Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Cum puteau ai noştri să dea cu şutul la peste 31 de miliarde, bani europeni!

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 910

Absenţa a şapte consilieri locali, pe motiv de concedii şi vacanţe, în ţară şi în străinătate, putea avea consecinţe serioase, în sensul ratării şansei celor două spitale din Câmpulung de a-şi recupera banii cheltuiţi între 2014 şi 2017 pentru diverse dotări. Mai exact, Ministerul Sănătăţii a accesat două proiecte cu finanţare europeană, prin care unităţilor spitaliceşti din teritoriu li se rambursează costurile achiziţiilor realizate în ambulatoriu şi în urgenţă. Decontarea se va realiza, în esenţă, prin semnarea unor acorduri de parteneriat între Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean şi localităţile beneficiare ale facilităţii: Mioveni, Câmpulung şi Curtea de Argeş. Cele două proiecte depind vital, ca să-l cităm pe directorul financiar-contabil al Spitalului Câmpulung, de cadastru, formalitate care n-a putut beneficia din prima de votul Consiliului Local, din cauza aleşilor care au lipsit masiv la şedinţa de îndată, convocată joia trecută. De-abia s-a întrunit cvorumul derulării dezbaterii, prin ocuparea cu mare greutate, după o aşteptare de 20 de minute peste ora începerii, a 12 locuri în Sala de Consiliu. Or hotărârii privind împrospătarea documentelor care atestă predarea mai multor bunuri ale municipiului în administrarea Spitalului Municipal îi trebuiau 13 voturi favorabile, ca să se asigure condiţia de două treimi din numărul aleşilor în funcţie. Aşa că punctul considerat vital de către şefa Economicului Spitalului Mare a trebuit retras de pe ordinea de zi, pentru a fi aprobat altă dată. „Altă dată” ar fi trebuit să fie vineri sau luni, dar organizatorii şedinţei au anticipat, la acel moment, că dezastrul se va repeta prin neparticiparea şi mai multor aleşi, dată fiind mini-vacanţa de Sfânta Maria, pe care unii şi-o începeau de pe 13, nu de pe 15 august.

După ce că era pusă în pericol intrarea Câmpulungului într-un program cu fonduri europene, prin neprezentarea aleşilor pentru votarea unei hotărâri necesare în procedura de înscriere în cartea funciară a clădirilor Spitalului, a existat o propunere de amânare şi a celorlalte două proiecte legate de aceeaşi finanţare. Asta în condiţiile în care reprezentanţii municipiului erau aşteptaţi, a doua zi, la Consiliul Judeţean, cu hotărârile aprobate, pentru semnarea acordurilor de parteneriat între Ministerul Sănătăţii, Judeţul Argeş, prin CJ, municipiile Câmpulung, Curtea de Argeş şi oraşul Mioveni. Ce-i drept, formalităţile de până în prezent s-au derulat pe repede înainte şi nu din vina alor noştri. Dar asta nu justifica ratarea unor fonduri puse de minister în braţele municipalităţii, care nu este în stare să acceseze finanţări externe. Or pe ai noştri, tolăniţi pe cine ştie ce plaje, i-a durut în cot că-i ruga ministerul cu bani! Lăsat din nou singur la conducere, vicele Blidaru a căutat să-i împace pe nemulţumiţii de convocarea de îndată vorbindu-le despre ritmul alert în care s-au mişcat oficialii de la minister, care, însă, n-au trezit aceeaşi mobilizare în teritoriu. Asta deşi firesc era ca aleşii să se adune de pe drumuri şi să se asigure, prin votul lor, că municipiul nu mai pierde niciun leu. Ocupaţi cu deplasările la Piteşti şi Bucureşti, pentru clarificări, în primele zile ale săptămânii trecute, urmate de pregătirea documentelor, n-a fost timpul necesar pentru anunţarea din vreme a dezbaterii, optându-se pentru o „de îndată”, convocată, de data aceasta, chiar de îndată, nu cu o săptămână înainte, cum obişnuia să-i pregătească Ţâroiu pe consilieri, să fie pe-aproape, că are nevoie de ei.

Cu excepţia Partidului pentru Argeş şi Muscel, din partea căruia a candidat şi a câştigat un loc în Consiliul Local Constantin Staicu - despre care habar nu avem dacă aderă pe mai departe la aceeaşi formaţiune amuţită complet după iunie 2016 -, toate partidele au fost prinse de întrunirea de săptămâna trecută pe picior greşit. De la PSD a lipsit Stanciu, aflat undeva pe litoralul turcesc, de la ALDE, Sergiu Cicu, din raţiuni profesionale, fiind nevoie de experienţa sa în domeniul artistic la un festival de muzică uşoară, iar PNL, care ne-a obişnuit să trateze cu flit urgenţele municipiului, a lipsit aproape în integralitatea membrilor săi. Doar Ionel State a reuşit să onoreze chemarea lui Blidaru, „de îndată”, denumire din care înţelegem că astfel de şedinţe, cu invitaţii pe nepusă masă, nu pot fi anunţate cu câteva zile înainte, cum cere insistent opoziţia. „Îndată”, zice DEX-ul, înseamnă imediat, numaidecât, acuşica. Acuşica te-a chemat primarul, acuşica te şi duci. Dacă poţi. Liberalii nu pot, neavând cantitatea de pensionari şi bugetari a PSD-ului cu programul de serviciu încheiat la ora patru a după amiezii. Dar şi când pot, dinadins se comportă aşa, cu intenţii vădite de îngreunare, atunci când Ţâroiu are nevoie de votul cu două treimi, a puţinelor iniţiative bune.                     

Tot „de îndată” consilierii au fost chemaţi la Primărie şi la începutul acestei săptămâni, pentru salvarea hotărârii de Consiliu, care trebuia depusă la dosar ieri. De data aceasta, organizatorii întâlnirii cu repetiţie le-au făcut hatârul opozanţilor şi le-au dat de veste vineri să nu-şi facă planuri pentru luni după amiază. Noroc cu birocraţia care sufocă inclusiv proiectele cu finanţări nerambursabile şi care ar permite beneficiarilor banilor europeni să depună dovada înregistrării în cartea funciară a imobilelor de care se serveşte Spitalul Municipal şi pe parcurs. Însă este nepermisă şchiopătarea procedurii din motiv de relaş al „obosiţilor” din fruntea urbei, care, când vine vorba de bani europeni, ar fi trebuit să sară în poziţia de drepţi ca la alamă de bombardament. Câţi au servit votul de ieri vom povesti în următoarea ediţie a ziarului, sperăm, nu cu acelaşi gust amar, cu care am aşternut aceste rânduri, la auzul orăcăielilor ca din gură de şarpe că ei au concedii, au vacanţe, iar ministerul îi deranjează băgându-le pe gât bani europeni. Mai bine de 31 de miliarde de lei vechi, care, dacă n-ar fi fost funcţionarismul care tărăgănează toate proiectele, erau pierdute din cauza nerespectării termenului limită pentru transmiterea documentelor. Neoficial, sunt şanse să fie introdus pentru decontarea cheltuielii şi proiectul de extindere a Oncologiei.

The most visited gambling websites in The UK