Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

La dezbaterile publice organizate de Ţâroiu nu lipseşte decât publicul

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 775

Săptămâna trecută, s-au ţinut la Primărie două evenimente publice de tot râsul în privinţa participării, pentru ratarea cărora răspunderea principală îi aparţine primarului Liviu Ţâroiu, ca gazdă a acţiunilor privitoare la întreaga comunitate. Că primarul nu e „mână de fier” o demonstrează şi cele două săli goale în faţa cărora a vorbit, deşi corect era să contramandeze întâlnirile care arătau a bătaie de joc şi să le convoace din nou. Ca lumea, de data aceasta, adică punându-şi oamenii să se asigure că lumea va forma un public mulţumitor. Nu s-a întâmplat aşa, pentru că interesul Primăriei era să bifeze achitarea sarcinii, vorbind pentru presă, deşi nu acesta este scopul dezbaterii publice, să te vezi la televizor ori prin ziare, ci să ai un dialog eficient cu cetăţenii. Cum a fost, de pildă, ca să dăm exemplul unei dezbateri publice recente, consultarea cetăţenilor pe tema Planului Urbanistic General. Nici atunci nu şi-au dat câmpulungenii coate în burtă ca să prindă un loc în sală, dar câţiva prieteni ai primarului, din mediul de afaceri, şi câţiva concetăţeni vădit interesaţi de tema propusă au salvat conferinţa susţinută de nişte arhitecţi bucureşteni. Oameni care s-au pregătit cu speech-uri, cu proiecţii, cu documentaţii, pe care n-aveau cui să le expună dacă nu se strângeau puţin peste 30 de inşi, punând la socoteală şi staff-ul Primăriei. 

Nu mai vorbim despre absenţa consilierilor locali, din rândul cărora doar cinci au fost disponibili: trei de la PSD, unul de la PNL şi singurul de la PAM. Iar de vină pentru imposibilitatea strecurării pe agenda estivală a acestora a dialogului pe teme de urbanism ar fi fost Primăria, care s-a găsit să organizeze consultări în perioada concediilor. Tot în mini-vacanţă s-au aflat şi două săptămâni mai târziu, când s-au consumat, în preziua Sfintei Maria, două dezbateri publice, la care prezenţa consilierilor, ca exemplu pentru cetăţeni, era obligatorie. Primul dialog propus de şefii administraţiei publice s-a produs în cadrul proiectului „Schimbă-ţi viitorul!”, când a bătut vântul prin sală. Seminarul s-a ţinut cu 20 de oameni în public, majoritatea fiind de-ai casei, angajaţi ai Primăriei, ai Direcţiei Sociale, în special, şi personal al celor două firme partenere ale autorităţilor. Şi câţiva, câţi să numeri pe degetele unei mâini, dintre cursanţii plătiţi ca să înveţe o calificare. Dintre externii Primăriei îi amintim pe adjunctul Poliţiei, pe şeful Jandarmeriei locale şi pe Marinică Fologea, din partea firmei „Un băiat şi o fată”. Plus echipa televiziunii din Grui şi a ziarului nostru. Niciun consilier local. Dacă nici consilierii PSD-ului nu vin să-şi susţină, prin prezenţă, colegul din fruntea administraţiei, ce pretenţii să avem la opoziţia care a luat-o vârtos pe arătură?!            

Prima nedumerită de goliciunea sălii a fost însăşi gazda, care are antecedente în materie de refuz de discursuri la pereţi, în lipsa ascultătorilor. De data aceasta, Liviu Ţâroiu s-a îndurat să rostească atâtea vorbe câte încap într-un rând şi jumătate de text scris, din care jumătate exprimau făţiş dezamăgirea pentru eşecul acţiunii. „Mă aşteptam să fie şi voluntari, în afara celor care sunt în proiect.”, a fost remarca primarului, asta pentru că tema era voluntariatul. Dar erau voluntari în sală! Cei trei ziarişti, care prestau voluntariat pentru comunitate, prezentând cum se face de băcănie echipa de implementare neasigurând o participare la limita decenţei. 

În acest caz, nu e vinovat Ţâroiu cât e vinovată Iarca, managerul proiectului, prinsă, clar, pe picior greşit. Ce fel de „vioară întâi” a iniţiativei care prăpădeşte un purcoi de bani europeni eşti, dacă nu te interesează să-ţi iasă bine măcar acest gen de acţiuni din categoria „praf în ochi”?! Vă daţi seama ce se întâmplă în culise, dacă şi ce se face la vedere e un fiasco?! Astfel, responsabila nr.1 de rateu este directoarea economică, remunerată cu 25% în plus la salariu, pentru prestaţiile ei în „Schimbă-ţi viitorul”, proiect în cadrul căruia nu-şi cunoaşte nici măcar colaboratorii! „Dăncilă II”, aşa a părut Violeta Iarca la întrunirea de acum o săptămână, când a dat în bâlbâială, uitând numele reprezentantului uneia dintre firmele partenere. Asta deşi a mai stat alături de el la prezidiu şi cu altă ocazie şi se presupune că a existat o colaborare „beton” între cei doi în anul scurs de când implementează împreună proiectul. Iar ea nu ştia cum îl cheamă! 

Pe lângă „patinajul” directoarei neexperimentate pe „gheaţa” unui program care toacă peste 4 milioane de euro, fără să schimbe viitorul vreunui prăpădit din târg, exceptând conturile celor care îl orchestrează, reţinem şi vina lui Ţâroiu, pentru că trebuia să-i ceară şefei Iarca să umple sala, treaba ei cu cine! Poate, de aceea, s-a şi ţinut conferinţa cu lumina stinsă şi draperiile groase trase peste ferestrele largi, pe o beznă care te forţa să te zgâieşti în dreapta şi-n stânga, ca să desluşeşti feţele din sală. Deşi, la câte locuri goale erau în jurul fiecărui participant, n-aveai nicio şansă să te aşezi în poala altcuiva, venit de-afară, cu ochii plini de soare, la întuneric. Oamenii din afara municipiului au prezentat ce au avut de prezentat, căci lor le trebuia să scrie la dosar că acţiunea a fost îndeplinită. Chiar dacă efectul era zero. Realizând că n-are pentru cine să facă informarea, căci cei din sală erau ai ei, Iarca a scutit publicul anemic de plictisul în care îl aruncase Bădiţa, şeful Socialului, care a bolborosit ceva cu nasul în hârtie, omul nefiind în stare să memoreze care este treaba lui în proiect.      

Culmea ruşinii a fost atinsă trei ore mai târziu, când s-a ţinut a doua dezbatere publică a zilei. Atât de importantă, încât nu exista scuză pentru lipsa completă a aleşilor, apăraţi de Ţâroiu cum că au participat, vezi Doamne, la discuţiile despre P.U.G., unde s-ar fi expus şi proiectul de amenajare a Râului Târgului. Neadevărat! Doar s-a adus vorba în treacăt despre studiul cu pricina, iar consilierii n-au fost decât cinci. Ei bine, când a venit rândul lucrării despre gârla noastră să fie adusă la cunoştinţa publică, nici cei cinci n-au mai fost de prins la Primărie. Fostul primar Bălan nu şi-a putut reţine amărăciunea că nici măcar jumătate din sală nu e ocupată. De fapt, nu era ocupată nici pe sfert, nefiind de faţă decât şase persoane, fără presă şi gazde. Arhitecta Lascu şi-a ţinut expozeul în faţa a şase câmpulungeni, dintre care doi veniseră să-i „desfiinţeze” studiul, catalogându-l un SF cap-coadă.

 

The most visited gambling websites in The UK