Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Un subiect de dezbatere publică: unde mută primarul statuia din Piaţa Primăriei?

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 822

Zilele fântânii arteziene din Piaţa Primăriei sunt numărate, planurile primarului Liviu Ţâroiu fiind de a o înlocui cu alta, care sigur va fi contestată de susţinătorii sculpturii realizate la fosta Uzină ARO. În spaţiul public au răsunat primele reacţii contra mutării, insuficient de convingătoare pentru şeful Primăriei, care, fireşte, va respecta recomandările proiectanţilor. Iar aceştia i-au sugerat două variante de „logistică” răcoritoare, menite să împrospăteze aspectul neschimbat de cel puţin 36 de ani, de când s-a produs „Căderea lui Icar” în faţa „blocului rechinilor”. Un model de fântână arteziană propus de specialiştii în proiectare, contractaţi de Ţâroiu, care a spus „pas” operei Ancăi Coşa, va fi realizat pe platforma pieţei, având bazinul subteran acoperit la nivelul solului cu dale din piatră naturală, cel mai probabil, granit. Al doilea model este propus la nivelul aleii din faţa blocului A2 şi, conform studiului ajuns pe masa Consiliului Local, prevede minicascade către zona platformei pieţei. Cum va fi şi ce va fi ne vom lămuri în curând, căci, peste patru luni, Liviu Ţâroiu vrea să-l pună în încurcătură pe Moş Crăciun, făcându-l să nu mai recunoască destinaţia. 

Proiectanţii şi-au exprimat pe sponci părerea despre „Căderea lui Icar”, invocând ca argumente pentru înlăturarea ei starea de degradare şi faptul că este, cităm, „un obstacol în utilizarea zonei pentru activităţi cultural-artistice, pe care municipalitatea doreşte să le organizeze în piaţă”. Şi dacă îi reuşea proiectul lui Călin Andrei, care trebuia executat cap-coadă între 2013-2015, „Icarul” dispărea din Piaţa Primăriei, căci nici Anca Coşa, autoarea reabilitării urbane, care n-a fost să fie, n-a agreat sculptura lui Vasile Rizeanu. Viziunea arhitectei a fost împărtăşită şi de colegii de la Târgovişte, la serviciile cărora a apelat Liviu Ţâroiu, pentru a-i face un studiu la preţuri omeneşti, de vreme ce finanţarea europeană fusese ratată, iar nota de plată o suporta bugetul municipiului. 

La dezbaterea publică despre Râul Târgului, primarului i s-a adresat o întrebare care circula mai de mult în spaţiul on-line: de ce nu se păstrează statuia pe actualul amplasament? Liviu Ţâroiu şi-a abţinut admirabil remarca trădată de tonalitatea vocii, referitoare la estetica lucrării, care, clar, nu este pe gustul lui, de vreme ce intenţionează să o ascundă de ochii lumii. Dar ca să nu lase nedumerirea cetăţeanului nesatisfăcută, a invocat numele unui specialist în domeniu, Hazarian, în a cărui opinie cel mai potrivit amplasament este lacul din „Kretzulescu”. În niciun caz nu rămâne în Piaţa Primăriei, insistă primarul, deoarece statuia este exclusă atât de proiectul vechi, cât şi de cel nou. 

Când a auzit „Kretzulescu”, a sărit ca arsă arhitecta Coşa, deşi la proiectul ei s-a renunţat, e trecut, e istorie, la fel ca reabilitarea urbană cu banii UE. În consecinţă, Ţâroiu a prăpădit alte fonduri publice, ca să refacă proiectarea, pentru a obţine soluţii de execuţie mai ieftine. „Să nu puneţi statuia de inox în Parcul „Kretzulescu”, pentru că nu este conform proiectului!”, crede arhitecta că mai are o valoare pentru cineva proiectul ei. „Unde s-o amplasez, domnişoară?”, i-a cerut Ţâroiu părerea pentru amuzament, căci, pus să aleagă între ideile lui Coşa şi cele ale lui Hazarian, sigur îl ascultă pe ultimul. Dacă tot i s-a solicitat un punct de vedere, arhitecta s-a grăbit să-i ofere unul înecat în ironie: primarul să ducă „Icarul” în Grui, în parcul de 13 miliarde al lui Călin Andrei, „parcul modern”, unde există „o stâncă de plastic cu care se potriveşte”. Stâncă pe gustul fostului primar, care şi-a dat acceptul pentru trântirea ei într-un loc cu impact vizual. Deşi bolovănoiul are o formă şi o culoare care îl fac potrivit unei reclame la Staţia de Epurare. 

Aşadar, lui Ţâroiu i se cere să schimbe legenda „Icarului” sfărâmat de stânci, nu în apă, cum şi-a dorit sculptorul. „Se numeşte „Icar căzut în apă”! Atenţie! „Icar căzut în apă”!, s-a învolburat primarul, care nu poate să facă praf mitul în funcţie de locul liber de care dispune pentru mutare. I-a dat dreptate arhitectul Mitoi, care şi-a amintit că aceasta a fost dorinţa artistului Rizeanu. „Şi eu pe cine să ascult? Pe Hazarian, pe Rizeanu sau pe Anca Coşa?”, a explodat Ţâroiu. Pe Rizeanu, că el a executat-o., îi sare în ajutor Mitoi. Dar cine a pus-o în Piaţa Primăriei?, a fost subiectul următoarei contre între primar şi fosta arhitectă a Câmpulungului. „De ce aţi pus-o aici?”, se afla într-o mică eroare Ţâroiu, convins că sculptura a ajuns în centru în anii de după Revoluţie. „Eu am pus-o? Eu am scos-o!”, se apără Coşa în faţa interlocutorului necunoscător al anului montării, 1982, care s-a lăsat şi cu o reclamaţie la Elena Ceauşescu la adresa primarului Ion Ghizdavăţ.

Ca să se încheie dialogul care, vorba lui Ţâroiu, îi ţinea şi peste noapte la Primărie pe cei care făceau greşeala s-o provoace pe fosta arhitectă a Primăriei, i-a lăsat ei plăcerea de a avea ultimul cuvânt, departe de a suna ca o concluzie: „Ne învârtim toţi în jurul ei şi înghiţim în sec?! Numai copiii au curajul să se suie cu picioarele pe ea!” Ar fi fost chiar culmea să se suie adulţii! Că n-om fi toţi un neam de „Răduci” şi „Bomboe”, cu apucături de căţărători pe bunurile publice!

Şi, totuşi, ce face primarul cu statuia pe care o parte dintre câmpulungeni o văd amplasată în sensul giratoriu de la „Dinicu Golescu”, în intersecţia de la Gardă, la Stadionul Municipal, la intrare în Câmpulung, la intersecţia din Vişoi, de pe Alexandru cel Bun, la poarta Uzinei ARO? Deşi niciunul nu respectă dorinţa artistului de prăbuşire a „Icarului” în apă. Exceptând intersecţiile inundate când plouă. În afara celor cu idei, sunt destui care nu cred că i se va găsi alt amplasament, ci sunt convinşi că inoxul se va topi prin te miri ce buzunare, cum s-a întâmplat cu o parte din piatra cubică extrasă în favoarea asfaltului, care a ajuns prin bătăturile unor iubitori ai trecutului.

The most visited gambling websites in The UK