Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Poliţia Locală, de râs! Şi primarul râde de ea

 Magda BĂNCESCU

Agasat cu întrebări apăsate de câteva vârstnice nemulţumite de maniera în care Primăria conduce o lucrare executată de firma de casă a lui Liviu Ţâroiu, acesta din urmă s-a văzut nevoit să-şi deconspire vârsta. Ca să se dea matur în faţa alegătoarelor, care l-au cam luat de sus, în virtutea etăţii care îi îndreptăţeşte pe seniori, în general, să-i dojenească, mai mult sau mai puţin părinteşte, pe cei tineri. Sau mai tineri. Aşa că primarul, care nu-şi arată cei 66 de ani, aproape 67, căci împlineşte vârsta în februarie, s-a stropşit la ele, ca să nu-l mai trateze de parcă ar fi un june neexperimentat într-ale vieţii. Nu vă imaginaţi cum au căscat ochii, uluite, pensionarele aflând că şeful Primăriei le este coleg de generaţie, deşi îl credeau de 50 şi un pic. De unde i se trage tinereţea edilului, care, la finalul mandatului următor, trece de 70 de ani? Funcţia nu-l consumă, cel puţin, aceasta impresia lăsată. Că nu are insomnii din cauză că nu termină ăia Piaţa Primăriei în acest an, că nu încep amenajarea bulevardului în acest an, că nu asfaltează Ion Ţicăloiu în acest an. Păi, la anul, ce facem? Tragem tot de lucrările acestea, căci nu se ştie dacă 2020 vine cu noutăţile propuse de conducătorul Câmpulungului, care aşteaptă sprijin şi de la Compania Naţională de Investiţii, şi de la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, şi de la Uniunea Europeană, pentru agenda de lucru a următoarei legislaturi.

Pe lângă faptul că nu se frământă - dacă se frământă, n-o arată -, ia în glumă treburi extrem de serioase. Poliţia Locală, de pildă, pe care comunitatea locală ar desfiinţat-o în secunda doi, dacă ar fi consultată, constituie motiv de glumă pentru primarul nostru. O glumă care ne costă 26 de miliarde de lei vechi într-un an, omisă - n-am înţeles de ce - din planurile de reorganizare ale Primăriei, eşuate la vot la sfârşitul lui august şi septembrie. Nu-i o tragedie pentru calmul Liviu Ţâroiu încasarea a două înfrângeri, fiind sigur că păţeşte la fel ca în cazul blocului făgăduit unuia dintre abonaţii la contractele cu statul. Îi pune pe consilieri să voteze până obţine ce doreşte. Şi va obţine, fără îndoială, cele 19 posturi în plus, cărora el şi Iarca le-au calculat salariile, chit că, public, au făcut pe niznaiul.     

Între ideile de eficientizare a muncii la Primărie nu apare cel mai contestat serviciu, la adresa căruia inclusiv primarul, de faţadă, are când reproşuri, când ironii. Dar dacă le spune cu gura plină de zâmbet, vă daţi seama în ce „sperieţi” îi bagă pe comunitari! La a doua conferinţă de presă a şefului Executivului pe 2019 - una, primăvara, alta toamna -, acestuia i s-a solicitat din partea jurnaliştilor un raport de activitate al Poliţiei Locale pe acest an. Ca să ştim şi noi cu ce şi-au umplut timpul cei 37, care, până acum, au fost scuzaţi de finanţatori că nu sunt doborâţi de sarcini, fiindcă n-au o lege locală, în baza căreia să se lege de cetăţean. Din februarie 2018, au şi norme de sancţionare, completate, în vara acestui an, cu contravenţii noi, a căror aplicare nu se simte nici în aspectul Câmpulungului, nici în bugetul Primăriei. Cu toate acestea, Liviu Ţâroiu se gândeşte să le dea mai mult de muncă. Intenţia liderului municipiului este de a pune în discuţia Consiliului Local o hotărâre prin care să se interzică, în totalitate, accesul căruţelor pe teritoriul Câmpulungului. Şi asta rapid, în trimestrul IV, în care am intrat deja. Dacă nu greşim, conform unei reglementări mai vechi a circulaţiei atelajelor în municipiu, căruţaşii aveau voie să se deplaseze în zonele denumite periurbane, cu toate că îi vedem peste tot, inclusiv la doi paşi de Primărie, în spatele Clubului ARO. În cartiere… nu mai vorbim, rudarii cu căruţe fiind cei care mai uşurează vecinătatea ghenelor de vechituri.  

Prin urmare, uşuirea căruţaşilor măcar de pe străzile principale urmează să devină (încă) o sarcină a agenţilor lui Liviu Ţâroiu, care, repetăm, scapă de reorganizarea pe care şeful Executivului speră s-o vadă aprobată în această lună, ca să intre în vigoare la 1 noiembrie. Întrebându-l, aşa, ca să ne aflăm în treabă, ce are de gând cu Poliţia Locală, primarul a oferit un răspuns de politician: vom face o analiză. De ce nu este făcută deja? Oare, nu s-a stabilit, după creşterile neruşinate de lefuri, produse în cascadă, că evaluarea performanţelor profesionale, etapă obligatorie pentru toţi angajaţii, influenţează menţinerea trendului săltat al salarizării la Primărie?! Analiza despre rentabilitatea acestei structuri criticate, dar ghiftuite cu retribuţii mai mari decât ale Poliţiei Municipale, trebuia să existe la această dată. Şi, totodată, să stea la baza unei hotărâri de desfiinţare, de vreme ce comunitarii doar consumă şi nu produc mai nimic. 

„Nimicul” reiese din declaraţiile lui Liviu Ţâroiu, căruia, după cum vă spuneam mai înainte, i s-a solicitat, la o viitoare întâlnire cu presa, de preferat să se producă mai curând de şase luni, cum obişnuieşte să ne invite la dialog, sinteza activităţii serviciului cu 37 de salariaţi. „Pot să v-o aduc şi mâine, că nu e aşa de amplă.”, ne-a anunţat, mustăcind, primarul, recunoscând că e „subţire” de tot prestaţia unui colectiv care depăşeşte personalul unor firme cu notorietate în târg. Adică, în privat, se face producţie, nu glumă, cu aproape 40 de inşi, iar statul nu poate obţine, cu acelaşi personal, o amărâtă de disciplină în oraş. „La noapte pot s-o fac.”, a binedispus edilul audienţa care nu se lasă afectată de cele 2,6 milioane de lei prăpădite cu unii a căror activitate anuală nu necesită, ca spaţiu, mai mult de întinderea unei batiste. 

Şi cu toate acestea, nimeni nu-şi va asuma responsabilitatea renunţării la serviciile unui puhoi de salariaţi, chit că şeful Executivului împinge ingrata sarcină către Legislativ atunci când spune: Consiliul Local a înfiinţat-o, Consiliul Local s-o desfiinţeze.      

Legat de Poliţia Locală, primim de la primar promisiuni. Nu numai că ni se va remite informarea solicitată, ci aceasta ne va fi comunicată personal de şeful serviciului, Dragoş Nicolae, pe care Liviu Ţâroiu îl va aduce în faţa presei, la raport. Hai s-o vedem şi pe asta!

 

The most visited gambling websites in The UK