Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Primarul dă, dar şi ia

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 460

 

N-a fost înghesuială la banii pe care Primăria îi pune la bătaie, cu titlu de finanţare nerambursabilă, organizatorilor de evenimente culturale, sociale ori pentru tineret. Puţinii înscrişi şi acceptaţi de comisia de selecţie a proiectelor susţinute financiar din bugetul Câmpulungului n-au fost lăsaţi să aştepte şedinţa ordinară a lunii iunie, care se va ţine săptămâna viitoare. Pentru ei şi pentru alte două chestiuni urgente pentru administraţia locală, întrucât se lasă cu încasări de venituri - mult, puţin, este de luat, nu de dat -, consilierilor le este stricată tihna de după vacanţa de Rusalii cu o convocare de îndată. Anunţată „de îndată”, cu cinci-şase zile înainte, ca să nu-şi facă alte planuri. Ori să se adune de pe drum, dacă au avut mini-concediul în afara oraşului. Două din cele patru chestiuni de interes public erau cu dat de bani, două, cu luat de bani. Cine ia bani? Fundaţia pentru Copii şi Tineret „Ecokind”, 4.500 lei, şi Asociaţia Multiculturală „Nicu Hagi”, 20.000 lei. Aşadar, un total de 24.500 lei, dintr-un maxim de 32.000 lei, care putea fi accesat de iniţiatorii unor manifestări cu specific cultural.

Ca o paranteză, în 2019, deşi mai strânşi la pungă din pricina investiţiilor ai căror constructori vor veni sigur la Ţâroiu cu cereri de mărire a preţului contractelor, din cauza creşterii salariului minim în construcţii la 3.000 lei, suma cu care autorităţile şi-au propus să ajute artiştii, scriitorii, sportivii ş.a.m.d. a fost o idee mai mare în comparaţie cu anul trecut. În 2018, sprijinul Primăriei acordat celor interesaţi să câştige o finanţare pentru a-şi susţine proiectele sociale, sportive, culturale ori educative, destinate tineretului, s-a ridicat la 325.000 lei. O alocare generoasă, îndestulătoare, pentru accesarea căreia doritorii trebuiau să se arate, căci fonduri existau. La prima sesiune de depunere a proiectelor, Primăria a acceptat să-i ajute pe aplicanţii admişi în program cu aproape 54.000 lei. Este adevărat că din cei 325.000 lei, disponibili în momentul aprobării bugetului local pe 2018, în luna februarie, cea mai consistentă „felie” revenea Sportului, finanţat cu 225.000 lei. Diferenţa de 100.000 lei se împărţea între Tineret - 10.000 lei, Social - 20.000 lei şi Cultură - 70.000 lei. În martie, când s-a aprobat în Consiliul Local Ghidul solicitantului privind regimul finanţărilor alocate de la bugetul local al Municipiului Câmpulung pentru activităţi non-profit de interes local, în anul 2018, Sportul, cu alocarea aferentă, a fost extras dintre domeniile susţinute financiar de Primărie prin acest program anual, experimentat începând cu 2017. Astfel, au rămas de împărţit solicitanţilor de bani publici 100.000 de lei, din care, după prima strigare, s-a făcut o economie de puţin peste 46.000 lei. 

Cele cinci proiecte care au corespuns rigorilor finanţatorului - Primăria Câmpulung - au propus activităţi din domeniile Social şi Cultură - un proiect pe Social şi patru pe Cultură -, neexistând niciun solicitant de fonduri destinate Tineretului. Anul trecut, pe Social, a fost acceptat la finanţare, cu 10.000 lei (ceea ce reprezenta 72% din valoarea totală), un proiect al Asociaţiei „Start pentru Autism”, care trebuia să aibă şi ea o contribuţie de 28%. Restul iniţiativelor admise, patru la număr, au fost din domeniul cultural: Fundaţia “Ecokind”, cu un proiect de 4.500 lei, la care contribuţia proprie era una minimă, de 11%, „grosul” fiind asigurat din bugetul municipiului, 4.000 lei (89%); Asociaţia Multiculturală „Nicu Hagi”, cu proiectul „Câmpulung în amintiri”, în valoare de 39.000 lei (19.000 lei, adică 49%, asiguraţi de Emil Hagi, plus 20.000 lei, 51%, din bugetul local); proiectul Mariei Chirtoacă, în valoare de 6.000 lei, primea 5.400 lei (90%)  de la Primărie; Asociaţia „Corabia cu arhitectură”, care ne-a propus o manifestare de aproximativ 17.500 lei, la care a avut o contribuţie proprie de 18%, completată cu 14.400 lei (82%) din banul public.

În 2019, doritorii s-au împuţinat, prin urmare „patroana” artelor şi sportului din târg a făcut nişte economii. La Cultură, de pildă, 7.500 lei au rămas la teşcherea. Au rămas intacte prevederile pentru Tineret, unde cei interesaţi puteau să obţină de la Primărie 3.000 lei - dacă se arăta cineva interesat -, şi Social, domeniu în care implicarea publică se ridica la 20.000 lei. În acest ultim caz, a fost înaintat finanţatoarei un proiect care n-a corespuns cerinţelor de eligibilitate, de vreme ce n-a trecut de exigenţa comisiei de evaluare. Din acest motiv, Primăria mai face o încercare de a cheltui banii pentru domeniile „neatinse”, acordând o a doua şansă până pe 24 iunie. Deşi este al treilea an în care Primăria aplică acest sistem de cofinanţare a manifestărilor din cele patru domenii, este posibil ca, în 2019, organizatorii să nu fi fost pregătiţi, din cauza timpului scurt de înscriere, care a expirat pe 29 mai. Autorităţile au avut scuza întârzierii aprobării bugetului naţional pentru primul apel, ratat de cei care n-au mai avut astfel de experienţe.  

Sportul are regim preferenţial, şi ca alocare financiară, şi ca lărgime a termenului în care sunt aşteptaţi organizatorii de competiţii. În afara celor 275.000 lei, disponibili manifestărilor sportive din 2019, o sumă majorată cu 50.000 lei faţă de 2018, acest capitol beneficiază şi de o comisie separată de evaluare şi selecţie a proiectelor sportive, plus una de contestaţii. Această formalitate trebuie rezolvată de aleşi în această după amiază, când Liviu Ţâroiu i-a poftit la Primărie, între ordinare, căci nu i-a mai deranjat de multicel cu convocări din categoria neprevăzutelor. 

Atât despre dat, căci ordinea de zi conţine, după cum spuneam mai înainte, şi ceva de luat. Taxa de staţionare în parcările de la bloc este, cu siguranţă, un subiect care îi interesează pe viitorii plătitori. Vă putem spune cine sunt primii câmpulungeni care achită pentru terenul de sub maşină: proprietarii de apartamente din blocurile S1, S2 şi S3 din Grui, unde Primăria a amenajat 101 locuri de parcare. Pentru care nu se vor da lupte însângerate, căci numărul solicitanţilor este mai mic decât cel al spaţiilor disponibile. Cealaltă hotărâre prin care se îndeplineşte deviza activităţii de primar a lui Liviu Ţâroiu, „luăm de colea ceva, de colea ceva”, urmăreşte scoaterea la licitaţie a staţiei de fluidizare dezafectată din vecinătatea unităţilor militare, pe care un transportator local o doreşte ca să-şi construiască o bază de întreţinere şi reparaţii ale autovehiculelor, un birou de sediu şi o staţie ITP clasa 3. Am mai povestit despre această intenţie de investiţie în imobilul Primăriei, pentru a cărui concesionare evaluatorul a stabilit şi un preţ minim: 9.408 lei pe an sau 784 lei pe lună, pentru terenul de 1.425 metri pătraţi, cu construcţia aferentă. Uite cum rămâne pe drumuri boschetarul căruia îi făceau curăţenie vânătorii de munte. Dacă nu cumva Ţâroiu i-l dă investitorului la pachet cu clădirea, ca să nu se trezească la uşa Primăriei cu încă unul care îi cere casă.

The most visited gambling websites in The UK