Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Se ştiu cele mai importante lucrări de anul viitor

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 819

Următoarea lucrare de amploare, întreprinsă din bugetul anului viitor, va fi, după cum o arată ordinea de zi a şedinţei extraordinare, convocate de Liviu Ţâroiu pentru aseară, Bulevardul „Pardon”. Practic, ultima rămăşiţă a proiectului lui Călin Andrei, în afara celor în lucru, Piaţa Primăriei şi Băile „Kretzulescu”. În acest ultim caz, este adevărat, deocamdată, nu se întâmplă nicio mişcare, dar, la anul, ar trebui să intre şi băile în şantier, bănuind că arhitectei Anca Coşa, căreia primarul i-a încredinţat refacerea documentaţiei cu „restul de executat”, nu-i va lua mult ca să se achite de sarcină. Bulevardul „Pardon” - cel mai probabil, lucrarea de greutate a celei de-a doua jumătăţi de mandat, împreună cu cele două poduri, Tabaci şi Apa Sărată, care trebuiau să fie gata până acum - este inclus într-un proiect care se suprapune, parţial, actualului, de amenajare a Pieţei Primăriei. 

Când a început făţuirea centrului, Liviu Ţâroiu a combinat două obiective ale investiţiei vechi, ajunse pe mâna ţeparilor din Alba Iulia: Piaţa Primăriei şi vecinătatea sa, blocurile + BIG-ul, cărora le-a adăugat o extensie, străzile Negru Vodă şi Nae Leonard. Altfel spus, a lungit unul dintre fragmentele proiectului ratat, în sus, până la Policlinică, iar în jos, până în capătul bulevardului, la Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”. Acum, vine în Consiliul Local cu o documentaţie nouă, pentru bulevard, în cazul căruia lucrarea de reabilitare începe de la Policlinică şi se încheie la fosta Sticlărie, respectiv Bărăţie. Capătul de jos este absolut firesc, ca să se lege cu modernizarea pornită de la Bărăţie spre „Dinicu”, însă n-am înţeles ce mai caută în noul proiect bucata de la Policlinică, până la Palatul Culturii şi Biserica „Sfântul Nicolae”. N-o face actualul constructor al centrului?   

Titulatura D.A.L.I.-ului este clară: „Reabilitarea străzilor Negru Vodă şi Republicii, de la intersecţia cu strada Poenaru Bordea (n.r. Policlinica), până la intersecţia cu strada Petre Zamfirescu (fosta Sticlărie)”. La un moment dat, ne-am dus cu gândul la esplanada din dreptul Clubului ARO şi a blocului „Romarta”, despre care Liviu Ţâroiu spunea că proiectul lui Călin Andrei nici nu le-a luat în calcul. Probabil că explicaţiile reluării unui tronson acoperit de şantierul firmelor Group Concif şi Ratelen în lucrarea de anul viitor, furnizate la şedinţa de aseară, căreia îi preced aceste rânduri, ne vor lămuri bănuielile, incomparabil mai nevinovate decât greşelile proiectanţilor şi executanţilor cu care colaborează Liviu Ţâroiu. Nu de alta, dar valoarea, comparabilă cu cea a cosmetizării Pieţei Primăriei, va zgâlţâi sever ce-a mai rămas din economiile destinate „regenerării urbane”, oprite la niciun sfert din investiţie: peste 75 de miliarde de lei vechi, cu proiectare şi restul hârţogăriei, sau aproape 65 de miliarde de lei vechi, estimarea execuţiei.         

Altă chestiune neclară la momentul redactării acestor rânduri este investiţia de îmbunătăţire a aspectului esplanadei de la Piaţa Mare, din dreptul blocurilor cu spaţii comerciale la parter. De ce n-o fi fost inclusă în proiectul pe punctul să se încheie, prin care s-a schimbat imaginea Pieţei şi Piaţetei Jurământului, a trotuarelor şi a carosabilului din partea sudică a centrului? Ca să se consume alte fonduri cu o nouă documentaţie, licitaţie şi constructor. Şi nu este de lepădat costul reparării treptelor şi spaţiilor pietonale din dreptul magazinelor de lângă Piaţa Mare: 6 miliarde de lei vechi, cu tot cu proiectare, 4 miliarde, fără. 

Clar, proiectanţii „aiuristici”, pe care Liviu Ţâroiu îi făcea responsabili de omisiunile proiectelor - străzi neasfaltate în întregime, trotuare nepavate în totalitate, gardul Statuii Eroului Necunoscut, scăpat cu totul din lucrare - nu sunt verificaţi de nimeni din Primărie. Dacă marii specialişti tocmiţi de Primărie proiectează din birou, oare, nu este treaba celui care le plăteşte serviciile să controleze ce-a cumpărat şi să-i tragă de mânecă în privinţa lucrărilor pierdute pe traseu? Dar dacă nimeni nu le citeşte studiile comandate şi plătite cu miliarde de lei vechi… De aceea apar, în prezent, lucrări suplimentare, cum este esplanada jalnică de la Piaţă, care firesc era să intre în amenajarea din zona cu pricina, dacă tot a existat un şantier dislocat acolo.

Ambele lucrări de viitor despre care povestim, împreună cu a treia pusă în discuţia Consiliului Local, ieri după amiază - o modernizare şi o extindere a unei case a Primăriei de pe strada cu Sera -, au existat în plan de când s-a aprobat bugetul acestui an. Şi au beneficiat de alocări comparabile pentru aceste D.A.L.I.-uri ajunse la aleşi, la finalul anului, cam de o jumătate de miliard de lei vechi fiecare. Bani care puteau fi scutiţi măcar în cazul noii lucrări care se pregăteşte lângă piaţă. Bine ar fi ca al doilea deranj din zonă să se producă în acelaşi timp cu reconstrucţia noii hale a complexului comercial, pentru ca lumea să nu înghită praful şi să suporte huruitul utilajelor de două ori.

The most visited gambling websites in The UK