Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Patronii, trosniţi cu o creştere de 55% la gunoi, de la o lună la alta

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 886

Pornind de la considerentul că „societăţile comerciale produc gunoi de mamă-mamă!” - l-am citat pe primarul nostru -, taxa de gunoi a crescut cu 55%, de la o lună, la alta, pentru această categorie de abonaţi. O veste proastă pentru patronii locali, pentru care, pe nepusă masă, în forul judeţean, în care se fac jocurile în materia gunoiului, s-a luat neplăcuta hotărâre. Corect era să existe o informare publică, un anunţ în presă, pe tema majorării despre care relatăm, ca să nu se lase cu şocuri pentru deţinătorii de firme din Câmpulung, în momentul primirii facturilor, sesizând ditamai creşterea în august, în comparaţie cu iulie. Bineînţeles, în obiceiul jupuirii contribuabilului pe muteşte, n-a existat o astfel de comunicare care interesa persoanele juridice „sancţionate” cu procentul revoltător: 55% dintr-un foc. Liviu Ţâroiu s-a apărat public în faţa agenţilor economici, care au o relaţie directă cu Financiar Urban, spre deosebire de persoanele fizice, plătitoare la intermediarul Primăria Câmpulung, că municipalitatea n-a votat majorarea. Altfel spus, dacă primarul n-a avut mandat de la Consiliul Local, n-ar fi ridicat mâna în adunarea asociaţilor ADI Servsal, care le-a făcut „bucuria” privaţilor din judeţ. O mărire hodoronc-tronc la jumătatea anului! Ca să se convingă că şeful Executivului spune adevărul, adică primarul nostru nu se numără printre edilii responsabili de supărarea cauzată întreprinzătorilor particulari, liberalii i-au cerut procesul-verbal al adunării în care s-a aprobat procentul suplimentar de 55% de pe o lună pe alta. Procent care, fireşte, generează costuri care se simt. Organizaţia PNL - căci aşa au aflat opozanţii lui Ţâroiu de decizia luată la judeţ - a plătit, pentru luna iulie, 19 lei, iar, pentru august, factura a venit umflată la 29 lei. Şi în afară de dovada că primarul n-a votat creşterea care înfrânge bunul simţ, menită să gâdile cifra de afaceri a operatorului de gunoi, lui Ţâroiu i s-a mai cerut un calcul al sumei suportate de Primărie pentru tot ce se cheamă persoană juridică din subordinea sa, în special pentru spitale, licee, şcoli şi grădiniţe. Deşi Primăria nu e afectată ca privatul, căci Primăria tot din banii acestuia suportă cei 55% în plus la gunoi.

Lucrul în „cârdăşie” la judeţ, decidenţi plus operator, fără consultarea şi fără măcar anunţarea reprezentanţilor comunităţilor locale despre ce li se pregăteşte, a generat o reacţie firească în rândul aleşilor opoziţiei: capii ADI Servsal să mai treacă şi pe la Câmpulung şi să-şi prezinte intenţiile de „buzunărire” a contribuabilului. Să întrebe, măcar din curtoazie, dacă sectorul privat din municipiu o duce atât de bine încât îl lasă indiferent majorarea cu care a fost „trosnit” aproape hoţeşte. Nu doar să dictezi, ca jupân peste gunoiul din judeţ, preţuri în care ai pompat peste noapte!            

Vorba adusă în treacăt despre creşterea sfruntată a taxei de gunoi percepută persoanelor juridice s-a produs în contextul unui favor pe care primarul îl face proprietarilor de case de vacanţă. Căci dacă n-ar fi existat pe ordinea de zi a dezbaterii lunare a aleşilor un subiect legat de gunoi, probabil că umflarea birului rămânea sub tăcere. Cine vedea, bine… cine vedea şi riposta, iarăşi bine, căci nemulţumiţii sunt la mâna unei asociaţii de dezvoltare grijulie cu bunăstarea operatorului de salubritate. Dar dacă tot se vorbea despre gunoiul din târg, liberalii s-au gândit să-i facă „un bine” primarului, expunându-l în faţa patronilor din oraş. După una rece, iată una „călâie”: pentru proprietarii caselor de vacanţă din Câmpulung, s-a redus perioada de taxare de la douăsprezece luni la trei luni. 

Cu câteva zile înainte de sfârşitul anului 2016, când s-a stabilit să plătim taxă de gunoi la Primărie, în aceste cazuri speciale, prevederea a fost ca, indiferent câte persoane stau în casa de vacanţă, valoarea ei pe un an să fie percepută unui singur plătitor. După primul an de taxare, primarul, care susţine că sunt foarte multe case de vacanţă în Câmpulung, s-a trezit că plouă peste Primărie cu cereri de rezolvare a inconvenientului plăţii în două locuri. Adică omul achită gunoiul la domiciliul său, unde locuieşte în restul anului. Cum, vara, se presupune că stă la Câmpulung, primarul a fost dispus la o concesie: taxa să fie achitată de o persoană pe trei luni de vacanţă pe an. Opoziţia a împins binefacerea într-acolo încât să nu mai plătească nimic pentru casa de vacanţă, ci doar pentru reşedinţa unde domiciliază. Dar Liviu Ţâroiu n-a fost de acord, pentru că, pe timpul verii, cât stau aici bucureştenii sau ce sunt cei care vin la odihnă „la ţară”, fac gunoi. E treaba lor dacă obţin scutirea acasă, dar, în lunile în care trag la Câmpulung, li se prestează serviciul. Şi ca primarul a rămas, căci acesta era învoit cu majoritatea solicitanţilor să-i taxeze măcar trei luni. Oricum, după cum spuneam, nu-i taxează ca pe restul familiilor din municipiu, ci numai pe unul singur dintr-o familie retrasă la „moşie”. „Intrarea la apă” a intervalului şi, pe cale de consecinţă, a tarifului, de la 90 de lei, la 22,50 lei, va opera chiar din 2018, deşi aprobarea s-a dat în a doua jumătate a anului. 

Cum decizia, în această situaţie, stătea în mâna alor noştri, liberalii s-au abţinut, rămânând consecvenţi poziţiei avute din capul locului, încă din decembrie 2016, de împotrivire ca municipiul să aibă taxă de gunoi, încasată de Primărie şi vărsată firmei Financiar Urban. Aici, iar este o nebuloasă întreţinută de explicaţiile şefilor Primăriei, care au susţinut la unison corectitudinea instituţiei încasatoare în relaţia cu societatea. Primăria ba a achitat, ba n-a achitat pentru cele 22.500 de persoane convenite cu Financiar Urban, aşa cum vin facturile emise de operator, dar sigur n-a încasat pentru 22.500. Procentul încasării pe 2017 se situează la 84,5%, dar atât primarul Ţâroiu, cât şi directoarea Iarca insistă că nu s-a plătit nimic suplimentar faţă de ceea ce s-a încasat. În orice caz, planurile primarului sunt de a-l convinge pe partener să accepte o micşorare a numărului de plătitori la 20.500, deşi, dacă-şi punea la muncă subordonaţii, sigur îi depista şi pe ceilalţi 2.000 „subtilizaţi” de la plată.

The most visited gambling websites in The UK