Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Delăsarea costă. Dar nu în 2019. Şi s-ar putea ca nici în 2020

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 762

 

Chiar dacă, din această toamnă, autorităţile au un regulament în baza căruia trimişii pe teren ai primarului vor putea întocmi o evidenţă a caselor şi grădinilor părăginite, proprietarii sunt păsuiţi încă un an, ca să se pună în ordine. Aşadar, nu este cazul ca lumea să intre în panică, întrucât nici în 2019 nu se va aplica supraimpozitarea. Câmpulungenilor aflaţi în culpă le spunem că legea fiscală le permite autorităţilor, de mai mult timp, să-i taxeze cu până la 500%, dar, în municipiul nostru, din 2015, de când se tot votează în Consiliu aceste impozite crescute, cu rol de „sperietoare”, aleşii s-au ferit de pragul maxim. Şi chiar maximul să-l fi stabilit, n-a fost nimeni afectat, căci primii trei ani au fost de acomodare. Şi atât de mult s-au acomodat orăşenii cu avertismentul suprataxării, încât, din 2020, când, teoretic, slujbaşii statului trec la fapte, s-ar putea să nu-i mai ia nimeni în serios. Dar, în 2019, nu li se va întâmpla nimic rău proprietarilor cocioabelor centrale, care, de regulă, atunci când au curţi şi grădini alăturate, şi acestea se prezintă în aceeaşi condiţie jalnică. Cel mult, membrii comisiei, pe care Liviu Ţâroiu o vrea formată din poliţişti locali, dintre cei cu atribuţii în Inspecţia în Construcţii şi Protecţia Mediului, le vor bătea la porţi împricinaţilor, pentru a-i anunţa că sunt pe „lista neagră”.

În situaţia în care conţopiştii Poliţiei Locale au de gând să facă treabă, 2019 va fi anul hârtiilor, al fotografiilor, al constatărilor şi informărilor, procedura care precede impozitarea cu rol de sancţiune a restanţierilor examenului de gospodărire personală. Pe cel de gospodărire orăşenească îl pică trei sferturi, dacă nu mai bine, din populaţia Câmpulungului şi, deşi nu este şedinţă de Consiliu, în care primarului să nu i se reclame halul de îngălare din faţa curţilor, a firmelor şi a scărilor de bloc, nimic nu se schimbă. Ba chiar se schimbă în rău, judecând după trotuarele cele noi de pe Republicii, mozolite rapid după finalizarea pavajului, de zici că suntem o naţie de bolnavi după mizerie. Nu putem trăi altfel decât în mizerie. Şi-l mai condamnam pe Ţâroiu că n-a montat piatră naturală pentru nişte îngălaţi, care au distrugerea în sânge, când şi sărăciile de pavele, murdărite în scurt timp, sunt prea mult pentru „dobitoacele” târgului.

La dezbaterea la care au încuviinţat regulamentul de supraimpozitare a imobilelor neîngrijite, s-a adus vorba şi despre spaţiile exterioare caselor şi terenurilor care nu au nicio problemă de întreţinere. Adică e boboc ce este dincolo de gard, dar în afara lui ţi-e silă să priveşti. Moment în care opoziţia a făcut trimitere la răposata hotărâre din timpul lui Bălan, care taxa, printre multele dureri în cot urbane, şi lipsa curăţeniei în dreptul casei. De ce-or mai vorbi despre norme „fumate”, pe care ei înşişi le-au împrospătat, în 2018, cu sancţiuni noi, numai Cel de Sus îi poate înţelege! Dacă ei, din acest an, au ditamai catastiful de fapte antisociale, fiecare cu amenda de rigoare, aprobate tot de ei, ăştia care papă indemnizaţii de 10% din salariul lui Ţâroiu, de ce continuă să caute potcoave de cai morţi de 15 ani?! Şi mai şi spui, cu spume la gură, în faţa Consiliului, că avem un regulament de la începutul anilor 2000, pentru curăţenie! Când ei au, de fapt, unul nou-nouţ, pe 2018, care, este adevărat, nu se simte că se aplică, dar există!

Dar nu aceşti aleşi amnezici, care sunt paraleli cu ce aprobă în timpul mandatului în derulare, sunt de vină, ci cei care îi priponesc în funcţii, prin vot. Am auzit una tare de tot din gura neştiutorilor legilor locale, aprobate cu câteva luni în urmă: chipurile, nu consilierii sunt de învinovăţit că nu ştiu pentru ce ridică mâna, ci Executivul lui Ţâroiu, care îi „omoară” cu regulamente, cărora le vine greu să le citească denumirea, darămite conţinutul! Totuşi, normele edilitar-gospodăreşti nu erau nici vechi, nici neimportante. Ziarul nostru vi le-a prezentat în serial pe la începutul anului, în speranţa de a trezi o cât de mică conştiinţă cetăţenească în privinţa salubrităţii, a liniştii, a ordinii, în general. Ca să-l auzim pe un consilier pomenind de regulamentul din „1900, toamna”, expirat şi mama lui. Abrogat, practic, prin actualizarea obligaţiilor în 2018.

Revenind la hrubele municipale, cu pârloagele alăturate, Liviu Ţâroiu cere şi el ceva în schimb cetăţenilor pentru investiţiile derulate în prezent. Locuinţe mai aspectuoase şi bătături curate, cu garduri reparate. Treaba omului cum ţine în interior, dar ce se vede de la stradă să sclipească de curăţenie! Noi avem nişte îndoieli că va funcţiona ultimatumul dat de Primărie deţinătorilor de proprietăţi deteriorate, dar nu se ştie… poate că vor fi cetăţeni care vor reacţiona pozitiv. Cu condiţia existenţei unor economii ale familiei, care să le permită înnoirea faţadei, acoperişului şi a împrejmuirii, căci mai mult nu se cere. Va exista o clemenţă, zic aleşii, faţă de cetăţenii cu venituri mici, pentru care termenele de conformare vor fi mai lungi. Asta în teorie, care sigur nu se „pupă” cu practica, mai ales dacă proprietarul e trecut de 80 de ani şi preocupat de viitorul „domiciliu” de la „Flămânda”, nu de cel pe care îl lasă în urmă pe bulevard. Ca să facă opoziţie la această amărâtă de hotărâre, care este musai să fie aplicată, dacă vrem ca ochii noştri să se bucure măcar cât ţine bulevardul, s-au găsit cotcodăcitorii de serviciu să facă gălăgie că regulamentul este inutil, că procedura este greoaie, că maculatura este prea multă, că poliţiştii locali, care, până acum, nu munceau deloc, vor cădea sleiţi pe capete, răpuşi de caracterizările imobilelor.    

E util, insistă Ţâroiu, pentru că, fără o evaluare a clădirilor, nu poate funcţiona impozitul majorat, care s-o fi aprobând el din 2015 încoace, dar nu s-a specificat niciodată în ce condiţii se aplică. Prin urmare, se mai consumă un an cu aceste fişe de evaluare - absolut necesare în instanţă, dacă proprietarul intenţionează să dea Primăria în judecată -, cu punctaje obţinute de clădirile evaluate, cu somarea cetăţenilor şi un time-out pentru întreprinderea reparaţiilor. De data asta, n-au gândit rău cei de la Primărie, numai că au gândit cu întârziere. Formalităţile despre care ne povesteşte acum Ţâroiu trebuiau votate de când s-a deschis subiectul suprataxării la Câmpulung, ca să nu se fi pierdut trei ani, în care doar s-au votat procentele majorate de pomană. Or, la noi, după un răgaz mai mult decât generos, urmează altul, în clasicul stil românesc, care, în mod cert, va fi mai mare de un an. Căci nu l-o apuca damblaua pe primar să-i jupoaie pe votanţi de impozite de 200% taman în anul electoral 2020.

The most visited gambling websites in The UK