Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Exceptându-l pe cel din toamna lui 2007, câmpulungenii au servit referendumurile

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 819

 

Să ne facem o idee despre „receptivitatea” câmpulungenilor faţă de recentul referendum, manifestată prin prezenţă, prin comparaţie cu evenimente similare desfăşurate la Câmpulung de-a lungul timpului. Începem cu primul referendum despre care avem informaţii în arhiva ziarului nostru, cel din 18-19 octombrie 2003, înaintea căruia a mai fost unul, pe 8 decembrie 1991, pentru adoptarea Constituţiei României. În 2003, s-a desfăşurat tot unul constituţional, pentru aprobarea Legii de revizuire a Constituţiei, la care prezenţa câmpulungenilor a fost de 42,67%, 85% votând „DA”. 

În 2007, am fost poftiţi să votăm la referendum de două ori, o dată în primăvară, a doua oară, în toamnă. Pe 19 mai 2007, ni s-a cerut opţiunea pe marginea demiterii preşedintelui Traian Băsescu. Iar câmpulungenii au arătat că-l doresc pe Băsescu înapoi la Cotroceni. Dacă 78,58% dintre alegători - mai mare decât procentul naţional, de 74,43% - au votat împotriva suspendării lui şi numai 21,42% au spus „DA” demiterii! Prezenţa la urne, bună, chiar foarte bună, judecând după acţiunea care avea să urmeze: 45,31%, ceea ce demonstra simpatia de care se bucura Băsescu într-un municipiu condus de liberalul Călin Andrei, aflat, pe atunci, la primul mandat de primar. Deşi într-un număr mai redus cu aproape 10 procente faţă de municipiu, şi muscelenii de la ţară l-au susţinut pe Băsescu. 69,87%, un rezultat care nu necesită comentarii, apropiindu-se de voinţa judeţului, unde s-au manifestat împotriva „uşuirii” democratului din fruntea ţării 70,70% dintre argeşeni. Sorin Buta, viceprimar „la cuţite” cu primarul Călin Andrei, voia, în afara victoriei, şi un scor zdrobitor, pentru mângâierea orgoliului personal. Şi i-a fost mângâiat cu vârf şi îndesat.            

O jumătate de an mai târziu, pe 25 noiembrie 2007, alţi bani, altă „distracţie”. Referendumul pentru alegerea sistemului de vot din România, iniţiat de preşedintele Băsescu, susţinător al votului uninominal majoritar în două tururi de scrutin, s-a ţinut în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. Prezenţă de tot râsul la Câmpulung, unde lumea, testată o dată în primăvară, n-a mai avut chef să iasă la vot. 22,42% dintre alegătorii din municipiu au votat europarlamentarii şi ceva mai puţini - 20,82% - şi-au spus părerea la referendumul pentru votul uninominal. Cei mai mulţi, 86,47%, s-au declarat pentru subiectul supus consultării. Să notăm ceva şi despre europarlamentarele desfăşurate în aceeaşi zi, când câmpulungenii au arătat distanţarea de PNL. Şi, culmea, l-au votat pe Andrei de încă două ori după acel moment. PD conducea cu 32%, urmat de PSD, cu 23%, în timp ce PNL a scos un chinuit 14%. 

În ciuda prezenţei foarte slabe, scorul Câmpulungului, care a depăşit cu 3 procente media naţională şi cu 8 media judeţului, a atras atenţia conducerii centrale, care a trimis-o în teritoriu pe Elena Udrea, responsabilă de organizaţia democraţilor argeşeni în faţa Biroului Permanent Central. În Argeş, unde PD s-a situat cu nouă procente în spatele PSD (PSD - 33,7%, PD - 24,5%), au căzut capete: Dan Bica, preşedintele PD Argeş, Gabriel Bratu, preşedinte executiv, şi secretarul executiv Gabriel Popa şi-au dat demisia de onoare. În schimb, Sorin Buta a fost lăudat pentru scorul bun scos de Câmpulung şi încă şase comune muscelene.   

Următorul referendum, pentru trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, desfăşurat pe 22 noiembrie 2009, a coincis cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele sale covârşitoare în favoarea despovărării ţării de întreţinerea a 471 de parlamentari, număr propus a fi limitat la cel mult 300, n-au fost puse în aplicare nici până astăzi. Şi, oricum, subiectul a pălit pe lângă confruntarea dintre Băsescu şi Geoană, ultimul preferat de câmpulungeni preşedinte şi la primul, şi la alt doilea tur de scrutin. Prezenţa în municipiu a fost peste aşteptări: 50,81%, pe 22 noiembrie 2009, respectiv 49,13%, pe 6 decembrie 2009. Nici la alegerile locale din 2008, pentru alegerea primarului Câmpulungului, n-am avut ocazia să vedem cozile formate la unele dintre secţiile de votare, în ziua alegerilor prezidenţiale. Punctăm rezultatele principalilor competitori: Mircea Geoană - 29,73%, Traian Băsescu - 27,21%, Crin Antonescu - 23,62%. Faţă de ceea ce se întâmplase cu cinci ani înainte, Traian Băsescu a coborât în preferinţele câmpulungenilor. La alegerile din 2004, în turul I, el a obţinut 42,4% din voturile celor care s-au prezentat la urne. A fost urmat de candidatul PSD, Adrian Năstase, cu 33,4%, şi cel al PRM, Corneliu Vadim Tudor, cu 15,8%. Este adevărat că, atunci, prezenţa a fost mai bună, ajungând la aproximativ 61%.

Turul II a arătat cât de tare s-a înroşit Câmpulungul lui Călin Andrei: Mircea Geoană a obţinut 54,11% din totalul voturilor, în timp ce Traian Băsescu a fost votat de 45,89% dintre alegători. Dacă, la primul tur, ne-am plâns de lipsa campaniei, al doilea a avut din plin şi una „murdară”, care a continuat ilegal în perioada în care propaganda se terminase. Cel mai controversat eveniment a constat în împrăştierea unor pliante electorale mincinoase, potrivit cărora toţi primarii din judeţ - inclusiv Călin Andrei - îl susţineau pe Traian Băsescu. Or, cu asemenea întâmplări picante, cui i-a mai păsat de referendumul trecut sub tăcere şi atunci, şi în anii ce au urmat?!

29 iulie 2012, din nou referendum pentru demiterea preşedintelui, după ce Parlamentul a votat în favoarea suspendării lui Băsescu. Un referendum unic în istoria României, prin faptul că s-a urmărit prezenţa la vot şi mai puţin opţiunea votanţilor. La Câmpulung, prezenţa la vot, esenţială pentru validarea acţiunii, a fost de 46,18%. 91,90% dintre câmpulungeni s-au exprimat pentru demiterea preşedintelui, în timp ce 8,91% au spus „NU”. Ce a intrigat puternic au fost listele suplimentare, pe care au figurat 10,46% dintre votanţii de la Câmpulung. Mai precis, 1.583 de persoane care au votat, dintr-un total de 15.198, nu domiciliau în Câmpulung. Adică au fost turişti care au dat năvală în secţiile câmpulungene, într-o frumoasă zi de vară. Efort care n-a meritat, căci referendumul a fost invalidat.

The most visited gambling websites in The UK