Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

În 2016, ameninţări cu garajele, în 2020, ameninţări cu acoperişurile

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1431

Magda BĂNCESCU

Să vă vedem cum săriţi cu ştampila pe candidatul nr.1 la Primărie, din care a erupt un vulcan de „compasiune” la adresa celor treisprezece familii de la etajul IV, rămase fără acoperişuri, la vijelia năprasnică! Compasiune manifestată sub forma unor ameninţări cu amenda la adresa păgubiţilor şi, în general, la adresa tuturor orăşenilor care şi-au protejat locuinţele cu amenajări neautorizate. Unde sunt asociaţii de proprietari înfiinţate mai de mult, probabil că sunt excepţionale cazurile de construcţii executate fără aprobări, cetăţenii de bun simţ consimţind asocierea tocmai pentru a suporta cu toţii cheltuielile generate de întreţinerea spaţiilor comune. Cum sunt acoperişurile imobilelor, preferate pe mai departe în forma tradiţională, cu pod, în locul unor terase moderne şi sigure, care să nu cedeze la furtunile violente cu care, probabil, va trebui să ne obişnuim. Dacă am tăiat nu numai pădurea, ci muntele cu totul! La început de săptămână, adunare la Primărie, ca să se afle în treabă conţopiştii statului! Ştabii Primăriei au chemat lumea la şedinţă, nu ca să le ofere sprijinul concetăţenilor păgubiţi, ci ca să le amplifice supărarea, proferând ameninţări cu sancţiuni pentru învelitorile făcute, acolo unde nu sunt asociaţii, pe banii celui de la ultimul etaj. Care, ca să plătească mai puţin, nefiind ajutat de vecinii îndărătnici când vine vorba de a suporta o lucrare care apără, până la urmă, toată scara, eludează procedura obţinerii autorizaţiei de construire.    

Ia să nu fi făcut acoperiş cel de la IV! Se infiltrează apa ploilor şi la etajele inferioare, dar cu cine să te înţelegi, dacă îţi trântesc uşa în nas când te duci să-i întrebi de o contribuţie comună?! La necaz o „trage” numai familia de deasupra tuturor, deşi nu e corect. În sfârşit, să nu vorbim despre cum sunt oamenii, ci despre cum sunt autorităţile, care întreţin dezbinarea între cetăţenii habotnici la ideea de asociaţie de proprietari. Care rezolvă multe. Acum un an şi ceva, a circulat o somaţie din partea Edilului, care a încercat o strategie eşuată lamentabil, în lipsa suportului şi implicării Primăriei în a-i convinge pe câmpulungeni să se asocieze. Orăşenilor li se dădea un termen de şase luni, din toamnă, până în primăvară, fie pentru înfiinţarea unei asociaţii, fie pentru aderarea la una deja constituită. Altfel, li se reziliau contractele la furnizarea apei, pe motiv că Edilul nu mai dorea să colaboreze decât cu asociaţiile, nu cu persoanele individuale de la bloc. 

Nu ştim cât era de în regulă notificarea locuitorilor că rămân fără apă - o acţiune din categoria „scopul scuză mijloacele” -, căci asocierea, conform legii, e musai să fie liber consimţită, nu impusă, nu sub presiune, nu prin băgarea în sperieţi a oamenilor că vor fi lăsaţi fără principala utilitate. De vreme ce campania de obligare a câmpulungenilor să-şi facă asociaţii n-a avut o finalitate, bănuim că metoda aleasă de autorităţi - sperietoarea cu Edilul - nu era tocmai legală. Morală, nici atât. Dar, repetăm, nu era rău să fi existat asociaţii de proprietari peste tot, căci alt fel arată un bloc gospodărit în comun faţă de cel ai cărui locatari se ghidează după gândirea înapoiată, că mai bine iau un pachet de ţigări decât să plătească doi şefi de asociaţie, cu femeie de serviciu şi interfon „la pachet”. 

Lipsa asociaţiei s-a simţit şi în urmările vijeliei: acoperişuri executate rudimentar, după punga întreprinzătorului, care a meşterit cu neamurile învelitoarea, prăbuşită în stradă. N-au rezistat zgâlţâiturilor pe durata a 15 ore nici cele cu autorizaţii, dar autorităţilor li se părea că dă bine la camera tv să-şi umple gura cu „amenzi” la adresa votanţilor şi aşa cătrăniţi că sunt puşi din nou la cheltuieli. Zice vârful ierarhiei deştepţilor din instituţie că aceia care au rămas fără învelitori să dea fuga la Primărie, ca să şi le refacă, de data aceasta, în condiţii. Păcat că la consfătuirea de luni nu s-a ridicat unul ca să-i dea peste nas limbutului care, pesemne, nu-şi luase doza matinală: Marş, mă, de aici, ameţitule, cu amenda ta cu tot! Câte garaje neautorizate ai amendat? Câte balcoane neautorizate ai amendat?! Câte faţade căzute, câte clădiri distruse, câte şandramale abandonate ai amendat? Pe tine, Primărie, te-ai amendat pentru hrubele tale care cad pe cetăţeni? Ce ai amendat în oraşul acesta, în care tot urbanismul e cu fundul în sus? 

Departe de noi gândul că încurajăm construcţii care nu beneficiază de proiect profesionist şi lucrări superficiale făcute de meşteri de ocazie! Nicidecum! Mai cu seamă că un acoperiş smuls de viscol poate nu doar să distrugă bunuri, ci să nenorocească pe cineva. Dar amintiţi-vă că, la furtuna din vara lui 2005, a zburat de pe unul dintre blocurile din centru un acoperiş făcut de una dintre cele mai cunoscute firme de construcţii din oraş. În prezent, abonată la lucrările Primăriei. Ce vrem noi este ca toate situaţiile de ilegalitate să fie tratate la fel, nu după cum bate vântul! Adică… lăsăm garajele, magaziile, magherniţele, căci de pe urma lor luăm bani! Pe ăştia cu acoperişuri îi decopertăm, că n-aduc nimic la buget!

Intrarea în legalitate, dictată de şeful Executivului, priveşte, aşadar, construcţiile post-vijelie, fiind aberant să autorizezi un acoperiş care are 20-25 de ani. Cât de mult s-au „conformat” apelului conducătorului municipiului de a lucra legal am văzut: un acoperiş făcut praf de furtună, în Grui, miercuri-joi, era refăcut în totalitate până sâmbătă. Nu spunem unde, ca să nu se ducă trântorii ăştia de la Primărie peste el, primind informaţia mură în gură. 

Concluzia dezbaterii, pusă nu de primar, căci el e în campanie electorală şi ştie ce au păţit liberalii, acum patru ani, când au cerut „Jos garajele!”, i-a aparţinut unui şef de asociaţie: toate acoperişurile de pe blocurile din oraş, fără proiect, trebuie demolate. Nu e cazul să intraţi în panică, întrucât aleşii ţin la funcţiile lor.

The most visited gambling websites in The UK