Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Ţâroiu plănuieşte să ceară restrângerea sitului istoric

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 858

După cum am bănuit, aleşii, absenţi în masă la dezbaterea preliminară a Planului Urbanistic General al Câmpulungului, au întors neputinţa, ca să nu-i spunem dezinteresul, de a fi prezenţi la consultarea opiniei publice de către autorii documentului, împotriva Secretariatului Primăriei. Nu a lui Liviu Ţâroiu, în privinţa căruia ne-am înşelat că va fi ţinta reproşurilor opoziţiei, pentru carenţele organizării, constând într-o comunicare defectuoasă. Primarul a scăpat, în schimb, proaspătul secretar Ramona Simion a primit observaţia grupului liberal, transmisă de „urbanistul” Ionescu, de a nu mai face invitaţiile de astăzi pe mâine. Recomandarea potolită, fără iz de dojană, semn că se poate dialoga civilizat, nu numai pe tonul puternic agasant, care-i alungă pe telespectatorii cu nervii praf de atâta orăcăială, din care nu înţeleg nimic, a avut loc şi înainte de întrunirea Consiliului, în particular, într-o discuţie dintre liberal şi secretar. Însă Ionescu a ţinut s-o exprime public, ca să înţeleagă cetăţenii de ce oamenii de afaceri au fost într-un număr peste cel al consilierilor, pe care îi privea direct P.U.G. Au fost sunaţi cu o zi înainte şi, conform justificării liberalului de la Comisia de Urbanism, 14 din cei 19 aleşi, în frunte cu şeful Comisiei, viceprimarul Mărgărin Blidaru, n-au fost disponibili, având programate ieşiri din Câmpulung, pentru a-şi cheltui indemnizaţiile în destinaţii cu adevărat turistice. 

Prin urmare, fără invitaţii din scurt, de vreme ce, după calitatea participanţilor, cu siguranţă, planificarea s-a făcut din timp. Cu cel puţin zece zile înainte, a răsucit cuţitul în rană Liviu Ţâroiu, care a avut şi el motive pentru care i-a lăsat să se odihnească după Zilele Câmpulungului, pe care, de asemenea, nu le-au servit. A fost o discuţie premergătoare, la care, totuşi, arhitecţii au cules câteva propuneri de la cetăţeni. Inclusiv colegul lor, Mănescu, a expus un punct de vedere interesant, potrivit căruia Câmpulung trebuie gândit ca un oraş de vacanţă, pentru că el asta a fost în perioada cuprinsă între războaie: un oraş de vilegiatură, în care se refugiau bucureştenii şi numai, în căutarea unei zone considerate sănătate curată. 

În fine, vor mai fi şi alte consultări până în primul trimestru al lui 2019, când - preconizează Liviu Ţâroiu - va fi finalizată această lucrare de referinţă, pe care primarul s-a angajat s-o aducă la cunoştinţa opiniei publice, prin montarea stradală a unui panou cu informaţiile necesare. Aşadar, anul viitor, dacă a doua încercare de elaborare a P.U.G.-ului va fi cu noroc - şi probabil că va fi, căci par oameni serioşi cei care au câştigat contractul în toamna anului trecut, după ce prima firmă a capitulat înainte să se apuce de treabă -, Consiliul Local îl va aproba şi se va lucra după acest nou document. Dar până când bucureştenii câştigători ai licitaţiei vor preda lucrarea, a fost nevoie ca aleşii să prelungească termenul de valabilitate al Planului Urbanistic General şi al Regulamentului Local de Urbanism, aprobate în toamna anului 2003, pe când primar era George Bălan. 

O noutate pe care primarul Ţâroiu a dezvăluit-o la întâlnirea la care n-au putut să ajungă consilierii plecaţi din oraş: municipalitatea are şi Plan Urbanistic Zonal. „Ca să ştiţi!”, îi informează pe câmpulungeni şeful Executivului, care susţine că a descoperit că municipiul are P.U.Z. Că tot vorbea doctorul Mănescu despre nevoia ca în organizarea oraşului să fie identificate nişte planuri de urbanism zonal. Ţâroiu susţine că P.U.Z.-ul are tot ce-i trebuie, aprobare în Consiliul Local, dar… „a fost ţinut aşa, ca să nu ştim…, ca să nu poată fi descoperit. Că dacă nu-l ascunzi, nu-l descoperi. Noi l-am descoperit.”, a lăsat Ţâroiu să se înţeleagă că respectivul act a fost ţinut cu bună ştiinţă ascuns, deşi are şi acesta ceva vechime, fiind aprobat prin 2007, în timpul primului mandat al lui Călin Andrei. Şi, dacă tot există, va fi actualizat şi el, anunţă primarul, ca să poată fi folosit.

Însă cea mai importantă veste, care sigur îi interesează pe câmpulungenii din centru, limitaţi de rigorile ansamblului urban al sitului oraşului istoric Câmpulung, declarat monument de categoria A, este că Primăria va cere restrângerea ariei protejate. Liviu Ţâroiu a prezentat public intenţia de a solicita reducerea sitului istoric, care, susţine el, a ajuns până mai sus de strada Traian. Or, consideră primarul, nu-şi au rost reguli drastice într-o zonă în care nu există nici monumente istorice, nici clădiri de patrimoniu.

Cu aceeaşi ocazie a fost anunţată investiţia pentru care a ajuns în Consiliul Local şi a fost aprobat săptămâna trecută studiul de prefezabilitate: amenajarea complexă a Râului Târgului. Ce urmăreşte Primăria, în mare, prin această lucrare despre care tot primarul anterior a vorbit, ca intenţie viitoare, după încheierea reabilitării urbane a centrului istoric şi a Complexului „Kretzulescu”? O microhidrocentrală, amenajarea albiei superioare pentru agrement, mai multe feluri de agrement, minim două oglinzi de apă, 17 kilometri de pistă de biciclete, care să lege Parcul „Kretzulescu” de Castrul Roman Jidova. Până când va căpăta gârla noastră, vorba lui Mănescu, spectacolul unui râu de munte, trebuie întreţinut, obligaţie care a generat o contră politică în privinţa manierei de îndeplinire. Dacă, pentru Dumitrescu, este urâtă sălbăticia vegetaţiei, în schimb, doctorul liberal, susţinut de ecologişti locali de toate vârstele, consideră că e hidos bolovănişul. Soluţia, după Ţâroiu: cosaşi profesionişti. Fie îi găsim, fie îi înfiinţăm, că nu se mai poate fără ei în ani ploioşi precum 2017 sau 2018, în care - râde de el opoziţia - vegetaţia l-a luat prin surprindere. Dar până înfiinţează primarul brigada de cosaşi, ar face bine să se împace cu popimea, căci nu i-ar strica nişte rugi pentru domolirea ploilor care, în acest ritm, împiedică tăierea celor două panglici inaugurale la final de an.

The most visited gambling websites in The UK