Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Fondurile europene, şansa uriaşă căreia i s-a dat cu piciorul şi în acest mandat

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2860

Magda BĂNCESCU

O temă de campanie, „atacată” timid de o parte a contracandidaţilor actualei puteri, care-şi trăieşte ultimele luni la conducerea municipiului, o reprezintă fondurile europene. O temă inspirată care, prezentată corect omului de rând, pentru a înţelege ce putea să facă o administraţie cu banii UE, ar putea fi cartea câştigătoare. Dar dacă punem în fruntea urbei un pensionar, care se înconjoară de alţi pensionari, nişte relicve reciclate tot din sectoare bugetare, fie apuse, fie arhipline, sau chiar din privat, de unde au fugit mâncând pământul, către stat, de incompetenţi ce erau, nu trebuie să avem pretenţii de progres. Acest Club al Pensionarilor, care este Primăria Câmpulung, funcţionează după principiul „mâinii întinse”. La Guvern, la Consiliul Judeţean, la noi, contribuabilii, fiind învăţaţi să stea şi să aştepte să le intre banul în buget de unde s-o putea. Nicidecum să se frământe să-i obţină, prin proiecte pliate pe trebuinţele oraşului, tot numeroase în continuare, dacă nu s-a făcut mai nimic nici în acest mandat.

Bugetul pe 2020 conţine o secţiune dedicată programelor cu finanţare nerambursabilă derulate de autorităţi, secţiune limitată - ţineţi-vă bine! - la trei poziţii. Două, însă, sunt pure teorii, întrucât n-a început implementarea lor şi nici nu va începe în 2020, judecând după prevederea bugetară a acestui an. Aşadar, municipalitatea n-are decât un singur proiect cu fonduri UE şi acesta accesat pentru salariile funcţionarilor Primăriei cooptaţi în farsa „Schimbă-ţi viitorul!”. O păcăleală sub paravanul mincinos al reducerii sărăciei, care a făcut cu bani pe favoriţii primarului din instituţie şi pe patronii care au oferit diferite servicii. Cum sunt cele medicale, impuse prin program, sau cele de catering, căci sesiunile de calificare au conţinut şi masă, cafea şi băuturi, cu care au fost recompensaţi cursanţii pentru prezenţa lor. Alt beneficiar de pe urma şaradei „Schimbă-ţi viitorul!”, înregistrând o mică schimbare (pozitivă) în contul firmei, a fost constructorul care a amenajat Centrul Multifuncţionar Comunitar, altă obligativitate bifată de Primărie, care trebuie să-l întreţină câţiva ani şi după ce încetează „finanţele” de la UE. Plus furnizorii purcoiului de dotări, despre care s-au vehiculat, din capul locului, că ar reprezenta cam 80% din proiect. Plus firmele care au instruit figuranţii cu titlul de „forţă de muncă” îmbuibată pe banii Comunităţii Europene.  

Deci, treaba cu diminuarea sărăciei a fost poveste, mai cu seamă că a reprezentat o probă de maximă dificultate pentru echipa cu chenzinele „tunate” însăşi găsirea săracilor la Câmpulung. Din păcate, deşi dorinţa noastră de informare pe acest subiect dubios este mare, „Schimbă-ţi viitorul!” a fost proiectul cel mai închis presei, ţinută la distanţă de orice fel de informaţii. La sfârşitul anului trecut, opozanţii primarului i-au solicitat, iar acesta a acceptat, o discuţie despre „miezul” programului rămas la stadiul de necunoscută opiniei publice. Dezbaterea a avut loc după o şedinţă de Consiliu şi după ce ziariştii au fost invitaţi să părăsească sala. Vă daţi seama ce „bube” are programul acesta, care i-a îmbogăţit pe ştabii Primăriei, de nu trebuia să afle lumea ce sume le-au intrat în conturi favorizaţilor puşi să se ocupe de defavorizaţi! 

Proiectul continuă şi în 2020, an în care va consuma alte 7 milioane de lei, din care „grosul” este alocat de UE, în jur de 5,6 milioane de lei. 921.000 de lei îi dă bugetul de stat, iar 373.000 de lei îi suportă excedentul bugetului local. Atât a rămas de cheltuit din cele 11,2 milioane de lei, din care, până la sfârşitul anului trecut, s-au consumat 4,25 milioane de lei. Ca să aveţi la ce să vă raportaţi, cheltuiala efectuată cu „marginalizaţii” este egală sumei cu care s-a câştigat licitaţia pentru asfaltarea străzii Gruiului. Iar cât a rămas de prăpădit se apropie de valoarea lucrării din Piaţa Primăriei sau a Bulevardului „Pardon”, fiecare plătite cu câte 7,5 milioane de lei. Deocamdată, căci nu se ştie ce „neprevăzut” costisitor aduce viitorul. Iată proporţiile festinului asigurat Primăriei de finanţarea europeană, ale cărei beneficii comunitatea nu le sesizează. 

De ce conţopiştii Primăriei n-au dat în brânci să acceseze fonduri şi pentru investiţii uşor de urmărit?! Răspunsul îl intuiţi fiecare. Câmpulungul n-are nevoie de banii UE pentru drumuri, poduri, reţele de utilităţi, monumente istorice, izolare termică a clădirilor şi câte şi mai câte s-au făcut la alţii. Refrenul Primăriei noastre pentru dezinteresul faţă de fondurile nerambursabile a fost unul şi acelaşi în acest mandat: nu sunt axe de finanţare pentru ce-şi doreşte cetăţeanul. Pentru Câmpulung n-au fost niciodată, căci oamenii Primăriei au fost cu ochii după programe obscure, în care se toacă masiv milioane de euro pe nimic. 

Staţi aşa, că se pregăteşte altul! Tot social, tot pentru dezavantajaţi şi tot cu fonduri UE! Spuneam la început că lista proiectelor cu bani atraşi de la Uniunea Europeană cuprinde trei poziţii. A doua este Centrul de Zi pentru persoane vârstnice „A doua casă”, în valoare de 4,3 milioane de lei, care beneficiază în bugetul local al acestui an de o prevedere de doar 100.000 de lei, din economiile anilor trecuţi ale Câmpulungului. Nicio subvenţie de la UE sau bugetul de stat, de unde bănuiala că, în 2020, nu se va întâmpla nimic în fosta Piaţă Grui, unde este programat să funcţioneze acest centru al vârstnicilor, care nu va fi azil, ci un spaţiu de petrecere a timpului în compania altor seniori.        

Singura treabă serioasă, pentru oraş, propusă de autorităţi, la adresa cărora nu comentam nimic dacă sacrificau acest mandat ca să atragă zeci de milioane de euro de la UE, ca să avem siguranţa că au cu ce face treabă în următorul, este iluminatul public. Reabilitarea sistemului de iluminat public se va face, dacă se va face, cu bani atraşi. De aproape doi ani, documentaţia este în analiză sau, cel puţin, era la data ultimei comunicări, şi aceasta foarte veche, în contextul necesităţii completării dosarului cu un studiu luminotehnic. La 5,8 milioane de lei se cifrează propunerea lui 2020 pentru această investiţie, care, în acest an, nu va fi finanţată decât cu 93.000 de lei din excedent. An „mort” şi pentru iluminat, dar „noroc” cu urmările furtunii asupra reţelei, care ne ajută să ne acomodăm cu bezna.

The most visited gambling websites in The UK