabil, mulţi n-o înţeleg, dar excedentul bugetar a constituit unul dintre motivele principale ale înghesuielii la „ciolan” în 2016. În 2020, motivaţia nu mai stă în picioare, căci acesta a ajuns la un sfert faţă de nivelul de acum patru ani şi probabil că, în curând, va fi lichidat. În cele trei mandate ale sale, Călin Andrei a constituit un surplus la veniturile curente ale Câmpulungului cum n-a avut niciodată Primăria. Omul strângea bani ca să plătească investiţiile pe care dorea să le facă în cadrul proiectului centrului istoric şi al complexului „Kretzulescu”, pentru că, până îţi rambursează UE banii consumaţi, trebuie să plăteşti de la tine. 

Tot ce a strâns Andrei s-a făcut praf şi pulbere în timpul primarului PSD, fără să se vadă mare lucru în oraş. Exceptând Piaţa Primăriei, o lucrare de doi bani, calitativ vorbind, care a păgubit rezervele comunităţii de 7,5 milioane lei. Exceptând Sudul centrului, tronsonul „Bărăţie” - „Dinicu”, unde o lucrare mai bună decât cea centrală a costat mult mai puţin, aproximativ 2 milioane de lei. Atâta neruşinare are acest primar încât consideră realizări superficialele asfaltări soldate cu stricăciuni severe dinaintea strângerii calabalâcului de către constructori. Tot ce s-a asfaltat în acest mandat este o mizerie, care a costat bugetul Câmpulungului zeci de milioane de lei, prăpădite pe mai nimic. 

Revenind la excedent sau, dacă preferaţi, economiile anilor trecuţi, David, primar pentru o lună, în 2016, i-a imputat câştigătorului alegerilor din acel an că a preluat un buget cu un excedent de 37 de milioane de lei. Din care, în 2020, au rămas 10 milioane de lei. Nu că ar fi fost ceva rău să se folosească 27 de milioane de lei pentru dezvoltarea Câmpulungului, numai că prăpădul făcut de actuala administraţie n-a arătat deloc a intenţie de dezvoltare. Ci, mai degrabă, a spoială pentru a rupe gura „proştilor” impresionaţi că s-au astupat găurile din Piaţa Primăriei cu o „gresie” made in China. Actualul primar a avut o deviză mărturisită public cu fiecare ocazie: „trebuie să ne concentrăm să cheltuim aceşti bani”. Căci „aceşti bani” moşteniţi i-au blocat intrarea în buget a alocărilor de la centru, după cum s-a văitat permanent şeful Executivului, care, în realitate, s-a concentrat pe contractele cu Răuţoiu, care l-au ajutat să „scape” de o parte din economiile lui Andrei. Ca să vedeţi ipocrizie la acest primar, permanent, s-a referit la suplimentul generos ca la o povară, care nu trebuia să existe, dacă lucrările programate ar fi fost efectuate. Când el a dat în brânci ca să ajungă la Primărie tocmai pentru a termina cele 37 de milioane strânse de altul în decursul anilor. Pe lucrări proaste şi foarte proaste, la preţuri umflate prin înţelegeri necinstite. 

 

Evenimentul Muscelean