Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Liviu Ţâroiu, Anca Coşa şi „Kretzulescu”. De nevoie, nu de plăcere, pentru ambele părţi

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 869

Probabil că, odată cu încredinţarea contractului pentru refacerea proiectării la Băile „Kretzulescu” arhitectei preferate de Călin Andrei, s-a „îngropat” securea războiului între Liviu Ţâroiu şi Anca Coşa. Primarul a binevoit să ţină, la începutul acestei săptămâni, o conferinţă de presă, a doua pe 2018, la care, printre multe subiecte adunate de când nu s-a mai văzut cu ziariştii, a anunţat începerea unei colaborări cu autoarea „reabilitării urbane”. Dar numai pentru clădirea băilor, lăsată de izbelişte din primăvara anului 2015. A fost lăsată de izbelişte mai dinainte, dar luăm ca reper al încremenirii şantierului data la care a expirat contractul de execuţie cu Grup Corint, firma din Alba Iulia, care şi-a bătut joc, fără a păţi nimic, de proiectul reabilitării centrului istoric şi a Parcului „Kretzulescu”. 600 de miliarde de lei vechi este o sumă de ţinut minte, căci atât valora, per ansamblu, investiţia plătită, în mare, de Uniunea Europeană. Bani pierduţi până la ultimul.    

Arhitecta Coşa, care, mai luna trecută, ameninţa cu reclamaţii la adresa consultantei cu care lucrează Liviu Ţâroiu pe probleme de urbanism, pe motiv că îmbină calitatea ei la Primăria Câmpulung cu profesia privată, va realiza un D.A.L.I. pentru Băile „Kretzulescu”. Găsirea unui specialist dispus să lucreze Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii pentru băi n-a fost lucru uşor, vrea să credem Liviu Ţâroiu, care a apelat la această veche cunoştinţă a Primăriei, cu care au colaborat şi George Bălan, şi Călin Andrei. Iar acum va lucra cu ea şi Liviu Ţâroiu. De nevoie, lasă să se înţeleagă acesta, pentru că „în sfârşit, după foarte mult timp, am reuşit să găsim pe cineva.” 

Mai exact, invitaţia adresată proiectanţilor de a da năvală să refacă lucrarea pentru clădirea băilor a fost lansată de trei ori în S.E.A.P. şi niciodată n-a venit nicio persoană, nicio societate, se plânge Ţâroiu. Aşa că a căutat pe lângă casă. „Am reuşit s-o convingem pe doamna Anca Coşa, care, de fapt, era titulara proiectului, să refacă ce mai era de executat.”, este vestea surpriză a primarului, care susţine că el a convins-o pe Coşa să accepte înţelegerea. Nu invers, cum s-a întâmplat când Liviu Ţâroiu a preferat alt proiectant pentru refacerea documentaţiei pentru Piaţa Primăriei, obiectiv desprins tot din proiectul lui Călin Andrei. La acel moment, arhitecta s-a prezentat în faţa Consiliului, cu rugămintea de a nu-i fi alterată gândirea, dar primarul, care a invocat costuri omeneşti pentru investiţia planificată iniţial să consume fonduri europene, ratate prin batjocura marca Grup Corint, a fost de neînduplecat. Chit că părerea lui Ţâroiu despre opera Ancăi Coşa nu este una flatantă, imputându-i în repetate rânduri că locuitorii sunt profund dezamăgiţi de viziunea ei de regenerare urbană - cât se vede în parcuri -, a avut încredere (sau disperare) încât să-i comande documentaţia necesară continuării renovării clădirii băilor, o ruină care strică planurile de valorificare a malurilor Râului Târgului.

Dacă arhitecta se mişcă repede, chit că intrăm în iarnă, şi muncitorii vor intra în băi, pentru că, susţine tot primarul, lucrarea se poate face şi pe perioada rece, majoritatea intervenţiilor fiind interioare. Odată cu această construcţie deprimantă, care se încadrează perfect în peisajul posac, cu pasarela răpciugoasă, ruginită şi spartă, cu malurile sălbatice ale gârlei, vor fi puse la punct porticul şi fostul Centru de Afaceri, în care nu s-a pus la cale nicio afacere grozavă în municipiu. „Kretzulescu” nu rămâne aşa, căci ADP-ul fără şef, de care, probabil, se va ocupa personal Liviu Ţâroiu, va fi pus la treabă, în această toamnă, ca să ducă la sfârşit ce a rămas neterminat. Nişte alei şi locul de joacă. Bineînţeles, gardul de fortăreaţă, care desparte parcul de Kaufland. ADP-iştii trec de la mătură la mistrie, căci, conform afirmaţiilor primarului, n-are rost să ţină altă licitaţie, ca să găsească un constructor, aşa că îl execută cu foştii subalterni ai lui Popescu, al cărui serviciu a căpătat izul unei vacanţe la Serviciul Tehnic al Primăriei. 

Dacă tot au apărut reacţii în spaţiul public, curăţă lacul, care se va umple permanent de gunoaie atâta timp cât Poliţia Locală se limitează la a contempla, precum viţelul poarta nouă, mizeria înspăimântătoare. Cum va arăta „Icarul” din Piaţa Primăriei, pentru care există intenţii de scufundare în lac, ieşind de sub mormanele de plastic?! Primarul a recunoscut că problema cea mare este întreţinerea oazei răcoroase, în care plouă cu resturi. Dacă nu-l înconjoară cu gard electric, ca pentru animalele sălbatice!

Pentru nostalgicii după mandatele liberale, în care nu s-a vorbit despre altceva decât despre „reabilitarea urbană”, avem veşti optimiste. Primăria se află în etapa de recepţionare a diferenţei rămase din proiectul mare al lui Călin Andrei, pe care Liviu Ţâroiu l-a „spart” în mai multe lucrări, ca să fie sigur că le duce la capăt. Parcurile au rămas aşa cum au rămas, cu câteva retuşuri căzute în sarcina actualului primar, Piaţa Primăriei se primeneşte acum, împreună cu Negru Vodă şi Nae Leonard, iar bulevardul va fi „atacat” la anul. Bulevardul Pardon, cu străzile adiacente, Negru Vodă şi Republicii, cu o „extensie”, până la Băile „Kretzulescu”, beneficiază şi el de documentaţie separată, care este gata. Ţâroiu îi anunţă pe câmpulungeni că îşi umple timpul studiind-o, pentru a-i aduce corecţiile cuvenite. După care se rectifică şi se scoate la licitaţie pentru anul viitor. Nu e grabă, neavând banii în bugetul lui 2018, deşi n-ar fi fost prima dată când licita un contract fără finanţarea asigurată integral. Vezi strada Gruiului, reparată dezamăgitor, dacă raportăm reabilitarea la cele peste 40 de miliarde de lei vechi, care au gâdilat conturile executantului Selca. Rămâne să se hotărască edilul şef în ce capăt pune panglica inaugurală, căci păcat de aşa investiţie să rămână nestropită de agheasmă şi şampanie!

The most visited gambling websites in The UK